neděle 19. února 2023

Dovolená v Letohradu

 Naše první dovolená v řadě v Letohradu byla svým způsobem jiná, než ty další. Dostala jsem totiž od jistých manželů z Kostelce n.O. na zájezdu v Itálii/Apulii seznámek míst, která jsou okolo jejich bydliště zajímavá a po návratu z ciziny, kde jsem byla s kolegyní Hankou, jsme se tam s manželem plni očekávání vydali. Jelikož jsem, milé KOČKY, netušila, že se tam budeme několikrát vracet, chtěla jsem vidět vše a co nejdříve. Takže jsme toho tehdy stihli opravdu hodně. Taky jsme byli mladší a čipernější:

o fotky z části té dovolené bych se s vámi ráda rozdělila:

zámek v Letohradu:





kaple nad městem:


rozhledna Andrlův Chlum:
píše se o něm - Rozhledně se též přezdívá Stříbrná krasavice. Tyčí se do výšky 50 metrů, ochoz se nachází ve výšce 35 metrů. Na její vrchol vede 184 schodů. Z vyhlídkového ochozu máte výhled na Orlické hory, Krkonoše, Železné hory, Kunětickou horu, Českomoravskou vrchovinu a Jeseníky. Na vrchol vede žlutá a zelená turistická značka. Kromě rozhledny zde najdete také horskou chatu s restaurací a památník padlým turistům během 2. světové války.


Poutní místo Homol:




Suchý vrch:



Králíky a křížová cesta na Hedeč:











touto alejí jsme šli nahoru i zpět:





Zemská Brána: na Divoké Orlici


 
okolo Potštejna:




kam se podíváme příště? milé blogerky...

24 komentářů:

  1. Jiřinko,krásné místo na dovolenou a výletování.Když vidím těch schodů,uf.
    Pokud se naše vnučka usadí v Pardubicích neměli bychom to na ta místa od ní daleko.
    Tak si zase zapisuji a těším se,kam nás vezmeš příště.
    Měj hezkou neděli,asi upršenou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, kdybych měla znova vše objíždět a obcházet, co jsme dosud viděli, tak bych si ubrousila nohy až ke kolenům, ale jsem ráda, že jsme hodně výletovali, protože nejen moji přátelé, ale i my s dědoušem jsme zestárli a už nám mnohdy zbývá jen vzpomínat ( to jen já pořád dělám, jako bych měla plno energie a vrhám se na další výlety ).
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Ahoj Jiřinko, krásná, zajímavá procházka ani se nedivím, že se vám tam tolik líbilo .Ty schody by byly pro mé bolavé nohy výzva.Preji krásnou neděli Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, ono je to tam od té doby opravené a byli jsme tam pak ještě s vnučkami, když jsme trávili dovolenou v Potštejně. Myslím tím Homol. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Nádherné fotografie z opravdu krásných míst. Máš tu naši zemičku moc pěkně procestovanou a to je fajn, protože nám , co jsme tolik jezdit nemohli, aspoň ukážeš plno krásných míst, kam se my už nedostaneme. Jsem ti za tyto články a fotografie moc vděčná a díky nim poznám plno krás kam se možná podívat už nedostanu...krásnou neděli Jiřinko. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ale mohu pouze dokumentovat cesty, které byly až po koupi mého digifoťáku, předtím už byste se jen museli podívat na klasické, papírové.
      Já si to tady užívám také, neb je to návrat v čase do pěkných chvil, kdy jsem byla ,,zdravá,, a docela plná energie, běhala jsem po kopcích a jezdila na horském kole.
      To je zajímavé, to si pomalu každou dovolenou a výlet pamatuju! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Krásné místo, díky, Jiřinko, za další báječný obrázkový výlet :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, děkuji ti a jsem poctěna, že sem, lidičky, chodíte. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Zase parádní fotky z pěkných míst. Letohradem jsme kdysi jenom projížděli a u Divoké Orlice jsme byli kdysi u kolegy loutkáře na chatě.
    Hezkou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my jsme se mockrát do té oblasti vraceli a pořád je tam něco k objevování.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, opět krásná procházka po krásných místech českých... ☺ Moc mě cestování s Tebou baví... ☺ Měj krásnou neděli, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko, samé známá a milovaná místa! Letos bych chtěla opět na Zemskou bránu, snad se nám to povede...
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jednou, kdysi dávno, jsme byli i na nejvyšší hoře Orlických hor a pak zadem, kolem polských hranic do Neratova ( ještě neměl skleněnou střechu ) na Pastviny. Už by to pomalu chtělo zase nějaký ten výlet dál od bydliště. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Děkuji za krásný výlet a těším se na další. Kampak to bude, Jiřinko?
    Cestuji s Tebou moc ráda.
    Hezký zbytek neděle. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vynasnažím se - píchnu prstem do mapy a najdu k tomu fotky v archívu?
      Raději bych jela na výlet a dala něco ,,čerstvého,, - jenže šofér mi kašle ( doslova, nikoli jako) a tak si ho musím nejprve vyléčit.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Lezarts

    Zamilovala jsem si toto místo, snad se tam zase vrátím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, a kde se nezamilovat?- v Bruggách, v Carcasonnu, v Gentu, v Gdaňsku, v Budapešti, v Colmaru či v Českém Krumlově nebo v Brtníkách?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, další z míst, která neznám. Ráda s tebou "dovolenkuju", možná, že se na některá zajímavá místa vydáme alespoň na výlet. Měj se hezky, 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem moc ráda, když mohu ukázat, jak je v ČR nebo v okolí hezky. Víš, že se chystám na procházku tam k vám, až bude tepleji? Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Krásný výlet, těším se na další. J

    OdpovědětVymazat
  12. Jiřinko, krásné fotky z Letohradu a okolí. Tahle část naší země je pro mně stále neprobádaným územím. Máme přátele v Týništi nad Orlicí a tam povětšinou naše cesty končí. Jen jednou jsme udělali výjimku a dojeli až do Ústí n/O., protože se tam dcera našich přátel vdávala.
    Dcera s rodinou byli v těchto místech na dovolené a moc se jim tam líbilo.
    Měj hezké a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já plánuji další cesty do oblasti kolem Žamberka, už jsme tam delší čas nebyli, ale šofér se musí uzdravit. Zatím mám na papírku 7 výletů - a kdo ví, jak to dopadne.
      Měj se moc pěkně.
      Jiřina z N.

      Vymazat