středa 8. února 2023

Jedna z těch

 Dnes si ukážeme jednu z těch křížových cest , které jsou opravené a pěkné.

 Ale to musíme, milé KOČKY, do Jižních Čech, do městečka, odkud pocházela moje babička Marie, tátova matka.

Že nevíte, kde to je? Ve Vlachově Březí, moji milí!












K letní atmosféře můžete mít kvetoucí voňavé lípy, bzučení včel a klídek, teplo a slunce...rozjímání a výhledy do okolní krajiny.



18 komentářů:

  1. Nádherná, vkusně opravená! Na podzim jsme šli s dětmi pašijovou cestu v Římově - některé kapličky jsou hotové, některé na opravdu teprve čekají. Ale nevadí, bylo krásně...
    Jiřinko, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tam jsem zvědavá na opravu Lorety, byli jsme tam na dovolené v r.2008, někdy v květnu??? a paní nám Loretu ukázala. Tu okolní cestičku s kapličkami jsme tehdy nešli celou, ale i tak se nám tam moc líbilo, zrovna kvetly jabloně a mám spoustu pěkných fotek.
      To mám radost, žes tam byla! Jiřina z N.

      Vymazat
  2. To je další nádherná křížová cesta.My jsme objevovali i ty drobnější stavby v lesích a některé byly ve špatném stavu,ale hodně mě to bavilo.Teď mám jednu v plánu až pojedeme za známými na chalupu
    Jiřinko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou, JItko, pro mne pozůstatky doby, která mne zajímá a stále nacházím nová místa, jen už nemám takové možnosti tak často někam vyrazit. Ale třeba bude líp. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Krásně opravená, musí to být fajn celou jí projít.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, shodou okolností jsme tam už byli dvakrát a je toho víc, co se tam dá projít.
      Hezké dny ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ahoj Libuško,moc hezká křížová cesta děkuji za Inspiraci .Přeji krásné odpoledne Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, tam i v okolí je mnoho k vidění, takže dovolená se nám tam vždy povedla a nenudili jsme se.A dokonce jsme tam objevili nové poutní místo ( nové pro mne).
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, krásná kalvárie a velice dobře zrestaurovaná. Tys jí báječně nafotila .
    Měj hezké a pohodové dny. 🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji ti, mne tam zaujal i žid.hřbitov a další památky. Jen mě mrzí, že jsem o tom nemohla mluvit s babičkou, neb už dávno nežije, dožila ve Štěkni v zámku (nějaká LDNka ). Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts

    Hezky ji. mají udržovanou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, zdravím tě.V Jižních Čechách mají kapličky a různé jiné stavbičky pěkně posazené do krajiny.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, to je nádherná Křížová cesta. Ty kapličky jsou překrásné. Je to jiný kraj a k památkám se tam lidé chovají s větší úctou. Vadí mi, že některým těm mladým lidem nedochází, že sprejováním a ničením těchto drobných památek tak ničí i vlastní historii. Tady je hodně křížku poničených i díky tomu, že jsou zanedbané a kovové kříže mnohdy skončily ve sběru.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Jiřinko, děkuji za návštěvu. Při prohlížení Křížové cesty jsem se v myšlenkách vrátila ,,domů". Tam,kde bydleli moji rodiče ,je taky taková krása. Z Králík až na Hedeč vede alej plná krásných kapliček a soch. Jeden rok vandalové dost poničili, ale vše se spravilo a dál dělá radost. Je to pěkně do kopečka, ale je to krása a všude jsou lípy a plno včelek. Když jdeš tou alejí, dojdeš až ke kostelu♥ Je dobře, že jsou ještě místa,kde si vváží této krásy. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak poprvé jsem šla z Králík nahoru na Hedeč pěšky přesně tou alejí a pokaždé potom autem až nahoru.Líbí se mi i ten kostel na Hedeči a celý areál. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, zdravím. A křížové cesty mám taky ráda... Pá, myslím na Tebe. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, musely to být zajímavé akce, ty poutní cesty našich předků, Moje máti jako holka šla s babičkou z Čelákovic do Roudnice ...prý asi tři dny.
      Jiřina z N.

      Vymazat