čtvrtek 2. února 2023

Zvonice

 Milé KOČKY, k mému velkému překvapení, ale také ke značnému potěšení přicházejí na můj blog, dá se říci nové blogerky, a nejen proto jsem se rozhodla udělat takový malý triptych - o dřevěných zvonicích - tedy o zvonicích, které jsem časem navštívila, které jsem si nafotila a které mi utkvěly v paměti. ( o některých z nich jsem už dávno na blogu i psala)

Možná časem udělám i příspěvek o jiných stavbách, něco v hlavě mám.

A proč tři články? protože těch zvonic mnou navštívených je více než šestatřicet a bylo by neúnosné to nacpat do jednoho. Zkusíme to nějak hezky uspořádat:

Tak na Hradecku a blíže k Turnovu můžeme potkat, vidět a navštívit:

dřevěná zvonice v Horní Ředici:



Sezemicích:

tato je v Libčanech: 


v Chotěborkách,



Měník:


Vysočany:



můj favorit: Loučná Hora:



Sedličky pod Zebínem:



Rovensko pod Troskami: je na blogu včera...

 

Osek u Sobotky:


a třeba Železný Brod:


těšte se - zítra vám ukážu další. Úsměvné je, že některé původně vyjmenované jsem musela vymazat, zatím jsem v tom množství fotek nenašla ty správné, ale někde tu jsou! Tak jindy...ale samotnou mne překvapilo, kolik jsme jich už navštívili...

26 komentářů:

  1. Jednu dobu jsme navštívili všechny zvonice v dosahu kolem 100 km.Mám i samostatnou rubriku.Mám jich kolek třiceti a některé jsem poznala i díky tobě a tak se těším,že mi dáš ještě nějaký další tip.Zvonice jsou krásné a myslím,že jsme všechny navštívili.Moc se mi líbil i dřevěný kostel v Loučné Hoře,což byl právě tip od tebe.
    Jiřinko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, právě dřevěné kostelíky a zvonice jsem ráda vždy zařadila do plánu, když jsme někam jeli. Tak se i stalo, že mám nafocenou tu v Ž.Brodě ještě původní a pak i tu po opravě - když ta vyhořela díky nějakým gaunerům.
      Několik těch zvonic si chci letos nafotit znova, protože ty původní fotky nejsou podle mého gusta.
      Hezký večer Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, ty první mám doslova u nosu. Obdivuji tvou fotku ze Sezemic - kolem té kaple je tak neuvěřitelný provoz, že si vůbec neumím představit, jak bych ji vyfotila a odkud. Snad v noci by to celkem šlo...
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, však ty první dvě fotky zvonic jsou z auta a ne moc kvalitní.A pokud se mi poštěstí, tak brzy sem dám dvě, které se ti taky budou líbit, ale nebude to hned.Zatím ti jen poděkuji za návštěvu na blogu a těším se na setkání s tebou i příště. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko to je krásná sbírka zvonic. Znám jen tu v Oseku. Ostatní ne a tak jsem se moc ráda podívala. Vím o zvonicích tady v blízkosti v Růžové, ve Chřibské , v Rynarticích a určitě jich je mnohem víc, a některé jsou jen drobné jako například v Jiřetíně pod Jedlovou kde je jedna součástí Božích muk a druhá velká je využívána jako víkendové obydlí a je na ni krásný pohled z hradu Tolštejn. Jistě kdybych je vyhledávala, tak jich tu v okolí najdu víc, stejně jako jsem kdysi hledala křížky v našem městě.. Zvonice se mi líbí, ale abychom někam jeli jen kvůli zvonici, to ne. Spíše je objevíme cestou k jinému cíli..Dříve jistě byly v každé vesnici, kde sloužily jako místo k oznámení bohoslužeb, ranního vítání dne v sedm hodin, večerní klekání, ale také k oznámení narození i úmrtí, ale třeba svolání lidí na hašení požáru a podobně. Spíše jsem se ke zvonicím dostala náhodou a vždy je obdivovala. Mnoho jich zaniklo, a mnohé se opravují a to je dobře. Jsou to památky, které mnohdy míjíme bez povšimnutí...Moc hezké fotografie, které mě potěšily. Hezký den ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, k tomu není co dodat. Jsou to mnohdy svědkové minulosti. A obdivuji, že ač často jen dřevěné, vydržely války a spousty protivenství.
      Ny výletech to prostřídám - jak ráda říkám: vyzobávám, co je na trase zajímavého ( pro mne).Pokud je možno cestovat autem, stíhá se toho víc, ale pěškobusem nebo na kole to nemívalo chybu.
      Jedno napíšu, jaké dojmy jsem měla třeba na kole při pádu do ostružiní, to byly teprve zážitky!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Z tohoto výběru jsem viděla jen zvonici v Libčanech a v Chotěborkách, takže na to ostatní jsem se opět ráda podívala na Tvých fotkách.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, však ty Libčany mám spojené už navždy s tvým hraním divadla, takové věci si já pamatuji, zastavili jsme se tam tehdy kvůli zvonici, kostelu a křížové cestě. A pak jsem šla do zdejšího zahradnictví a oči mi vypadly z těch krás!
      Hanko, přeji ti krásné předjaří.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, díky za tu krásu. Já znám jen zvoničku v Mělníku, ale je jich spousta a jsou nádherné. Zdravím, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, pokusím se moje fotky těch navštívených tady oprášit, aby si lidičky třeba v létě o dovolených některé také dopřáli.
      Pa, KOČKO.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko,moc hezké a zajímavé další inspirace těším se na pokračování Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, zatím budou pokračování dvě, ale pak jdu na týden do špitálu, tak někdy jindy ten seriálek dotvořím.
      Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,moc krásné zvonice.Přiznám se,že z těchto neznám ani jednu.Ale i u nás na Valašsku máme krásné zvonice.Opravdu moc se mi líbí Zvonice na Soláni,která slouží jako informační centrum a také se tam pořádají různé akce,jako např.výstavy,koncerty,je v ní dokonce galerie,kde jsou vystaveny převážně obrazy malířů,kteří na Valašsku žili.No je jich tady v okolí také hodně,celkem dost jsme jich viděli.Moc se mi líbí,obdivuji práci šikovných řemeslníků.Hodně se jich také opravuje a to mně vždy potěší.Měj se hezky,Jiřinko a děkuji za další krásnou reportáž.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, také se mi líbí, když se památky udržují a opečovávají, protože těch zničených je tolik, až by jeden brečel.
      Na Severovýchodní Moravu jsme chtěli loni udělat s mužem velkou dovolenou, ale z důvodů nemoci nám z toho zatím sešlo.Tak se jen těším a vypisuji, co bych ráda...
      A co jsme kdysi navštívili, už bychom si mohli dopřát znova ( N.Jičín, Kopřivnici, Hukvaldy, Lysá Hora, Radhošť, Fulnek, Hradec n.M. a pod.)
      Pěkné dny! Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, všechny zvonice jsou krásné. Je v nich kus historie naší země.
    S některými jsem se už díky tvému blogu seznámila, jiné jsou pro mně nové. Těším se proto na další pokračování.
    Měj hezké dny. 🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, však to znáš sama, jak si člověk čuchne k cestování, je ztracen. Opatruj se a díky za držení palců, v úterý to budu potřebovat jako sůl. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, a mě se líbí Sedličky. Že vypadá taková zapomenutá. A má krásné jméno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ta se mi taky moc líbila, je kousíček od jiné, hezké stavby a tak jsem se na ten kopec nakonec vyškrábala sama, manžel seděl v autě a čekal na mne dole, V době, kdy kvetou lípy, je fajn zajet k Jičínu a projít si alej a zajít do Sala Terreny, případně ke zvonici.A v zahradě tam najdeš liliovník tulipánokvětý!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Lezarts

    I na Hromnice, navštěvujme rádi zvonice😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, za chvíli tu bude další díl... Měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, krásný... mám moc ráda tyhle staré dřevěné stavby... ☺ Děkuji za krásný příspěvek... ☺ Hezké dny, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkala jsem si, že by to mohlo někomu přijít vhod. Péťo: hezký víkend.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Vija

    Jiřinko, znám jen Mělník, všechny jsou hezké. Pěknou ač větrnou sobotu měj. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vijo, já se léčím v posteli, abych byla do pondělka ok. Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat