sobota 18. března 2023

Kladno

 Milé KOČKY, račte dál: nebude se fárat, ani do Železáren se nepůjde, žádná rudá záře nad městem! Dlouho jsem říkala své přítelkyni Marcele ( nově: zlomené pacičce ), že bych ráda využila její znalosti dopravy do města Kladna. Sice jsme s manželem párkrát tímto městem projížděli, ale nikdy nestavěli, dvakrát jsem byla na Kožově Hoře na rozhledně,  jednou to bylo vlakem a jednou autem, ovšem ve městě samotném jsem nebyla. Tak ta zvědavost byla oprávněná a nyní došlo k akci - v pátek 17.3. 

S Marcelou jsme se domluvily, že se sejdeme na Ládví, poté, co jsem ráno oběhala nákupy a zabezpečila maroda doma, aby mu nic nechybělo, jsem vyrazila do Prahy. Odtud, ale z druhého konce města, jsme vyjely busem do Kladna. Počasí nám vyšlo vstříc, prošly jsme to tam, došlo i na kávu a posezení. Žádný spěch. Odpoledne jsme se vrátily a mám zase jednu položku odškrtnutou.

Jen v zámeckém parku medvědi Marta a Míša dosud asi spí a z brlohu kvůli mně a foťáku nevylezli, takže jejich fotku nemám. Spoléhám na vás, milé blogerky, že některá z vás později v roce nějakou ulovíte.

Vítejte v Kladně: Gymnázium


tady drželi nacisté lidické ženy a děti několik dní:



v této ulici se fest pracovalo:








kaple sv.Floriána:



aneb:
Vrcholně barokní kaple postavená podle návrhu K. I. Dientzenhofera. Na místě stával od roku 1610 lazaret. Kaple s kopulí a půdorysem kříže se začala stavět v roce 1751. Kvůli smrti autora téhož roku byla dokončena až v roce 1872.




synagoga, nyní Husův sbor:












taneček lva s orlicí:




tady mají míšové prostor:










náměstí:








radnice:





po městě je mnoho zajímavých vil a staveb....
v dáli:





11 komentářů:

  1. Jiřinko,s Kladnem to mám podobné.Několikrát jsme jim projížděli a já si vždy říkala Kladno,to černé Kladno.První jsme vždy viděli zanedbané paneláky.Hodně jsem se spletla.Sice na města nejsem,ale pokud budeme někde poblíž docela ráda bych si ho prohlédla.Je tam,jak vidím hodně zajímavostí.Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko, musím říct, že jsem si fotky prohlédla s velkým zájmem. V Kladně, nebo možná na Kladně jsem opravdu nikdy nebyla...
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké ráno Jiřinko, ani já jsem v Kladně nikdy nebyla. Přeju příjemný víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, Jiřinko. Představila jsi nám pěknými fotkami krásné město. V Kladně jsem nikdy nebyla a ani jsem nevěděla, že je tam zámek a dokonce tam bydlí pár míšánkù. Ty jste neviděly, ale zato jste měly klidnou procházku bez lidí. Hezký výlet.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Jiřinko, děkuji za krásnou prohlídku města ve kterém jsem nikdy nebyla vůbec jsem netušila, že tam mají medvědy.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  6. Dávám Ti za pravdu, že je tam hodně zajímavých staveb. Pěkně jsi nám je přiblížila. Prima fotky!
    Měj pěknou sobotu!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Milé blogerky, milé KOČKY, Kladno bylo především pro mne příjemné překvapení, je to velké středočeské město - údajně má 76 tisíc obyvatel, na můj vkus je trochu nesourodé a roztahané, plno paneláků a část, kterou jsme si prohlédly my, byla poměrně malá. Ale i tak stála návštěva za to. A navíc nám nahrálo počasí.
    Krásnou sobotu a neděli vám všem přeji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko, díky za fotky, které rozhodně neukazují to černé Kladno, jak si ho mnozí představujeme. Město neznám, tak jsem se prošla ráda. Zdravím, pá 😀

    OdpovědětVymazat
  9. Jiřinko to jsou zajímavé fotografie. My jsme kdysi několikrát Kladnem projížděli, autem i vlakem, když jsme ještě jezdívali do Stříbrné Lhoty a nikdy jsme se do těchto míst nedostali. Bylo to opravdu černé hornické a hutnické město. Přesto je tam zajímavá historická část i zámek. Děkuji za krásné fotografie a je vidět, že jste si výlet užívali. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Jiřinko, udělaly jste si moc hezký výlet a tys ho báječně zdokumentovala. 👍👍👍
    Já na Kladno jezdila a jezdím stále. Naposledy minulý týden. Centrum města hodně prokouklo, zámek je opravený a je radost se na fotky dívat.
    Bývaly doby, kdy se na Kladně báječně nakupovalo. Hlavně v září, před Dnem horníků, bylo pokaždé zásobováno vším. Pro nás to bylo časově stejné, jako jet do centra Prahy. A tady byl navíc tento bonus. Často jsem tam také jezdívala služebně, oba obchodní domy, tehdy nesly jméno Siréna, spadaly pod Prior, kde jsem se zabývala spotřebitelskými reklamacemi.
    Tak jsem si zavzpomínala. 😀
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Děvčata - moc děkuji za vaše názory, dojmy a vzpomínky, sama jsem byla značně překvapena, co jsem v Kladně našla. Budu se i nadále na vaše návštěvy na blogu těšit. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat