úterý 18. dubna 2023

Čtvrtý den v Maďarsku

Celý čtvrtý den zájezdu jsme věnovali Budapešti, městu na Dunaji a hlavnímu městu Maďarska: škoda, milé KOČKY, že část dne bylo pod mrakem, já to nemám moc ráda, fotky jsou pak takové smutné. Nicméně - počasí se poručit nedá.

ráno, mlžka:



Gellértův vrch:


Dunaj tady není potok:




jedny z mnoha lázní: 2 snímky



počasí jako na potvoru:

















tři záběry z busu:




Városliget - hrad Vajdahunad



památník:


věhlasná tržnice:







zkrátka: Budapešť na mne udělala dojem ( jen jsme tehdy nemohli nakouknout do největší synagogy na kontinentu )


20 komentářů:

  1. Jiřinko, ráda jsem se prošla. Nestíhám, tak začínám od konce, musím se podívat dodatečně na další dny. V Maďarsku jsem pořádně nebyla, jen takové malé nakouknutí kdysi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko, nádhera. Škoda, že počasí nevyšlo podle představ, ale měli jste, co obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, už včera, když si psala, že se sejdeme na tržnici, roztočila si kolo vzpomínek. V Budapešti jsem byla poprvé na gymplu, tržnice tohoto typu byla první, kterou jsem viděla a naprosto mě ta atmosféra pohltila. Tržnice prostě miluji a nenechám si je většinou ujít, ať už jsme v Londýně, Itálii nebo na Krétě.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Jiřinko,i přes ošklivé počasí mě se fotky moc líbí.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  5. A my měli v Budapešti na programu i vykoupání v termálních lázních (které to byly, bych musela jít hledat v archívu :-) ). V Budapešti jsem byla myslím 3x a vždycky s trochu jiným programem. Ale vždycky se mi tam moc líbilo.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Prohlédla jsem si zpětně všechny tvé fotky z tohoto zájezdu a jsem vážně překvapená. Teď mne skoro mrzí, že jsme se do Maďarska s mužem nikdy nepodívali. Tak ti Jiřinko děkuji za zprostředkování 😉

    OdpovědětVymazat
  7. Když jsem byla v Budapešti poprvé a bylo mi asi 19 let. Já si to město zamilovala. Široké bulváry, super podzemka, římské lázně a vykopávky, zábavný park, Rybářská bašta, parlament, krásné parky se vzrostlými stromy, kde je v horku krásně si odpočinout. Vrátila jsem se tam ještě několikrát, a vždy to bylo super. A to jsem člověk, který nesnáší město. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  8. Milé KOČKY, moc vám všem děkuji, jak těm, kdo komentují, tak i těm, kdo sem jen nakouknou. Za vaše vzpomínky na město Budapešť, jistě jste byly okouzlené stejně jako já. U nás na zájezdu se šli někteří také vykoupat do Lázní a to hned naproti mostu pod Gellértovým vrchem. My s Janou jsme šly do blízké jeskyně na prohlídku.
    Uznávám, že by to chtělo tomuto městu věnovat nejméně 3 - 4 dny. A máme v plánu si tam zajet někdy na Advent.
    Omlouvám se, že dnes píšu jen jeden komentář pro vás všechny najednou, ale po pobytu na Karlově náměstí dnes dopoledne nemám mnoho invence a energie, snad to zítra bude lepší.
    Zdravím vás všechny a jsem tu pro vás Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Jiřinko, tak jsem si u tvých fotek zavzpomínala. Budapešť je nádherné město se spoustou míst , kam se člověk rád podívá. Na prohlídku jsme neměli moc času, ale přesto mi město v paměti uvízlo. Držím palce, ať je lépe, opatruj se 😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my jsme měli času docela dost, dokonce jsme si v jedné uličce na pěší zóně dali oběd a moc jsme si pochytnaly. Tentokrát se vystříhám popisu památek a zajímavých budov, stejně to někteří znají a ostatním to nic neříká, pokud tam někdo pojede, najde si sám, co ho baví a láká?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jeden výkřik do prostoru: máte-li v Budapešti naditou peněženku, zajděte na Tržnici a kupte všem doma husí játra v plechu.Nebo jiné výrobky s kachními a husími specialitami. Budete hodnoceni jako milí a báječní příbuzní ( chvilku).
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  11. Dunaj mi trochu připomíná polskou Wisłu, taky to není žádný potůček :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to máš pravdu, my když jsme jeli na první velký zájezd po Polsku, tak jsme tu řeku vlastně nikde skoro neopustili. Na to vzpomínám taky často. Těch měst s historií, céo jsme navštívili...to já můžu. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko,je to nádhera,ráda jsem se podívala a zavzpomínala.Rybářská bašta je pořád krásná.
    Je to let,co jsem tam byla poprvé.
    Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Já bych řekla, že Prahu, Vídeň a Budapešť by mohl člověk vidět vícekrát ( abych nejmenovala moc měst ) a nebude zklamán. Určitě bych se tam chtěla na pár dní vrátit. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko to jsou moc krásné fotografie a y pohledy na Dunaj...jen počasí vám tam zrovna moc nepřálo, ale i tak jsi pořídila nádherné fotografie. Děkuji za další krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, ono to dopoledne vypadalo nepříjemně a pak se to odpoledne polepšilo. Pěkná byla i procházka kolem jejich parlamentu, to je ten obrovský palác na břehu Dunaje, co to tam vypadá jako v Londýně.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko, krásné fotky z Budapešti👍👍👍. Díky fotkám mého muže, který tehdy odjel sám, jsem některá místa poznala.
    Měj hezké dny.🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak už je na čase, aby tě tam vzal a vyfotil tě u nějaké dobroty. A že oni umí i zákusky!
      Jiřina z N.

      Vymazat