sobota 15. dubna 2023

Devět dní

 Nechávám si nahrát pořad s Vicou Bydlíkem po Maďarsku a tak není, milé KOČKY, divné, že se mi zachtělo podívat se na fotky z našeho zájezdu po Maďarsku s Janou, porovnat si to navzájem, mnohá místa jsme totiž navštívily stejná...pravda, byla jsem v Maďarsku i s manželem - ale to bylo předtím a na jiných místech a na kratší dobu, takže se budu držet původní myšlenky a spolu s vámi si zavzpomínám na podařený zájezd v r. 2017. Jelo se koncem dubna a kupodivu tam bylo jaro v plném proudu, jak možná vysledujete z některých mých snímků, pokud se tedy těch devět dní chcete na náš zájezd dívat. Bude-li zájem, můžeme se jindy vrátit ve vzpomínkách i na ten zájezd s manželem, který se odehrával spíše na rozhraní Rakouska a Maďarska. 

Takže, milé KOČKY, předesílám, že jsem od toho výletu do Maďarska moc neočekávala a pak jsem s pusou dokořán zírala na ty památky a krásy. Pokusím se vám to tady nastínit...

Den první: společnost nám dělali cestovní medvídkové:


První pořádné zastavení : Lébény





Pannonhalma: 









město Györ:












synagogy jsou tam téměř v každém městě:



Musím přiznat, že mě tento zájezd dokonale ohromil a budu se snažit vám ukázat to nejlepší z něj.


20 komentářů:

  1. Jiřinko, moc krásné vzpomínání! V Maďarsku jsem byla několikrát, vždycky se mi tam moc líbilo, nejvíc asi na svatební cestě - stopem jsme objeli Balaton :o) To je prahistorie...
    Děkuji za krásné fotky a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé. Helenko, tak to si tě představuji v turistickém, ale se závojem a manžel s kytkou v klopě a to by bylo, aby vám nikdo nezastavil! Svatební cesta s paprikami a něčím ostřejším, to je ono.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc hezké vzpomínky i fotografie z cest po Maďarsku. Těším se na pokračování. Hezký den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, nejvíc mě překvapilo, když jsem hledala fotky pro tento miniseriál, že jsem spoustu věcí už pozapomněla.Tak třeba s tím někomu přijdu vhod jako tip na dovču?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, Maďarsko je príma. Jezdili jsme tam s mužem hodně let, zapíchneš auto a vyrazíš po svých třeba do hraničního prostoru s Rakouskem nebo Slovinskem, objevovali jsme zámky a hradech, hledáš botanické zahrady nové i staré, úžasná místa Balatonu, ale i tzv, malého Balatonu, stará místa kde bývaly první kláštery, překrásné vinice a rozhledny, státní hřebčín, hraniční prostor s bunkry, staré osady, kde se vyráběla keramika, vstup do pusty, ale ne daleko, překrásné kostely a synagogy atp., prostě co tě napadne. Za mne super dovolená, jen tak poznáte Maďarsko. Všude k nám byli lidé přívětiví a kdyby se něco "porouchalo či se někde ztratíte", tak pomoc najdete, i když třeba nemluvíte super německy. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by se mi taky líbilo. Zdá se mi to jako velmi bezpečná země, stejně jako Polsko. Jak píšeš, je tam možné vidět mnohé a krásné. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Vzhledem k tomu, že jsem v Maďarsku nikdy nebyla, určitě mě tvůj cestopis odhalí ty nelepší kouty☀️

    OdpovědětVymazat
  5. V Györu jsem byla ještě před 89. rokem. Byl to zájezd od zaměstnání a tenkrát jsme si na hranici se Slovenskem zažili ( ještě vlastně od našich) docela slušnou podrobnou prohlídku ! :-)
    Hezkou sobotu! U nás teď vykouklo slunce- jsem zvědavá na jak dlouho.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, za totáče tam jezdívala moje kamarádka z Brna a přivezla mi fantastická klubka vlny a to pak byly svetry, tady nic takového nebylo.Manžel si na zájezdu pochvaloval jejich jídlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko,to je zas hezký článek já jsem tam nebyla a tak se budu těšit na každé tvé příspěvky.Posilam moc pozdravů Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, tak snad to těch pár dní vydržíš. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Na pořad jsem viděla upoutávku, asi na něj kouknu zpětně na i-Vysílání.
    Krásná místa, krásné obrázky, díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, já u toho pořád: tady jsme s Janou byly a tady taky a až konečně v posledním díle: proč nás sem nevzali? ( na dvě místa )...Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, díky za další poznávání. V Maďarsku jsem byla u Balatonu a v Budapešti, která se mi líbila moc. Je to už hodně dávno, ale něco si ještě pamatuji. Měj se hezky a za fotky díky 😀😉

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělé. Také máme cestovní medvídky. Loni jsem toho mého ztratila, utrhl se z batůžku, když jsem přelézal a zároveň podléhala spadlý strom. Těžce jsem to nesla. Vracet se už nešlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tomu rozumím. U nás to vzniklo tak, že mi mladí odmítali do ciziny vnučky půjčovat ( byly malé ) a tak jezdili místo nich medvědi. A pak už občas jely vnučky i s medvídky. Jednou se na zájezdu do Pikardie sešlo plyšáků plno, i pan průvodce měl a řidiči a my - výletníci, také. To bylo něco, když jsme si je fotili, postupně, na různých místech.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, krásné fotky, díky kterým jsem se mohla podívat tam, kde jsem ještě nikdy nebyla. 👍👍
    Ale mohla jsem být. Měli jsme s mužem zaplacený zájezd, maminka tehdy dorazila z Rumburka hlídat děti. Dcera byla nemocná a já nedokázala odjet. Muž jel sám, aby propadla jen půlka a já pečovala o choré dítě. Nakonec z toho byl zápal plic a mně každé ráno vozil tchán s dcerou na injekce na polikliniku. Když se muž vrátil, bylo dceři už dobře a radostně ho vítala. Takže pro mně je Maďarsko zemí neznámou.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to jistě brzy napravíte a s manželem se tam podíváte, a dceru ohlídá její manžel, hihi. Pa Jiřina z N.

      Vymazat