neděle 11. června 2023

Na zámku ve Velkých Losinách

 Prohlídka zámku byla velmi zajímavá, fotit se smělo bez blesku a v kapli se nesmělo fotit vůbec, pod přísným zákazem jsem si to nedovolila ani já. A přitom ta byla vymalovaná parádně, škoda, jinak bych vám, milé KOČKY, některé ty stěny a strop nafotila.

Zajímavé byly kožené tapety, nebo třeba  gobelíny. ( dostalo se mi vysvětlení, že jsou rozdíly mezi výrazy gobelíny a tapiserie )








vykládaný sekretář:




další, velice zdobný a vzácný kousek nábytku:











 



11 komentářů:

  1. Moc se mi líbí ty gobelíny a vykládaný sekretář, ten by se mi hodil na můj materiál na tvoření :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to tě chápu, a v tajném šuplíčku bys mohla mít milostné dopisy od manžela!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, je tam opět moc krásné vybavení zámku. Ty vykládané sekretáře jsem již obdivovala na mnoha místech i se záhadnými tajnými šuplíky uvnitř. Někde vykládané želvovinou, jinde slonovinou nebo vzácnými druhy dřevěné dýhy, ale vždy se jedná o úžasné výtvarně náročné a nádherné zdobení různých skříněk i stolků. Děkuji za krásnou podívanou.Hezkou neděli a super pohodové dny a ještě mnoho takových krásných výletů Ti přeji. Hlavně aby Ti nožky neotékaly a zdravíčko sloužilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, tady byly velmi zajímavé sekretáře dva a bylo řečeno, že oprava se dělá pouze ve Vatikánu, což přijde na velké peníze. Ten černý byl vykládaný polodrahokamy na břidlici nebo tak něco.To je to s těmi květinami, mně se moc líbil ten s těmi bílými obrázky středověkých rytířů. A to nemluvím o těch gobelínech, to muselo dát práce.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko,zas moc hezké ani nevím jestli jsme tam byli.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, máme tu v zemi takových krásných míst, je radost některé navštívit. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jitko, taky jsme tudy obvykle projížděli a proto jsme uvítala, že tento zájezd poskytl možnost se podívat dovnitř. S manželem jen chodíme spíš do zámeckých zahrad, když jedeme na výlet autem.Chlapy to tolik nebaví.
    Nicméně jsem to tady zvládla a jsem ráda, že jsem na prohlídku šla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko milá, moc Tě zdravím z pohodové neděle (po všech stránkách). Raduji se z krásných obrázků Tvého výletu i dnešního klidu. Měj se moc hezky, opatruj se a nezapomeň na odpočinek před dalšímu cestami..
    Pa Eva 🙋‍♀️🌞🍀🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji a mám jen nervy, jdu v út zas na Karlák, pak už to opět bude pár dní v pohodě. Musíme to vydržet. Měj se, co nejlépe to půjde. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jarmilko, moc se mi líbí vykládaný sekretář a kožené tapety. Ty jsou k vidění i ve Valdštejnském paláci ve Valdštejnově pracovně, je to nádherná, jemná práce. Měj se hezky, zdravím 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je stejně neuvěřitelné, co se mnohde zachovalo - navzdory všem válkám, rabování a ničení. Pěkný týden ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat