úterý 26. září 2023

Bruntál

A jakpak to bylo další dny?

Bruntálem jsme vždy jen projížděli a tak jsem tentokrát trvala na návštěvě města: tedy hlavně jsem chtěla vidět náměstí, zámek a nedaleký Uhlířský vrch. 

Milé KOČKY, povedlo se a ač jsme na zámek na prohlídku nešli, na nádvoří a v zahradě okolo zámku jsme několik snímků spáchali.

Bydleli jsme kousek pod Karlovou Studánkou a do Bruntálu to nebylo daleko.Tihle měšťané nás vítali a ani se nenamáhali s chlebem a solí! 








kredenc v Infocentru:








zámek:























už ho vezu!:



Vydala jsem se na Uhlířský vrch, ale zvedla se doslova vichřice a tak jsem se z aleje vrátila, neb hrozilo nebezpečí pádu větví...










na snímcích to ovšem nevypadá, ale tabule na toto riziko upozorňovala, je to alej roku 2022....lipová, čtyřřadá...

32 komentářů:

  1. Moc krásné fotografie.V Bruntále jsem byla,ale jenom proto,abych si koupila krátké
    kalhoty.Byli jsme na dovolené v Jeseníkách v říjnu a bylo velké teplo.Města jsme moc
    neprocházeli,byli jsme mladší a čas trávili chozením po horách.Teď by to bylo obráceně.
    Je to krásné městečko.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mám to podobně, dříve hory ( Šumava, Jeseníky a Roháče by mohly vyprávět ) a nyní je čas na města. Manžel často jen sedí v autě nebo na lavičce na náměstí ve stínu a nechá mě poletovat, tady udělal výjimku a šel se mnou. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, ráda jsem se podívala. Myslím, že jsem tam nikdy nebyla, jen vím (a doufám, že se nepletu), že má zámek nádvoří do trojúhelníku...
    Děkuji za parádní fotky a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, to je trefný postřeh.Zámek bych si ráda prohlédla i uvnitř, ale tentokrát to nebylo v plánu. Slibuje zajímavé zážitky. Jiřina z N.
      napíšu ti víc...

      Vymazat
  3. Jiřinko, jsou hezké ty staré domy na náměstí, i zámek. Ta kytička vedle flašky Pradědu je mě povědomá :o). Hezký den, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tu jsem tam nechala schválně, jestli si všimneš, mám ji ve velké úctě a stále krásně voní. Díky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Do Jeseníků jezdím často, ale do Bruntálu jsem zavítal jen jednou, hlavně abych si prohlédl zámek. Je to krásný, ale velmi zvláštní kraj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, stejný pocit mám i já a to i v Žacléři a v Trutnově. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko, návštěvu Bruntálu dávám na seznam, krásné fotky.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, v okolí je toho hodně k vidění, např. stojí za návštěvu Krnov, Cvilín, Hradec nad Moravicí a Raduň a pod., i zámek v Kravařích?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Nikdy jsem tam nebyla a nevím, jestli se tak ještě někdy stane. Takže díky za fotky. To, co jsi v tomto městě vyfotila se mi líbí, vše je takové upravené- čisté.
    Měj se hezky!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mám v pomyslném seznamu ještě mnoho měst na severovýchodě Moravy a doufám pevně, že se mi to podaří je navštívit. Protože jich tam znám poměrně málo.
      Tak hnedle bude co dát na blog? hihi Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezar
    Hezký výlet a krásny výhled!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, díky, ráda jsem to dala na blog, cestování z kanape, jak blogování říká můj muž, může být pro někoho výhodné?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Moc krásné fotografie z města, které neznám. Ten zámek je opravdu krásný a líbí se mi i ozdobná mříž u studny. Hezké je i město. Děkuji Jiřinko, za přiblížení dalšího pro mě neznámého, města.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moje nadšení pramení naopak z tebe, je patrné, že ty si u blogerek fotky opravdu prohlížíš a texty čteš. Děkuji. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, ještě jsem se vrátila znovu si prohlédnout fotografie z pro mě neznámého Bruntálu. Ještě jsem nadšená z té aleje...já jsem obdivovatelkou krásných stromů a alejí obzvláště. Jen to riziko při větru je bohužel u těch starších stromů vždy. Například nádherná alej je v Zahrádkách u České Lípy. Tam jsou ty lípy i svázané, aby se nerozpadly. Také je úžasná Valdštejnská alej u Jičína, ale i u Lemberku je krásná...

      Vymazat
    3. Jaruško, to mám s tebou podobné. To bys nevěřila, jak se během pár desítek metrů vše změnilo a ten fukejř byl tak silný, až jsem se bála.
      Tahle alej je dva stromy vlevo a dva vpravo a jsou pořádně silné a vysoké.
      Znám i mnohé jiné aleje a dokonce jsem dostala krásnou knihu o alejích od zetě k Vánocům 2022 - ale v tom měl prsty prý Ježíšek.
      Tak v Zahrádkách je krásná zjara, je tam plno koberců fialek a lipová nej je ta v Jičíně, to máš pravdu a taky v Lázních Jeseník.
      Hodně je jich na Vysočině...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, parádní fotečky z dalšího výletu. Ty si ty toulavé boty opravdu zasloužíš. Také už jsem staršího vydání a zřejmě proto se mi moc líbí stará kredenc, svůj k svému 😁😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tos mi udělala radost, jak jsem ho uviděla ( nebo ji? ani nevím, jaký rod má kredenc správně ), poprosila jsem paní, zda si ho můžu nafotit.
      Toulavé boty od tebe si hodlám i v budoucnu udržet a zasloužit! hihi Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Kdysi jsem se tu toulala, ale pár let už to taky bude)))Ráda jsem se prošla s tebou alespoň díky tvým krásným fotkám. Přeji hezké a poklidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tento kraj je krásný, ale musíš mít pěkné počasí. Nám se líbily i kravičky na pastvinách a že jich tam bylo. Kdysi jsme občas pod Praděd zajeli i v zimě a jednou, koncem března, jsme šli ve sněhu nahoru, na Praděd a z toho mám boží fotky.
      Tak hezkou, dobrou noc všem. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Nakoukla jsem zrovna na Bruntál a to se mi hodí☺. Loni jsme strávili týden v Jeseníkách, ubytování v Malé Morávce a plno výletů do okolí. Bruntál byla naše první zastávka, jak by ne, přítel se v tomto nejstarším městě narodil, ale žili nedaleko jen do 2 let. Na zámek jsme šli na prohlídku, je to tam pěkné. Jsem ráda, že jste se vydali i dál - na Moravu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně se líbilo před časem i v Krnově a na Cvilíně, když jsem byla na pár dní u kamarádky v Kravařích, zajely jsme i do města v Polsku.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko,já se mám,kliknu k tobě na blog a mám procházku před spaním. Bruntál stojí za to navštívit 👍🥾🥾

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, už nám to moc neběhá, tak po horách chodíme méně a města jsou pro mne dost atraktivní, proč je nenavštívit, na Moravu jezdím moc ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, tady jsme byli před dvěma lety, zašli jsme i na Uhlířský vrch, ale zámecký park byl těsně po dokončení rekonstrukce a byl zavřený, otevíral se druhý den pro pozvané hosty. Pro veřejnost až zase další den. Proto děkuji za tvé fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, taky jsem chtěla na Uhlířský vrch vyjít, ale nepodařilo se. Ušla jsem sotva polovinu a musela jsem zpátky. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Zdravím z Bruntálu :) Moje město, kde žiju! Krásné fotky z míst, které miluji... Jen doplním, že jste navštívila nejstarší město v České republice :)
    Určitě při další návštěvě doporučím Uhlířský vrch až ke kostelu (ve dveřích jsou dvě díry, kterými lze nakouknout dovnitř :D Je to tam nově zrekonstruovaný a ne běžně otevřené!
    Do kostela u náměstí zkuste mrknout také - přeci jen - nejstarší město :) A na náměstí je skvělá pekárna a úžasný Nix Bistro Bar, který je sice dražší, ale vyhlášený jako nejlepší vietnamské bistro široko daleko, navštívilo jej už mnoho známých osobností :)
    A co teprve vodní nádrž Slezská Harta (nechali kvůli ní zatopit Karlovu pláň, vesnici ... zůstala jen Nová pláň, kde je luxusní zvěřinová restaurace U jelena. )
    Mějte se krásně!

    Zdravím z Bruntálu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristino, budeme si tykat?
      Dodnes jsem si myslela, že nejstarší město jsou Litoměřice!, ale asi ne.My jsme poctili návštěvou cukrárnu na jednom rohu náměstí a pak Íčko, kde jsem si pěkně popovídala s pracovnicí, moc milí lidé v tomto kraji. Hartu znám, tam jsme byli jindy.
      Ale ta zvěřinová jídla, to by si manžel dal, díky za tip.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Jiřinko, bruntalsky zámek mám ráda, jo a ta kredenc nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarinko, úplně tě vidím, jak by ses do ní pustila a zvelebila ji. Jiřina z N.

      Vymazat