sobota 9. září 2023

Chytit příležitost

 Říká se chytit příležitost za pačesy a tak jsme to udělali, dokud je hezké počasí, občas jsme s manželem na výletě a až bude pršet, budeme doma uklízet ( no, jak kdo ).

Na středu 6.9.23 jsme se domluvili, že si zopákneme výlet na západ, do oblasti Manětína, Plas a tam okolo. Vypsala jsem si toho na papírek spoustu a co bych vám, milé KOČKY povídala, díky objížďkám a výstavbě nové silnice směr K.Vary se mnohé neuskutečnilo, ale nevadí i tak toho bylo dost a stálo to za ten čas, peníze a námahu. Navíc jsme tam vůbec nebyli prvně...Nejhorší pro mne bylo zase vstávání brzy ráno, odjížděli jsme v šest.

Tentokrát jsme Rakovníkem jen projeli,  první pořádné zastavení bylo v Senomatech. Měla jsem tady spadeno na zvonici, jak jinak. Pak jsem o ní mluvila s jednou zdejší mladší paní a ta povídá: bydlím tu už pět let a nevěděla jsem o ní. To já o ní věděla léta a navštívila jsem ji prvně.










Další položka z mého seznamu se opět nekonala, ale tu si nechám v rukávu a snad to jednou klapne, že si ji prohlédnu a nafotím, tentokrát to zase nevyšlo. ( a to jsme ji minuli ani ne o 1 km!)


Manžel překvapivě zastavil a delší dobu jsme se tu zdrželi, i když jsme tu byli vícekrát - u Mariánské Týnice. Tak jsem nedělala vlny a nafotila ten objekt znova a ,,lépe,,.







to nejsou Ufouni, to jsou naše stíny:












Do Plas jsme nakonec nejeli, ale vzali jsme to do Manětína a poběhali jsme toho zde hodně.Je to městečko se zámkem a mnoha, ale opravdu mnoha sochami, sochat bych je nechtěla a platit za ně už vůbec ne.Potěšilo mé srdce, že se památky zde opravují a zvelebují, ovšem některé jevy byly oproti dřívějšku v mínusu: Íčko zavřené a cukrárna také. Kavárnu na zámku otevírali až v jedenáct a to už jsme byli na odjezdu.

Fotky z Manětína vám, milé blogerky, ukážu zítra, je toho tolik...

Několik dalších cílů smetl manžel z pomyslného stolu a prošlo mi zajet do Toužimi. Zde jsme si dokonce dali oběd v restauraci a já jsem si pak poběhala město a nafotila zdevastovaný zámkohrad a nesmělé pokusy o opravy, třeba se to časem zdaří?Později už nebylo možné manžela přimět k dalším plánovaným, převážně přírodním úžasnostem, viděla jsem, že je unaven a tak jsme z Bochova jeli domů.Je to k nám pořádný kus cesty.

Foto různě po Toužimi:

















Zítra si dáme dostaveníčko v Manětíně, bude se vám líbit, milé blogerky. 

24 komentářů:

  1. Ahoj Jiřinko,to jste měli krásný výlet.V Manětíně jsme byli loni a máš pravdu, že to tam je hezké.U nás je dnes rodinná sešlost, když není mamina tak to dělám já je to jediný rok v roce,kdy se naše velká rodina sejde.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, rodinné sešlosti ve slunný den jsou nejvíc.
      V Manětíně i okolních obcích jsme byli vícekrát a vítám, že se to tam trochu zlepšilo, kdysi to byl děs.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, já žasnu a smekám. Tolik krásných míst a fotografií za jeden den. Zámek Mariánské Týnice mi jedním pohledem připomíná Mnichovo Hradiště, ale je opravdu krásný. Také zvonička je moc pěkná. Toužim je také celkem hezké město. Ono se Ti povedlo pořídit hodně hezkých fotografií a tak se těším na další. Krásnou sobotu Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ten objekt je po dostavbě moc pěkný, ale já ho pamatuji v hrozném stavu.Tak jako i jiné v té oblasti a některé jsou stále ruiny.
      Zítra bude pár fotek snad lepších?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,krásné fotografie,pěknými místy jsem se prošla dnes po ránu a ty jsi měla 👍 výlet.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, nám už občas nezbývá, než se vracet na místa, která známe. Ale někdy si najdu nějakou tu premiéru!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Tentokrát se mohu pochlubit, že několik cílů vašeho výletů také znám. Plasy, Škoda žejste nenavštívili, hodně opravy areálů postoupily a je to nádhera!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, byli jsme tam vícekrát, ale je to už delší doba a tak předpokládám, že najdeme areál v lepším stavu, ale příště. Plasy jsem viděla prvně před hodně lety, když jsem objížděla stavby od Santiniho a to jich bylo! Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Děkuji, že jsi mne zavedla do míst, Kde jsem zatím nebyla. Hezký hen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, já s tebou také navštěvuji místa od nás vzdálená ( většinou ). Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Kam já se s Tebou nedostanu. Vy jste prostě turističtí nezmaři !! Tak toto mi ze strany mého manžela nehrozí.
    Pěknou sobotu u vás, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dík a to netušíš, že jsem se ti dnes motala v rajonu. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, Vy jste neuvěřitelní!!! Na Manětín se zítra moc těším, je to skvost. Jednou jsme se tam šikli k barokním slavnostem na zámku...........úžasné to bylo.
    Já se vrátila asi před hodinou z VFN, tak teď čekat do středy.
    Hezký zbytek víkendu. Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, držím pěsti a uvidíme, jak na tom po út a středě budem. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, ta Týnice…ach! Tam se mi to pořád nějak nedaří zajet…
    Moc zdravím, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, tentokrát jsme uvnitř téměř nebyli, ale nevadí, takhle brzy po ránu to i tak bylo příjemné zastavení. Měli jsme to pro sebe. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Tedy Jiřinko, ty jsi cestovatelka. Tolik krásných míst za jeden den. Ty končiny vůbec neznám, tak jsem ráda, že díky tobě si je můžu prohlédnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, máme to tam během let procestované křížem krážem, Žlutice, Valeč, Chyše, Vroutek, Rabštejn nad Střelou a mnohá další místa, klášter Teplá, Bečov a je toho hodně. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, Mariánská Týnice, to je fakt nádhera. Výlet tam stál určitě za prohlídku a navíc krásné počasí k tomu, to je super. Na fotky z Manětína se moc těším, další pro mne neznámá místa, ale díky tobě se můžu pokochat. Měj se hezky, zdravím 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to já ráda poskytnu, ať se taky potěší ostatní, když už se tam plahočíme, ne?
      Baví mne to moc. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko,to jsou samá krásná místa.Mě by lákaly ty zvonice.Ale to je od nás dost daleko.
    Také jsme dnes od rána výletovali,přijeli jsme před chvíli.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my jsme byli na delší cestě a na řadu to přijde na blog až příští týden, asi po tři dny, ono bylo hezky a tak jsme to také využili. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko jak to stíháš ? Ty cestuješ i za nás, viď. Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já ti ani nevím, nakupuji, peru, vařím, uklízím, občas zalezu s knížkou a v poslední době 2x týdně někam zajedeme a to brzy pomine.Zato zítra si poležím na Karláku a budu se těšit domů.
      Měj se hezky a ať tvé starosti pominou. Jiřina z N.

      Vymazat