pátek 8. září 2023

V Polabí

 Nějak zapomínám vkládat fotky ze zdejší krajiny, z Polabí. Když jsem do N. přišla, respektive jsme se sem přestěhovali, byla jsem z toho nenadšená, stručně řečeno a složitě jsem hledala, jak to moje nazírání změnit. Po nějaké době, když jsem si zvykla na novou práci a později jsem dojížděla za prací do Prahy, jsem také pomalu poznávala okolí a vzala jsem to tu ,,na milost,,. Ne, že by mi přestaly chybět kopce a lesy, na které jsem byla zvyklá na Děčínsku, ale častěji jsem využila rovinatého terénu pro jízdy na kole, udělala jsem si nové přátele, využila blízkosti Prahy -  to bylo fajn - tamní divadla a muzea i památky, člověk si časem zvykne.

Milé KOČKY, pokusím se nastínit, jak to v nejbližším okolí vypadá:

třeba tady - jaro na Kozelské tůni ( staré rameno Labe...)









zámeček v Lobkovicích:





a o měsíc později:





a co jindy, třeba na podzim:



















na procházku se dá jít i v zimě:






občas, i když sporadicky, vidíme i u nás ve městě sníh!:


A máte, milé blogerky, jasno, jak to v Nera a okolí, u Labe i u tůní, může vypadat...

 

 

22 komentářů:

  1. Jiřinko, celý život žiju v rodném městě, takové přesídlení určitě není jen tak…
    Děkuji za fotky s přeji hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, bydlela jsem až do dospělosti v Benešově n.Pl. a na střední jezdila do Děčína. Pak po maturitě jsem šla pracovat do Rumburka a pozdeji chvíli v Jablonci n.N. - a to jsou samé kopce. A najednou šok, nejbližší kopec v dáli - Říp.
      Zlepšilo se to časem, kolování po okolí mě s tím smířilo. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Fotoprůřez celým rokem-paráda))) Jsem taky “ přesazená” a nikdy jsem se z toho moc neradovala. Teď jsem poznala, že bydlíme kousek od sebe. Manžel asi jezdí na tůň na ryby. A já byla u vás minulý týden na pracovním obědě. Hezký víkend.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, manžel rybařil spoustu let a pak toho nechal. Takže ty tůně v blízkém i vzdáleném okolí známe. Taky kdejaká místa na řekách.
      Dokonce jsme jezdívali s podobně postiženými tichými blázny a jejich rodinami i na přehrady. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko, krásné fotky.Ja na svou rodnou vesnici koukám z okna bydlela jsem na kopci a teď taky bydlím na kopci vzdušnou čarou tak 6km od sebe,ale teď už tam nikoho nemám, pravidelně každé ráno se tím směrem kouknu.Bydleli jsme pár let v paneláku manžel si tam nikdy nezvyknul.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, my jsme v domě z 50tých let, cihlák a jen zvýšené přízemí a nad námi 2 patra.
      Má to malou výměru a spousty nevýhod, třeba, že nemám zahradu a pokud mi na záhonu před domem něco vykvete, hned to někdo ukradne.
      Ale jinak je to tu už voňavé a Spolana nesmrdí. Do Prahy busem 1/2 hodinky.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Taky jsem přesazená, ale vzdálenost obou měst je cca 10 km. Ale i tak mi docela dlouho trvalo, nežli jsem nové místo trvalého bydliště vzala na vědomí.
    Ráda jsem se na Tvoje fotky podívala.
    Měj se hezky!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to víš, kdybychom měli dům, tak to bude vše jinak, pes + kočka, práce na zahradě, výletování jen občas, ale v bytě? Ráda odtud vypadnu a plním si svá přání. Není jich málo.
      Měj se moc hezky . Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, jsou tam u vás také krásná místa. U řeky je krásně vždycky a najde se tam i mnoho zajímavostí přírodních. Děkuji za hezkou podívanou v různých ročních obdobích. Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, znám lidi, kteří tady bydlí odjakživa a nikdy na tůních nebyli a jsou překvapeni, že se nedaleko nachází ,,divočina,, - třeba bývalá pískovna je asi 1 km a jak je tam hezky. To bych mohla taky zase jednou nafotit.
      Opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Jasně kopečky to nejsou, ale když je člověk optimista, krásu najde všude!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, moje řeč. Jen někdy nestíhám dojít do zdejšího lužního lesa v pravou chvíli, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Ahoj Jiřinko,moc pěkné fotky,hezky u vás je.Já taky zamlada bydlela jinde,pak jsem chodila v Rožnově do školy a jak už to tak bývá,zůstala jsem tady,vdala se,rozvedla se a pořád tady žiju.Je tady hezky,ale mám čím dál větší potřebu,jezdit pryč,někam dál,už tady bydlím prostě dlouho,jestli mi rozumíš.Místa,která jsi sem dala jsou krásná v každém ročním období.Je kam chodit na procházky,toulat se přírodou,jo dovedu si představit,že to tam máš "občíhlé" všechno.Přeju krásný den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, nejvíc jsem to tu poznávala, když chodila dcera asi do 7-8 třídy a jezdívaly jsme na potulky v okolí na kolech.Pak šla na gympl do Brandejsa a později do H.Králové na VŠ a už jsem neměla parťačku. Ale ono se to vyřešilo jinak. Našla jsem si známé a chodili jsme na výlety co sobotu a tahala jsem ty lidi vlakem na všechny strany a dodnes na to vzpomínají, což mě těší. Poznávali jsme Liberecko, Turnovsko, Děčínsko, a taky Středohoří i jinde. Jiřina z N.

      Vymazat

  8. Vija
    Jiřinko, můj muž stále povídá, že tady je to placka a kopce nikde, je z podkrušnohoří, zvykl si. Umíme si najít krásná místa a kolem Labe jich je. On chodil na ryby do Čelakovic Jiřiny. Měj hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, moje máti pocházela z Čelákovic ( táta ze Strakonic ) a do Jiřiny chodili s tetou a strejdou a někdy tam i v noci přespali. Pořád se tam vraceli a nyní tam spí svůj věčný sen.
      Ono, pokud to není v sousedství cementárny, tak je u nás všude hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, ještě před pár lety jsem měla ráda procházky po horách a kopce mně nevadily. Teď se ráda procházím po rovinkách a hory už mi nechybí 😉 Kolem Labe jsou hezká místa a tvoje fotky jsou důkazem. Měj se hezky, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to znám, běhali jsme po kopcích, hlavně po rozhlednách a jelikož jsme se věnovali léta radiostanicím, vyhledávali jsme kopce hodně, pak jsem přesedlala na kola a jezdili jsme hodně do Slavonic i jinam a kolovali tam i v Rakousku, to byla doba! Byla jsem relativně zdravá a měla prima lidi okolo a život běžel jako mladý kůň.Taky období, kdy se narodily vnučky, bylo senzační. Ale každá etapa má něco do sebe.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Všude se najde něco hezkého.Mně se líbilo moc Labe v Lobkovicích u zámku.
    Ta šíře.Jiřinko,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, škoda, že ten zámeček je tam zavřený. Ale lobkovický kostelík je využívaný.
      Na Jiřické tůni manžel rybaříval nejčastěji.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko máte to tam hezké. Já jsem si několik let nemohla v Kostelci vůbec zvyknout, stýskalo se mě po Hradci. Teď už tu bydlím 35 let... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, do Hradce Králové se těším, ráda bych tam jela s kamarádkou, studovala mi tam dcera a ještě jsem tomu městu moc nedala. Jiřina z N.

      Vymazat