středa 20. září 2023

Je to k nevíře

 Milé KOČKY, už jsem zase trajdala....ono se to nezdá, ale na dny 15.9. - 17.9.2023 - což byl pátek, sobota a neděle - jsme s Janou měly už delší dobu zaplacený zájezd na hrady Moravy a Slovenska, já jsem byla po léčbě a nebylo mi ještě ve čt dobře, nakonec jsem to ale zvládla, počasí bylo krásné a vše se povedlo, jak mělo:

vyjeli jsme z Prahy v sedm ráno, první zastavení bylo u Mohyly míru u Slavkova, pokračovalo se na hrad Buchlov a později jsme si dopřáli další komentovanou prohlídku na Velehradu. Nocleh jsme měli v pěkném ubytování v Uherském Hradišti.Druhý den, po vydatné snídani, se pokračovalo do Trenčína a zde nás čekala komentovaná prohlídka hradu a později rozprch po městě. Další program byl hrad či zámek v Bojnici ( někteří zájemci se i koupali v termálech ) a ubytování nás čekalo v pěkném hotelu ve Zvolenu, v neděli ráno ještě před snídaní jsem si zašla pofotit náměstí a hradozámek - pouze zvenku. Poté jsme odjeli do Kremnice, tady nás čekala návštěva katedrály a hradu, Muzea a také posezení v kavárně. Odtud už se jelo do Nitry, kde opět komentovaná prohlídka katedrály a Muzea a pokladnice. A co myslíte? Následovala cesta do Bratislavy, Brna a Prahy, zbytek účastníků pokračoval ještě do Slaného ...a my pěkně domů. Určitě se postupně o své dojmy podělím s vámi, Nitru jsem si velmi přála vidět.

Z toho důvodu, že jsem tu pár dní nebyla, nemohla jsem na komentáře reagovat, ale určitě to časem napravím. 

K mohyle: Bitva tří císařů - tolik zmařených lidských životů a papaláši, jako vždy, se pak někde spolu při doutníku a koňaku poplácali po zádech?



návrší, odkud se nejspíš Napoleon rozhlížel:



Hrad Buchlov:











přes okno: mají tam zvláštní tabule skla...






a čekal nás Velehrad:















ráda vás, milé blogerky, provedu i dalším dnem zájezdu - již zítra


21 komentářů:

  1. Jiřinko,obdivuji,jak jsi to zvládla.
    Program jste měli velmi zajímavý.Líbí se mi hodně Velehrad,ale i další památky.
    Slovensko,moc neznám ač jsme tam jezdili pár let,ale jenom do Tater,byli jsme mladí.
    Těším se na pokračování.Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, právě, že dříve jsme spíš navštívili Vysoké Tatry, Nízké Tatry a Roháče ( několikrát ) tak jsem nyní byla zvědavá zas na jiné cíle.Kdysi jsme tam byli s manželem autem jrom jiného v Bojnici a nyní jsem si to už skoro nepamatovala.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko zdravím, Ty jsi akční, moc Ti fandím. Mám to podobně jako Jituška, na Slovensko jsem jezdila hlavně do Tater a do Bratislavy. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní výlet, Jiřinko! byla jsem na všech jmenovaných místech a klidně si to dám znovu - na Buchlově hodně dávno a Velehrad je z venku a ze dveří - byla tam svatba...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velehrad hodně prokoukl po té rekonstrukci, Helenko. Program byl, jaký byl a celkem jsme byly s Janou spokojené.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Tak tato místa mám taky prochozená)))Díky za krásná fota z parádního výletu.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na Slovensku stejně jako v ČR se pořád nač se dívat. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko,zas krásný výlet a fotky.Obdivuji tě,co všechno stavíš procestovat.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, za ta léta už jsem stihla hodně, ale ještě je co navštěvovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,zalezla bych do klidu a Ty se otrepes a vyletujes👍🍀 Většinu míst jsem navštívila také,přeji Ti pohodové cestování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já jsem si letos nasyslila kde co a nyní z toho nemohu vystoupit, ale když to jde? v zimě budu zalezlá v noře. stará liška Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Těším se i na další části. Buchlov jsem ještě nenavštívila, zatím jsem byla kousek vedle v Buchlovicích. Proto děkuji za prohlídku hradu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, dříve jsme tam byli několikrát a jen na nádvoří a na stará kolena jsem hrad prolezla všude, je to se mnou možné?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Takže další z Tvých letošních výletů. Velehrad jsem viděla jen z venku a už je to hodně dávno. Fotky jsem si prohlédla se zájmem a už se těším na další.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je to krásně zrenovované a pastva pro oči.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ahoj Jiřinko. Moc krásný výlet. Kousek od Buchlova jsou Buchlovice. Já ho miluji. Zámek Buchlovice, který je takový krásný, v italské stylu a překrásnými zahradami. Škoda, že vás tam nevzali. Ale i tak jste obě viděly krásné hrady, zámky a další věci z historie. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Iwko, tam jsem byla kdysi s manželem a je to opravdu krásný zámek, krásné zahrady a překrásné fuchsie, někde na blogu by to mělo být., To jsme si udělali dovču v Kobylí a jezdili týden po okolí. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Lezarts
    Tak to byl “fičák”! Zase budu hezky cestovat, díky tobě, prstem po mapě a hezky v křesla doma!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad jsem ti přišla vhod a kávičku u toho si vychutnej.Zdravím, Renátko. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, to jsou další krásná místa, která znám jen z dokumentů a Ty jsi mi je teď přiblížila díky Tvým fotografiím. Jsou to místa, kam se už asi Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, musím se smát, když jsem funěla do kopce u každého toho hradu, vypadala jsem jinak, než doma u počítače. Ale, co by člověk neudělal pro svoje potěšení.
      Jiřina z N.

      Vymazat