čtvrtek 28. září 2023

Karlova Studánka

Nevím, proč jsme část naší krátké dovolené věnovali právě Karlově Studánce, ale je to tak. Já sama bych raději byla šla od Petrových Kamenů k Pradědu, ovšem musím zohlednit i manželovy potřeby a možnosti, takže:

milé KOČKY:

toto lázeňské středisko jsme navštívili po několikáté a moc jsme tomu tentokrát nedali, zatáhlo se a fotky nic moc, takže jsme si dopřáli pozdní oběd v restauraci a po krátké procházce jsme odjeli zpět na ubytování.

















nakoupit trochu oplatek a nadýchat se kyslíku:řeklo by se,

ale - věřili byste, milé blogerky, že jsme tam viděli spoustu špačků? ale ne ty, co kradou Vyzobané slunečnici třešně, ty nedopalky!

22 komentářů:

  1. KS byla součástí našeho výletu na jedné dovolené s jelikož bylo slunečno, moc se nám tam líbilo. Přišli jsme ji cestou tam i zpět. Mám dojem, že byla trasa z Petrových kamenů uzavřena, ale nejsem si jistá. Ještě jsou poblíž jedny kameny. My jsme na Praděd šli kdysi hodně dávno z Červenohorského sedla a pokračovali dál přes Jelení hřbet k nějakým studánkám. Strašná mlha a strašná zima a vítr. Měla jsem kolem hlavy omotané i náhradní kalhoty, pro případ, že bude koncem září horko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, do Jeseníků jsem se zakoukala, když jsem tam byla ještě před revolucí v Lázních a pak jsme tam jezdili téměř každý rok na dovolenou. Moc krásný kraj.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Karlova Studánka je kouzelné místo,moje vedoucí tam jezdila každý rok do lázní.
    Říkala,že je tam nejčistší vzduch.My jsme si ji prošli,když jsme se vraceli z Pradědu.Byli
    jsme i na Petrových kamenech.Jiřinko,moc ráda jsem si u tebe zavzpomínala.
    Měj hezký sváteční den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to máš pravdu, říká se to tam, o tom čistém vzduchu. Já, když jsem byla v Lázních, tak se tam nesmělo kouřit a tady byla spousta vajglů...tak nevím, co to má znamenat. Na horách, když máš pěkné počasí, je to výhra. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, ráda jsem se podívala na tvé fotky. Byla jsem tam jako malá s našima, dokládají to nějaké černobílé fotky :o)
    Přeji krásná sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, to tě vaši vodili na pěkná místa. Taky jsem vnučky léta vodila do oblíbených destinací, ale už je to slabší, vyrostly a mají své zájmy. Což o to, ony by se mnou i jely, ale nemají čas. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. I přes zataženou oblohu to tam vypadá krásně. Až na ty špačky, to je mor dnešní doby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to máš naprostou pravdu, to mě dost vytáčí a ještě více sprejerství na nevhodných plochách. V lázních, jak u nás , tak v cizině, si považuji tu atmosféru, kytky, procházky parkem, i nějaký ten lázeňský švihák může být k vidění...posezení u kávičky, klídek, pohoda.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko, krásná raní procházka.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, to já další pro mě neznámé, ale skutečně nádherné místo. Pitný pramen - ten altán je překrásný, stejně jako lázeňská budova. Tolik must poznávám díky Tvým krásným fotografiím a moc Ti za to děkuji. Přeji Ti krásný sváteční den. Určitě zase někam vyrazíte na výlet a tak se budu těšit na fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, dnes máme doma klidový režim, protože musím někdy taky fungovat jako manželka a hospodyňka a po léčbě nebo po výletu se musím vzpamatovat a v sobotu mě zase něco čeká!
      Jinak ti musím říct, že by se ti nahoře, cestou k Pradědu, moc líbilo. V létě i v zimě, nebo kolem Bílé Opavy, ale tam je to náročné. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. V Karlově Studánce jsem pobýval několikrát, nikoli ovšem v lázních ale jako normální turista. Dokonce mě v tamějším hotelu donutili vepsat se do knihy vážených návštěv, protože mě omylem považovali za významného fotografa. Tak jsem si řekl, že dostat se mezi celebrity typu pana Munzara, paní Hlaváčové či Luďka Soboty se mi už nejspíš nepovede a ochotně jsem jim tam připojil věnování :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, ty prostě nezklameš a jistě jsi v knize právem.Ale, při své nezkrotné zvědavosti by mě zajímalo, jaké fotky jsi tam vytvořil. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Hezké místo k pobytu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, vítám tě, mne na lázních nejvíc baví oplatky. Dám jim trochu vydělat, koupím nějaké vnučkám a něco na zub manželovi.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Já jsem tady nebyla, ale můj manžel tady byl dvakrát v lázních.
    Jeho fotit nebaví, takže já jsem se ráda na Tvoje fotky podívala.
    Pěkné sváteční odpoledne !
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dříve tam prý hodně posílali na léčení muže z těžkého průmyslu, především z Ostravska, dnes ani nevím.Možná najdu zimní fotky a náš výstup ve sněhu na Praděd, to se mi moc líbilo. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, máš pravdu,dříve to bylo místo pobytu těžce pracujících, zvláště horníků. Dokonce to byly nařízené pobyty a dost přísně kontrolované co se léčebného režimu týkalo. Večerka a smitec.
    Byla jsem tam několikrát a mohu říci, že je tam krásně ,ovšem klientela je jiná. Těžce pracující horníky vystřídali rekreační klienti z řad klubu seniorů, z různých cestovních kanceláří a také turisté, kteří sve poznávání okolí spojí s procedurami .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to tak. Třeba už nikdo nedělá v těžkém průmyslu a nefárá se?Natož, aby někdo dostal lázně na křížek.
      Ale je fakt, že už není vzduch tak hnusný, jako dřív. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko,ještě se na dolu ČSM pracuje,ale pravdou je, že je tam i dost dělníků z Polska. Nicméně i horníci v důchodu by měli mít nárok na lázeňské pobyty, nejsou však prasule na nějaké ozdravné lazneni. Je to bída, ozdravné pobyty pak bývalý v místě bydliště s dojezdem na rehabilitační střediska denně 😱

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neumím si představit takového horníka po celoživotní práci v dole, jak to má na plicích? Jiřina z N.

      Vymazat