pátek 13. října 2023

Tři Pé - výběr

 Do Pelhřimova jsem se chystala už dlouho, hodněkrát jsem jela okolo, párkrát jsem se domlouvala s Růženkou, že se sejdeme v Praze, v Jihlavě nebo právě v Pelhřimově a pak se stalo, co se stalo a už jsme to neudělaly a tak tohle bylo trochu jako vzpomínka na ni. 

Milé KOČKY, ač mi tam zbyly nějaké uličky a místa, která jsem nenafotila, přeci jen náměstí a přilehlé kouty i část hradeb jsem si obešla a potěšila svoji starou, středověkou duši.

Pokusím se vás nadchnout svými fotkami tohoto města: tady máte Pelhřimov na stříbrném podnosu:





























a jeden z auta cestou domů:


Zemičku máme sice malou, ale povedenou, ještě by to chtělo trochu více čistoty, vodu do fontán a kašen, více kvítí a slušnosti, pospravit silnice....zkrátka, byl by to ráj na zemi...

12 komentářů:

  1. Jiřinko, moc hezké fotky, Pelhřimov má moc hezké náměstí! Na Růženku jsem taky nedávno vzpomínala, míjeli jsme Jihlavu...
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, stále se ukazuje, jak to tady máme pěkné, viď. Taky tě moc zdravím.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. A že to jsou moc hezké fotky z hezkého města. Takže moje duše se potěšila. Taky si občas na Růženku vzpomenu.
    Měj se hezky!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ráda jsem to tam oběhala a určitě se tam jindy ještě zastavím. A na Růženku asi nezapomeneme nikdo. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko tak to jsem se opět pokochala krásnými fotkami z Pelhřimova, Renesanční měšťanské domy jsou krásně opravené. Je to moc hezké město trochu podobné mé milované Telči. Je zajímavé, že se mnoha těchto městech kdysi stavěly vstupní brány pro výběr mýtného a také jako ochrana vstupu do středu města. Většinou u nich byly mosty, jako tomu je i v Telči. Moc ráda jsem si Tvé fotografie prohlédla a podívala se do města, které neznám. Ještě jim to tam i hezky kvete.
    S tou čistotou máš pravdu...všude po zemi vajgly. Ty mi vadí fakt dost. Lidé jsou fakt nepořádní. Chodila jsem jeden čas sbírat odpadky taky v lukách a po okolí cesty k Racku. Ale je to "sysyfosská" práce. Jeden den se to seberu a druhý den je to tam znovu. Tak jsem to už vzdala. Přeji ti krásný a pohodový den i když je pátek 13., užij si jej co nejlépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, naprosto s tebou souhlasím. Na to, že dnes bylo 13. a pátek, měla jsem paradoxně štěstí, za pár dní to tady uveřejním - na tvoji výzvu chci reagovat.A už mám materiál.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Koukám,že je Pelhřimov moc pěkné město.Krásné domy na náměstí i zajímavý
    kostel.Měla jsem tu roky kamaráda,teď je už v nebíčku a taky hodně fotil.Město mně
    nevyfotil,jenom kytičky ze zahrady,kterou měli s manželkou nádhernou.
    Jiřinko,hezký večer a pěkný víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my jsme jeli mockrát do Slavonic právě přes, lépe řečeno okolo Pelhřimova a teprve nyní jsem si ho pořádně zblízka prohlédla. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Pelhhřimov je krásné město,které jsem ještě nenavštívila.Je u nás tak krásně.S tou čistotou a slušností se k tobě připojuji,máme na čem pracovat.Tvoje fotky jsou moc pěkné,ráda jsem se s tebou podívala na místo, které znám jen podle názvu a byla to moc hezká procházka.Takže děkuju a přeju moc krásný den,milá Jiřinko! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, já moc ráda navštěvuji města s historickým jádrem, se zbytky opevnění - taky si je ráda fotím. A pak už je snadné to dát na blog, aby se i ostatní mohli podívat...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Pelhřimov znám, navštívili jsme I muzeum kuriozit, ale to ve věži mě nenadchlo, spíše mi to přišlo jako binec harampádí na staré půdě. Našlo by se pár zajímavých kousků, ale....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já jsem byla spokojená s návštěvou v tomto městě, stejně jako s kávou a náhradním dílem ( věneček ) - ale ještě se tam určitě jindy zastavím. Jiřina z N.

      Vymazat