neděle 12. listopadu 2023

Spadaným listím

 V ten pátek pršelo a v sobotu se udělalo trochu hezky, i svolaly jsme se s Janou a vydaly se na výlet vlakem. Když se mne Jana ptala, kam to bude, váhala jsem mezi dvěma vzdálenějšími městečky směr Plzeň, ale  tam jsou na trati nyní výluky a proto to necháme na jindy, také jsem uvažovala o jedné lokalitě v Praze, kde jsme s Janou ještě nebyly a nakonec jsem jí navrhla, co jet po delší době do Turnova, vlak nás tam doveze za hodinu a kousek, projdeme se spadaným listím a pak se vrátíme domů.

Milé KOČKY, asi většina z vás ví, že Turnov je město moderní a má krásné Muzeum. Mimochodem - to jsme navštívily už mockrát. Rovněž je ve městě několik památek, které vždy obejdeme, tedy i nyní a poté jsme se vydaly do Dolánek k Dlaskovu statku. Ten jsme si také prohlédly, když už byl navzdory datu 4.11.2023 otevřený. Celkově jsme si udělaly psychohygienu, jak vznešeně říkáme povídání během výletu a nadýchaly se čerstvého vzduchu, nafotily jsme  zajímavé barevné snímky, neb stromy ještě nebyly úplně opadané a opět jsme se přesvědčily, že v Česku je krásně!

A co myslíte, že nyní udělám? Přesvědčím o tom i vás!



Židovský hřbitov poškozený při stavbě silnice, za minulého režimu obvyklý postup, viz stavba Žižkovské věže  a pod.:




náměstí:




















v sobotu zavřeno:



špionážní snímek z jedné zahrady:


prosím, všimněte si těch trámků uprostřed vpředu:





pět pařezů:


Toto byla potulka městem a nejbližším okolím - kdežto na zítra jsem vám, milé blogerky, připravila snad rovněž zajímavý a barevný druhý díl! Ovšem, to se vydáme za hranice města na Jizeře.

A to nemluvím o tom, že jsem , já, staré trdlo, zapomněla, že první sobotu v listopadu je tradiční akce na Letné Vysoká Kola aneb Pražská míle a že na ni chci, jako vždycky, zase jít! Tak holt až za rok.


18 komentářů:

  1. Jiřinko, to jim na ta kola celkem dost pršelo...
    Další parádní výlet, krásné podzimní fotky!
    Přeji pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, chodila jsem na Pražskou míli dost často ( několik ročníků ) a stávalo se, že to propršelo, ale vydrželi jsme . Letos jsem nebyla, tak snad příští rok zase půjdu.Považovala jsem to spolu se Skotskými hrami na Sychrově za nejlepší akce v roce. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Je zajímavé podívat se na mně známá místa tvým pohledem.Kdybych neviděla fotografie,
    nevěřila bych,že jsou z téhle soboty.I když na náměstí jsou už vidět mraky.Na radnici je poledne a to už u nás na západním konci města mrholilo.Jeli jsme zrovna k mladým na Olšinu na oběd.Jinak Dlaskův statek je krom pondělí otevřený pořád.
    Těším se na pokračování.Jiřinko,hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, asi jsi přehlédla, že jsem uváděla datum 4.11. a tak to byla předešlá sobota. Bylo sice mokro, ale jinak příjemné podzimní počasí. Do Turnova jezdíme vlakem s kamarádkami nebo se tam stavíme s manželem, když projíždíme autem, jo, byly doby, že jsme to ze zastávky vzali na Hlavatici a na Valdštejn, pak na Hrubou Skálu a ještě do Rovenska a pak domů a málem nám upadly nohy. To už tedy nehrozí. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko,to jste měly moc pěkný výlet zas jsem se podívala do míst,kde jsem nebyla Přeji krásnou neděli Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, kolem Turnova je toho tolik, na mnoho let výletování. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. V turnovské muzeu jsem před nějaký rokem byla. Zrovna tam tenkrát vystavovali kopie korunovačních klenotů. U Dlaskova statku jsem taky byla, ale uvnitř ne.
    Udělaly jste si s kamarádkou pěkný výlet.
    Hezkou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, do toho muzea chodíme rádi v zimě. Na Malé Skále jsme také mockrát byli a dvakrát po týdnu dovolené s vnučkami a to jsem se jim snažila ukázat jde co v okolí . Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, moc hezký výlet. Opět do míst, mě neznámých. Díky tvým obrázkům poznám spoustu krásných míst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, jsem ráda, že se ti líbí výběr míst, kam zvu milé lidičky ,, na výlety,,- díky blogu se můžeme navzájem podarovat.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, díky za další, pro mě poznávací, výlet a hezké fotky. Jsem už teď zvědavá na pokračování, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
  7. nádherná podzimní atmosféra. Ovšem baroko má také své - krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Draku, tak zítra to bude o jiné době, zvu tě. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, to jsou moc hezké fotografie z míst, kde jsme také několikrát byli, jen ne v tomto období, ale ve vrcholném létě. Také děkuji za nahlédnutí do kostela. Tam jsem se nedostala. Byl zavřený. Dlaskův statek jsem měla nafocený na starém blogu a fotky jsem jeho zrušením přišla.škoda. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti pohodové a klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, škoda, že už nemáte dobré spojení, jako dřív. Ohledně kostelů, bývají zavřené a člověk by rád nahlédl. Moc se mi líbily ty houbičky na trámku - bavilo mě to fotit.
      Přeji pěkné výlety - počasí je pořád dobré.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko. Míchám se, kochám. V Turnově jsem myslím nebyla, a proto děkuji za zprostředkování návštěvy. Opět moc krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, je to město na výpravy do Českého Ráje vhodné.
      Jiřina z N.

      Vymazat