sobota 9. prosince 2023

Ubrečený prosinec

 V době, kdy jsme objednávaly a platily adventní zájezdíky jsme s Janou o počasí neuvažovaly, protože to bychom, možná, do toho nešly.Ale stalo se a měly jsme chuť podívat se do Norimberka, já jsem tam kdysi byla s manželem a mamkou a synovcem, ale naprosto nic jsem si už z toho nepamatovala a tak jsem naznala, že je čas získat čerstvé zážitky a Jana byla ochotná do toho jít se mnou. Původně se mělo jet tuším, že 25.11., ale cestovka to musela změnit na 8.12.23, protože dostala zprávu, že tam budou adventní trhy až později. Já jsem tento týden ochuravěla, kašel a rýma mne položily na lopatky, ale náhradník nebyl a proto jsem musela zkusit rychloléčení a v pátek vyrazit i kdybych tam měla duši vypustit. ( jo - vůbec  jsem nebyla jediná, kdo tam ,,neměl,, být, dvě paní tam kašlaly a smrkaly, kam se na ně hrabu. Odjela jsem to v respirátoru a kdyby nám nepršelo, mohl to být skvělý zájezd. V léčení virozy budu poctivě pokračovat...

Přibližně od deseti dopoledne jsme s paní průvodkyní kolovali po městě, vyškrábali jsme se na hrad, navštívili několik kostelů a památek a navzdory počasí jsem si udělala i pár fotek.Procházení stánků na trzích nám déšť dost komplikoval a shodly jsme se s Janou, že pobyt v letní den, kdy fungují předzahrádky restaurací a kaváren by bylo v tomto městě, historicky spojeném s naší historií a především s Karlem IV. a Václavem IV., jiné kafe.

Nikoho nenutím, aby se díval - ale přidám pár snímků ze včerejší návštěvy Norimberka: 



















norimberský orloj:





























snad vám kapky na mém foťáku nezkazily náladu, milé blogerky...

22 komentářů:

  1. Jiřinko, hrdinko statečná, obdivuji Tvoji houževnatost👍. A děkuji za krásné fotky. Norimberk je město, které za to stojí v létě i v zimě- to však musí být počasí lepší než jste měly Vy s Janou. A vidím, že se podařilo navštívit všechny historické skvosty. To Vám moc přeji. Tak hupky do pelíšku na celý den, čaj a med a ať je brzy muribundus pryč. Klidný druhý adventní víkend a po neděli jen dobré zprávy. Pa Eva.🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem už několik dní kamarádka i se zázvorem. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,počasí sice nevyšlo,ale zase jsi se podívala do krásného města.Moc pěkně nazdobený Norimberk,věřím,že jste si s Janou užily.A teď se pěkně vylež s čajíkem,dej si med a zázvor a bude dobře!Jinak ti přeju hezký druhý adventní víkend a mávám od nás z Rožnova.Pa Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marto, musím se uzdravit! - , protože zítra, v neděli, mám jít na darovaný koncert, (ale mám za sebe náhradu, kdyby to nevyšlo) a příští týden mě čekají u doktorů na Karláku plus máme jet v sobotu na poslední adventní letos - tentokrát se sestrou a Jana jede jinam s rodinou dcery. Jsme prostě rozlítané. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Norimberk byl první město, které jsem v kapitalistické cizině navštívila. Bylo to brzy pro revoluci. Tenkrát jsme s kolegyněmi vymetaly víc obchody se slevami :-), nežli obdivovaly to, co jsi nafotila Ty. Takže si toho moc z tohoto města nepamatuji. Takže pro mne fajn Tvoje i když trochu upršené fotky. Prostě větru, dešti neporučíš.
    Tak ať seš brzy fit !
    Klidný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, pokud to vyjde, ráda se tam mimo zimu vypravím a obejdu si památky v klidu a pohodě.Přesto, že nebylo výstavní počasí, turisty to neodradilo.Italové a Asiati tam byli v hojném počtu. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, přesně takové počasí jsme měli na zájezdu Bratislava Vídeň. Volila jsem softshellové oblečení i boty a byla v pohodě bez deštníku, ale při focení jsem se schovávala k synovi pod deštník nebo pod nějaké stříšky. Z lodi jsme neviděli nic. Ale přece sis osvěžila vzpomínky a fotky jsou skvělé. Já raději moc zájezdy na konec roku neobjednávám, protože syn je vždycky nemocný a jelikož chodí do práce, dostane nrmocenskou a to by nemohl nikam. Je skvělé, že máš kamarádku na cesty. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jak jsem již dříve někde psala, my jezdíme na adventní ( tedy kratší zájezdíky ) od r.2007 - protože do těch míst obvykle jinak jet nelze a pak, má to jinou atmosféru.
      Léta jsme měli počasí přijatelné a letos jsme prostě měli déšť, nu a přežili jsme.
      I tak to nebylo marné. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, já byla v Norimberku na konci léta, bylo vedro a památky přes turisty nebylo snad ani vidět :o) On si člověk nevybere, ale déšť na výletě, top fakt není nic moc...
    Máš i přes to moc hezké fotky!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jako v mnoha dalších německých městech, hodně je toho znova postavené po válce, kdy bylo vše vybombardované, ale i tak jsou tam místa, která bych ráda prošla zjara nebo na podzim. Já prostě hradby a věže a vodu můžu...vidím to znovu návštěvu Laufu + Norimberk...Uvidíme. Moc tě zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko,moc hezké, hlavně se brzo uzdrav.Jsme odříznutí od světa neposypali nám cestu ,syn ráno přijel lesem,ale my takové auto nemáme je myslivec tak je vybaven.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, to mi připomnělo Broučky, ti v zimě spali a spali a já bych to taky brala, nebo medvěd - vstane až na jaře.
      Tak přeji, abyste byli v pohodě, i když momentálně jste uvěznění. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, to je opět krásná série fotografií a hezké povídání. Prošli jste tam mnoho krásných historických míst i když vás počasí pořádně potrápilo. Líbí se mi ty středověké malované oltáře. Také mě velice zaujaly ty malé hrázděné domečky na mostě vedoucím od věže. Sníh tam už neměli a tady také kvapem mizí. Děkuji za úžasnou podívanou. Hlavně Ti přeji, ať se toho nachlazení brzy zbavíš a jsi zase fit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, díky, už mám tu virozu v krátkém čase podruhé a musím se toho zbavit. Obtěžuje mne to a ruší plánované návštěvy u lékařů, kam musím...tak teď mám týden na intenzivní léčení.Včera bych uvítala trochu suché a mrazivé počasí.
      Hezký víkend ti přeji - i když vím, jak to máš. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Pro nás, při koukání z tepla domova, déšť nevadí:-) To se hezky zdobí, takové historické kulisy! Doufám, že rychle zatočíš s virózou!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to bych ráda. Je to protivné.Nabourává to plány. Tobě přeji hezké dny s vnoučkem. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko zdravím. V Norimberku pracoval několik let syn a párkrát jsem ho tam navštívila. Líbí se mě staré domy a oltáře. Taky teď stůňu, màm zas zánět průdušek. Pozdravuju, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, jestli mi to vyjde, podívám se tam pořádně i zjara, projdu se kolem hradeb.Už mám tip na jeden vícedenní zájezd. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jo a tobě i sobě přeji brzké a úplné uzdravení. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, kaskadérko, což o to výlet krásný,ale riskujes🍀

    OdpovědětVymazat
  11. Jiřinko,prevence u nás - zázvor nastrouhat na jemno,smíchat se šťávou citrónovou a medem
    Každé ráno 1 lžíce,my na lačno,může se i později přes den. Nyní v lázních mám sedmicku kysaného zelí s křenem, pojídám v průběhu dne. Tak snad do 19. 12. zde nic nechytnu. Zdravím a přeji brzké uzdravení 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, na zázvor jsem narazila až někdy před čtyřmi lety, do té doby jsem ho nekonzumovala. Strouhám si ho do čaje a citron a med používám hojně.
      Už bych se té virozy ráda zbavila, otravuje mě to. Do Prahy často musím a tam raději v respirátoru, abych si nedonesla něco horšího.
      Hezky si užij lázeňské péče.
      Jiřina z N.

      Vymazat