středa 24. ledna 2024

Přece jen

 V poslední době jsem kvůli změně v léčbě nemusela jezdit tak často do Prahy a navíc jsem si díky tamním hrozným událostem před Vánocemi udělala zvláštní blok k některým částem Prahy - ale nakonec jsem si uvědomila, že život jde dál - přece jen se musíme s mnoha špatnými událostmi určitým způsobem srovnat. Je to těžké pro mne a jak to musí být náročné pro ty lidi příbuzné a známé, to si neumím ani představit.

 Zavolaly jsme si s Janou a na sobotní odpoledne jsme si vyjely do Prahy - bylo mrazivo, ale slunečno. Jana si tam vyřídila nějaké své záležitosti a pak jsme se prošly po Starém Městě. Snažily jsme se najít uličky, kde jsme dosud nebyly nebo jen málo kdy. A navíc, sluníčko ještě ozařovalo vršky domů a mělo to určité kouzlo. 

Milé KOČKY - snad se mi podařilo některé ty dojmy vám zprostředkovat díky fotkám???

Pomník sv.Václava: 

opsánoJezdecká socha svatého Václava od českého sochaře Josefa Václava Myslbeka vznikala na přelomu 19. a 20. století. Kromě ní na pomníku naleznete ještě sochy čtyř dalších patronů české země sv. Prokopa, sv. Anežky české, sv. Ludmily a sv. Vojtěcha. Prostranství před památníkem je častým cílem turistů i místem setkávání Pražanů.






Kostel sv.Martina ve zdi
opsánoKostel byl založen v 1. polovině 12. století jako farní kostel vsi, jež byla rozdělena stavbou staroměstských hradeb, proto název „ve zdi“. Ve 2. polovině 14. století byl přestavěn a rozšířen. V roce 1787 byl zrušen a využit na skladiště, dílnu a obchody. V roce 1905 až 1906 jej Kamil Hilbert obnovil. Odkryl přitom zbylé části románské stavby. Jsou zde pochováni členové sochařské rodiny Brokofů.
K chrliči, v podobě malého chlapce na kostele, se váže legenda. Podle ní se jedná o nezbedného synka jisté vdovy, která ho proklela. Jednou, když se vracela z práce, viděla zástup lidí zírajících vzhůru na střechu kostela. Tam spatřila svého nezbedného syna pobíhajícího po posvátné budově. To ji silně rozčílilo a tak zakřičela: „Ty nezdaro, bodejť bys za ten hřích zkameněl!“ Jen to dořekla, její kletba se stala pravdou. Hoch se ani nestačil narovnat a proměnil se, i s vyplazeným jazykem, v kámen.











Kostel sv.Havla:
opsánoPůvodně trojlodní gotický kostel z 1. poloviny 14. století stál patrně na místě staršího románského kostela. Jádro věží pochází z období gotiky. Barokně zvlněné průčelí vzniklo v letech 1723–1738.
Interiéru dominuje hlavní oltář s obrazem od Jana Kryštofa Lišky, vznikl v roce 1696. Zajímavostí je, že v kapli se nachází hrob malíře Karla Škréty.

















U bývalého kostela sv.Anny - nyní Pražská křižovatka
opsánoJednolodní klášterní kostel pochází ze 14. století. Byl postaven na základech starší románské rotundy. Po zrušení řádu byl kostel v roce 1782 odsvěcen a začal sloužit jako bytový dům nebo tiskárna, která kolem roku 1834 patřila mezi největší v tehdejším mocnářství.
V současnosti je objekt v majetku Národního divadla, které jej pronajalo Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Nadace kostel postupně rekonstruuje a především využívá jako kulturní centrum Pražská křižovatka. Pravidelně zde můžete navštívit různé přednášky, koncerty, výstavy nebo meditace.
V kostele se částečně dochovaly nástěnné malby ze 14. století a gotický krov.


Tma padá na Prahu a my se loučíme a jedeme domů...

24 komentářů:

  1. Krásné toulky Prahou. Je tam tolik krásných míst, přesto mě to tam neláká...připadám si v těch úzkých uličkách stísněně i když je tam co obdivovat. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, za ty roky, kdy do Prahy jezdím, jsem změnila naprosto přístup - od stresu, že tam zabloudím, po mnohé toulky ( především v létě ) křížem krážem po městě a to i na okrajích Prahy. Baví mě to. Už mám spadeno na další část, jen co bude kamarádka ochotna mě doprovodit. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, tahle místa prostě nezklamou. Praha je prostě krásná.
    Když jsme se po Vánocích ocitli na Palachově náměstí, zamávalo to s námi pořádně...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, naprosto šokovaná jsem byla a jsem.
      V tom kostele sv.Martina ve zdi jsem byla prvně, vždy byl předtím zavřený. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko, moc by se mi líbilo toulat se Prahou tak jsem se prošla alespoň s tebou Přeji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, je to město, které je přitažlivé vždy. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ráda se vždy s tebou do Prahy podívám.U sv.Václava jsem byla asi před třemi lety
    s vnučkou a určitě se na jaře tam podívám,už musím.Pořád mě to láká.
    Jako průvodkyni si vezmu sestru,ta Prahu zná.
    Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, vedle v bance mají zajímavou výzdobu, takové želvy, ale už se tam nedá běhat po budově jako dříve. Škoda. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Pěkně jste se toulaly. Uličky neznám, ale přeci jenom tato část Prahy mi neznámá není.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já tam snad pokaždé něco nového objevím. Pozdrav pro tebe!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Historická Praha se neokouká a s tou šmolkovou oblohou, je to ještě krásnější!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tak to víš, když prší a fouká to, není to tak příjemné. Těším se, až bude teplo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Poslední záběr je nádherný se sněhem a rozsvícenou lampou. Super. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovědi
    1. Evi, ahoj, ráda se těmi uličkami toulám. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, ty pražské uličky jsou pro mne jako z jiného světa. Nazdobený dům galerie s pavlačemi je kouzelný. Krasně naladěný do dnešní doby, ale přecejen si dovedu představit, podle filmů pro pamětníky, jak pulzuje život právě na těch pavlačích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, konkrétně tento prostor jsem kupodivu objevila poprvé a bylo to tam čisté a nepočmárané, potěšilo mne to. Je to těsně u Staromáku.
      Posílám na Moravu pozdrav. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, krásné pražské záběry. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Jasně, chodíme tam okolo a víš, co mě vadí, je tam v okolí mnoho věží ve dvorech, ke kterým se jen tak člověk nedostane, byly součástí původního opevnění. Ráda bych to někdy viděla na vlastní oči, kdyby byla nějaká komentovaná prohlídka. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Ráda jsem se podívala do míst, z nichž mnohé jsem kdysi navštívila. Jenže Praha asi 400 km vlakem od nás, to není jednoduché a už to cestování je únavné. Dlouho jsem tam nebyla. Pokud se tam vypravíme, tak určitě ne v zimě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, když jsem bydlela v Rbk, tak pro mne byla Praha děsná představa. Postupně jsem pak po přestěhování do N. měnila názor a dnes se tam vyznám lépe, než manžel.
      Ale pořád je co objevovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Tak to určitě, to by bylo asi skvělý

    OdpovědětVymazat