čtvrtek 22. února 2024

Anglický venkov

V době, kdy jsem ještě koukala na televizi, jsem si často dopřála pořady o bydlení a to i v zahraničí - už vlastně ani netuším, na jakém ,, televizním kanálu,, to bylo. Strašně se mi líbilo, když někde v Anglii přestavěli starý a jakoby omšelý domeček na příjemné bydlení a před domečkm měli louku s jarními cibulovinami, prostě zahrádku s množstvím narcisů, případně hyacintů a nebo i s tulipány. Velice obdivuji tu jejich snahu o krásné a jednoduché bydlení. Kdysi dávno jsem se o podobnou ,,volnou,, zahrádku bez plotu snažila v tehdejším bydlišti na okraji Rumburka. 

Milé KOČKY, 

tam na severu taky nebylo příliš horko, ale pravda, ve Šluknovském výběžku nepršelo tak často jako v Londýně. Jestli mi v něčem televize chybí, pak je to právě v tomhle - že nesleduji takové krásné pořady, jediné, co ještě zůstalo - manžel mi Objektiv a Toulavou kameru nahrává do počítače a já si je po večerech občas shlédnu. Říká mi, že jsem závislák.

A proč jsem si na ten anglický venkov vzpomněla - pro tohle: našla jsem loňské fotky z Nerátek.










Moc ráda bych na vlastní oči zjara viděla ty anglické lesy plné květin...




28 komentářů:

  1. Jiřinko, tak až se přestěhuješ do nějaké vesničky třeba v Sessexu, ráda přijedu na návštěvu :o) Cibuloviny miluji...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to bych ti ráda dopřála, už vím, do jakých hrníčků bych ti naservírovala čaj a na jaký tác bych dala máslové sušenky.Nejspíš bych měla v sousedství na louce několik oveček, aby sis návštěvu patřičně užila a tvé fotky měly správnou atmosféru.. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásné fotky. I u nás ve městě jsou na
    mnoha místech záhony květin. Je to směska narcisů, tulipánů, lilií a pod. Ve volné přírodě je možné vidět narcisy ve VÚ Libavá. Svědectví o zaniklých vesnicích. Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, taky obvykle poznám, kde bývaly vesnice, protože tam ještě stále jsou zbytky kamenných podezdívek a ovocné stromy.S tebou by se to na Šumavě taky dobře výletovalo!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko to jsou moc krásné fotografie. Mě konečně rozkvetlý sněženky, bledulky a už vylezly i fialové krokusy. Stačí trochu sluníčka a záhonek bude hned veselý. Na loukách se už zelenají lístečky orsejí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, koncem února to je takové mírné napětí, už už se to jaro blíží, ale letos je to divná zima. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Než u nás na zahrádce rozkvetou narcisky a tulipány, to si ještě počkám. Prostě tady nespěchají. Prima fotky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Renátko, párkrát jsem viděla nějaké záběry z anglického lesa plného modrých kytiček ( že by to byly ladoňky nebo co? ) a byla jsem úplně nadšená.
      To by bylo něco - pár dní na takové vesnici poblíž takové nádhery. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko milá, mluvíš mi z duše - ráda bych to v Anglii na venkově viděla zjara................U nás je ale jaro také krásné. Takové Frantovky a rozkvetlé parky plné narcisů, co víc si přát?
    Hezké dny, milé KOČKY. Jaro už je za dveřmi. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na Frantovky nedám dopustit, byla jsem tam na léčení kdysi 3x a pak 1x v Jeseníku a za mne paráda. A to mne museli do toho nutit!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásné jarní kvetení. 👍🌸
    Rozkvetlé zahrádky u domků v Anglii obdivuju jen u filmů. V Anglii jsem byla v srpnu, to už po jarních cibulovinách nebylo ani památky, ale obdivovala jsem nádherné parky s úžasně zelenou trávou a na nich odpočívající lidé, které nikdo nehonil. Lehnout si na trávník je tam naprosto běžné. Počasí se tam mění velice rychle. Vzpomínám si, že jsme stoupali na věž katedrály sv. Pavla a na prvním ochozu nás zastihl déšť. A když jsme vystoupali úplně nahoru, byli jsme jako dva hastroši. Nahoře svítilo sluníčko. Došlo mi, že jsme asi byli jedinými návštěvníky, kteří si obešli ochoz, protože všichni kolem byli sušší. 😀
    Měj hezký a pohodový den. 🍀🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, máš naprostou pravdu, v Edinburku jsme viděli v poledne kravaťáky na trávníku s krabičkami s obědem a zírali jsme ...a nikdo nic nezakazuje, jen požádají, aby se to a ono nedělalo a lidi to respektují.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Fukčarinka - Jiřinko, v naší předzahrádce u domu je nyní pár keříků sněženek a primulek. Je na ně pěkný pohled, ale Tvé fotografie jsou pastva pro oči, zvláště nyní, kdy je u nás pošmourno ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, až to tady zase vypukne, neudržím se a půjdu ,,na ně,, znova s foťákem. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, cibuloviny mám také ráda, nabízejí spoustu druhů a barev. Mezi oblíbené patří narcisky a mým momentálně častým sortimentem jsou tulipány. Měj se hezky, pá 🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tvá kouzelná chata si nějaké ty květiny určitě zaslouží. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, moc krásné fotky kytek. Kde dneska najdeš na předzahrádce na jaře kvetoucí kytičky? Málo kde, většinou přijdeš nato, že tam je stará paní a ta se stará, aby to bylo hezké i ze silnice. Kdysi to zasypávali štěpkou a dneska kamenivem, jen se starat o kytky či záhon růží, tak to ne. Ano, je to práce, a ta mnoha lidem nevoní. Ale pohled na takový záhonek zlepší den. Měla jsem záhon krásných tulipánů před plotem. A nějaký dobrák mi jeden rok olámat květy, druhý rok si je "asi někdo nastříhal do vázy". A třetí rok co mohl sežral hryzec a co zbylo (cibulky) vybrali nenechavci. Tuž tak asi. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, když jsme se do Nerátek 15.3.1983 nastěhovali, tak jsem to tu nesnášela. Ale za městem byla pole a když tam sklidili tulipány, šla jsem paběrkovat cibulky a zryla tady dva záhony před vvchodem a nasázela tam kde co mi kdo daroval a jak se to zvelebilo. Jenže právě někteří si to představují tak, že přijdou a naškubou si, co se dá. Z pěti velkých keřů tmavě červených a voňavých růží zbyl jeden.Máma mi dala floxy a další kytky, hlavně denivky a tak občas něco vykvete, taky různobarevné kosatce, ovšem někteří okolojdoucí jsou schopni vyškubnout kytky i s kořeny.
      Vždy mě to děsně rozhodí a manžel mi pak vynadá, ať to poleju travexem.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, tak v tom nejsem sama. Jen ten dnešní svět a lidi tak nějak prostě přestávám chápat. Mně nevadilo, že jsem do toho dala celkem dost peněz, ale to, že to zničil a ostatním (stejného ražení jako já nebo ty) to prostě nezlepší den. A slyším tvého muže a někdy i mého, jak říká totéž. Zdraví Iwka

      Vymazat
    3. Iwko, stejně mi to nedá a pokud mi zdraví dovolí a kamarádka Jana podaruje přebytky ze zahrady, budu se snažit to před domem zase vysázet a ozelenit. Už tam mám mnoho keříků různých barev šeříků a zas nasázím proutky ibišků, které mi bagrem vyhrabali a zničili, už kvetly!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Ahoj Jiřinko, krásné fotky jarních kyticek.Anglicky venkov se mi moc líbí.Preji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, umím si představit takový výlet milovnic kytek a anglického venkova na zájezdu po ang.venkově. hihi
      Zjara!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko moc hezké kytičky, taky to miluju. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zámecké a hradní zahrady a vesnické zahrádky v Jižní Anglii bych přála vidět každé milovnici květin. Stejně jako ty lesy.Docela jsem koukala na nabídky cestovek a nikde nevidím to pravé, co by mě vytáhlo na cesty. Už mám absťák! Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko,hezké jarní focení.Mám ráda všechny kytičky,shodou okolností jsem si včera koupila v Lidlu tulipány a krásně voní.Anglický venkov se mi moc líbí,obdivuji ho jen ve filmech,ráda bych se podívala,ale to už asi neklapne.Není s kým.Jiřinko,přeju ti moc krásný den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to znám, ale jen do chvíle, než najdu nějakou nabídku, která by mne termínem, cenou a lokalitou pohltila. Pak jedu přes veškeré nepříjemné klacky, naházené pod nohama. My si to zasloužíme! Obě. Jiřina z N.

      Vymazat