pondělí 26. února 2024

Na co myslím

 Možná si, milé KOČKY, říkáte, na co myslím, když se tak chodím dívat do kostelů a třeba v tom ,,včerejším,, - když se nemodlím a jen občas tam ,,nahoru,, pošlu prosbu, abych tu ještě mohla chvíli být?

Třeba zrovna v tomto případě jsem těch myšlenek měla docela hodně. Předně mě ohromuje, kolik výzdoby a nádhery se tam nachází, kupodivu navzdory válkám a jiným nepřístojnostem se to dochovalo, taky mě napadlo, že to muselo být dost drahé, takovou budovu postavit a opatřit ji uvnitř tak, jak ji nyní můžeme vidět. Že v té době na to měli, lidi, peníze a hlavně - invenci...

po těch událostech před tím, v době čtyř vladařů - 

Jindřich VIII anglický král 1491 - 1547

František I. francouzský král 1494 - 1547

císař Karel V. Habsburský 1500 - 1558

sultán Sulejman Nádherný 1494 - 1566 

a posléze čas válek s Turky, bitva u Vídně 1683 - kdo ví, jak by to dopadlo, nebýt vítězství rakouských a dalších vojsk spolu s Poláky nad tureckým vojskem, které bylo v přesile? - kdo zná historii, jistě si dá některé události do souvislosti. A najednou se katolická církev pouští do staveb, které obdivujeme až do současné doby. Jaká náhodička, že v té době žil a tvořil Jan Blažej Santini Aichel? 1677 - 1723?

Tak takhle si já medituju v nějakém kostele a zkouším sama sebe z dějepisu... hihi.


zítra už si dáme jiné téma?...



14 komentářů:

  1. Jiřinko, jsem na tom s návštěvami kostelů stejně. Co se týče toho bohatství, tak si vždy vzpomenu na tatínkovy příbuzné, silně věřící, kteří do "zvonecka" při každé mši dávali nemalý, spíše velký peníz a to byli prostí lidé znající jen práci od slunka do dlunka.
    A co jen vybrala cirkev na odpustcích. Čarodejnické procesy účelově směřovaly i proti některým šlechtických rodům kvůli majetku. Ale nic není zadarmo, vše je vykoupeno krvi a potem i v "civilizovaném" dnešku. Na těch kostelech je také obdivuhodné , že je dokázali postavit bez výškové techniky. Nu ale bez obětí na životech se taková stavba často neobešla. Ale je moc dobře, že se ta krása dochovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já jen nechápu, že mohli lidi upalovat pro takové koniny a ještě se na to lidi chodili dívat jak na televizi.
      A na mučidech by každý potvrdil, co chtěli, to dá rozum. Oni ti fašisti a další ...nisti věděli , kde si vzít příklad.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, zrovna včera jsem viděla další dvě díla pod kterými je Santini podepsán. Nejsou tak známá, ale rozhodně stojí za opravu! U jednoho to dopadne dobře, u druhého si nejsem úplně jistá... Uvidíme.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, z toho seznamu, co o jeho práci mám, vysvítá, že asi 80 děl to má být, ještě jsem neviděla vše, ale o to nejde, ale je to obdivuhodné dílo. Tak třeba budeš mít víc možností, každopádně ti to přeju.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Lezarts
    Cvičení plná krásy a kultury, je bohulibá činnost:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Je to prostě krása. Vždycky obdivuji tu práci, ten kumšt. Nejsem věřící, ale když vejdu do nějakého kostela, tak jeho atmosféra na mne vždycky zapůsobí.
    Hezké pondělní odpoledne, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dnes byl zajímavý a hodně pracovní (pro mne) den.Události plánované a také překvapivé. Tak pa Jiřina z N:

      Vymazat
  5. Jiřinko, nepatřím mezi věřící. Babička z tatínkovy strany byla hluboce věřící a já s ní chodila pravidelně do kostela...... ale kostely vnímám jako krásné památky. Ráda je navštěvuji. Boha tam ale nehledám. Něco existuje, něco co hýbe světem.... jestli je to bůh, netuším.
    Po stopách Santiniho jsme se jedno léto s mužem vydali a objevili několik i méně známých památek. Všechny dokládají jeho genialitu a um. 💓🍀
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,já jsem se jednou (tuším, že v r.2007 ) na jedné dovolené s kolegyní na Rabu dozvěděla a získala seznam všech jeho děl v Čechách a pak jsme s manželem několik let při svých výletech a dovolených pokud možno vše na trase objížděli a fotila jsem a navždy budu jeho velká obdivovatelka, i když tu působili i další a věhlasní architekti, to jo.Třeba Křtiny a Kladruby, Zelená Hora a mnoho dalších...
      Ten chlap byl neuvěřitelný. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Krásný článek Jiřinko. Také v kostelích obdivuji výzdobu a mnohdy od téměř neznámých místních malířů a sochařů. Vždy obdivuji tu výšku, a jak náročná práce to musela být. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ten rozdíl třeba v Německu mezi kostely katolickými ( třeba ve Švábsku ) a protestantskými ( na severu a pod. ) je markantní a taky vede k zamyšlení, zda pro víru je potřeba nákladných, honosných a drahých, bombastických svatostánků. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Do kostela chodím málo, ale moc se mi v nich líbí, když jsem byla malá, tak jsem s rodičí chodila častěji i svatbu jsem měla v kostele v Táboře ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, v tom kostele Proměnění Páně na náměstí? To musela být krásná svatba! A moc hezká nevěsta! Jiřina z N.

      Vymazat