sobota 3. února 2024

Okraj Prahy - Jinonice

 Kdysi jsem při brouzdání mapou našla zvonici u hřbitovního kostelíka v Jinonicích, svého času vesnice na okraji Prahy, usmyslela jsem si, že se tam jednou podívám. 

Milé KOČKY, trvalo to dost dlouho, ale - v pondělí 29.1.24 se udělalo hezky a byla jsem něco vyřizovat na Karlově náměstí, sešly jsme se s kamarádkou Marcelou a vypravily jsme se do Jinonic. Zprvu to bylo snadné, metro nás tam dovezlo, pak jsme musely sledovat žlutou značku a při obšírném vyprávění jedné i druhé ( nějakou dobu jsme se neviděly) jsme nakonec místo našly, já jsem si ho nafotila a odtud jsme se odebraly do Prokopského údolí, ale o tom až zítra,. Času dost.Jen dodám, že počasí nám přálo a rády jsme se prošly.

kousek od metra:


opsala jsem pro vás:

Kostel sv. Vavřince v Jinonicích je pravděpodobně z 11. století a je jedinou zachovalou památkou této prastaré osady na úpatí neolitického hradiště. Kostel později výrazně upravován v roce 1571 a koncem 18. století. Dnešní podoba je výsledkem pseudorománské přestavby z roku 1894, při které byla prodloužena loď a sjednoceny všechny fasády.








zvonice z r.1571







zítra půjdeme dál, lesem k Prokopskému údolí...



26 komentářů:

  1. Jiřinko,zvonice je nádherná i kostel.Už jsem si zapsala,tu zvonici bych chtěla vidět
    na vlastní oči.Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zvonice vypadá jako mnoho jiných, ale posazená je na kopečku a teď, když není na stromech listí, bylo odtud docela daleko vidět. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc hezké, Jiřinko! Okraje Prahy neznám skoro vůbec. Prokopské údolí si slibuji asi 20 let...
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, pustila jsem se pomalu do návštěv okrajů Prahy a někdy dokonce i sama, což je u mne k neuvěření. Povedené je, že to byly kdysi vesnice daleko od Prahy!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, krásný výlet jste si udělaly, počasí vám přálo a zvonice je pěkná a těším se na pokračování. Pěkný víkend přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, to počasí bylo na tomto výletě to nejdůležitější. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Obojí se mi líbí moc ! Vždycky si říkám co je tady krásných kostelů, kostelíků, zvonic.....
    Pěknou sobotu, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky ti přeji krásný a pohodový víkend.Včera jsem byla na vyhození do popelnice a dnes už je mi lépe, tak se asi vrátím k plánům na výlety. hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, to jsou moc hezké fotografie a počasí vám přálo. Zvonice je podobná té v Nelahozevsi. Zřejmě je ze stejného období. Je bezvadné, že se tyto památky dochovaly a ráda si je prohlédnu i na Tvých krásných fotografiích. Díky za hezkou podívanou a těším se na pokračování. Přeji Ti krásné dny a hodně hezkých procházek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, plánů mám hodně a když polovinu z nich uskutečním, tak bude co dát na blog. Však to znáš, pár dní zavřená doma a člověk má absťák. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Máš um najít zajímavé a opomíjené památky. Na procházku Prokopským údolím se těším, je to tam moc hezké!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko a hned jsme si tam s Marcelkou slíbily, že Prokopské údolí zjara projdeme pořádně. Co na to moje nohy, to teď neřeším. Měj se pohádkově, Kutilko.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. No, vidíš a já ti lezu do známých míst - Prokopské údolí a Divokou Šárku jsem chtěla vidět a pak, když jsme se tam (před lety) vydali, tak jsem to šla několikrát, pokaždé s někým jiným, ale vždy zjara. Praha prostě není jen Václavák, na tom se my dvě shodneme.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. To v každém případě a co je nejhorší, zjišťuju že jí vážně neznám! Na Šárku mám taky spadeno, byla jsem tam jen jednou jako malá na koupališti. A znovu se po mnoha letech podívat do Hvězdy kam jsme jezdili za tchýní víkend co víkend protože tam dělala.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný výlet jste měly. Záběry jsou moc pěkné. Přeji hezký víkend a mávám z rakouských hor. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned bych někam do hor se sněhem jela.Jen tak se projít, Dolomity by mi stačily. Evi, mávání je povoleno. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  10. No vida, Jinonice daleko nemám, ale ještě jsem tam na procházce nebyla, docela prima tip, díky za něj. Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, hned u metra nic moc, ale potom už to bylo vycházkové. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, tímhle článkem jsi mě potěšila. Už je to pár let, kdy jsem u kostela byla naposledy. Holky tehdy byly ještě malé a my k němu doputovaly s kočárkem, kde trůnila Ema. Dcera bydlí z druhé strany Vidoule, do Jinonic jsme chodívaly s holkama přes Pomezí. Děkuji za milou připomínku.
    Dnes mají ty naše kukačky už úplně jiné prioroty, než někam rajzovat s babičkou. A babička stále ještě není v takové formě, aby chodila na výlety.
    Fotky jsou krásné, moc se povedly. 👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já mám radost! že jsi tady. Moje vnučky už mají také daleko jiné aktivity, než chodit se mnou na výlety, ale pořád doufám, že o prázdninách se dáme na pár dní dohromady a vytáhnu je do M.Lázní a do Chebu. Mám tam oblíbená místa i v okolí.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Ahoj Jiřinko,moc ráda jsem se podívala do míst,kde jsem nikdy nebyla Přeji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, udělalo nám to na sluníčku dobře. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Zdravím Jiřinko,opět krásná procházka s fotografiemi 👍🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, bylo hezky a tak to šlo dobře. Hezký příští týden tobě i ostatním. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Krásný výlet, kostel i zvonice Jiřinko ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, škoda, že nemám nafocené na digitálním foťáku vše, co jsem kdy navštívila, hihi.Ty doby, kdy jsme každou sobotu jezdili po rozhlednách a pod. Už je s tím ámen, nikde neprodávají nové nohy.
      Květuško, měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat