sobota 17. února 2024

Tabule na nádraží

 Tabule na nádraží v Nera:














Tabule na nádraží Masarykově v Praze:





Pěkné dny a případné příjemné cestování vám, milé KOČKY, všem přeji...

18 komentářů:

  1. Ráda si tyhle cedule čtu, nemá se zapomínat!
    A to cestování - Adam včera jel těch 100 km Pendolinem něco lehce přes dvě hodiny... Hrůza!
    Jiřinko, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, onehdy hlásili na Hl.n. v Praze nějaký vlak 110 minut zpoždění a dovětek? ještě se to může změnit...to mě dostalo, a prý zpoždění z důvodu problému dopravce. To by jeden neřekl. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, co dodat. Ano, národ, který nezná svoji historii je odsouzen k tomu prožít ji znovu. Prezident i Černochová tvrdí, že se musíme připravit na válku, ale myslí tím jen zbrojení a nákup útočných letadel,....Nezaslecha jsem však nic o tom, že by se vyčleňovaly ze státního rozpočtu peníze na stavbu krytů, že by se pořádala ve školách a podnicích školení a cvičení civilní obrany... Já si vzpomínám, že jsme měli v podniku vybavený kryt CO a občas se pořádala cvičení s přemístěním do krytu, kde jsme pak měli přednášku i o chemické obraně, o poskytování první pomoci, a pod. A nejen ve fabrikách, ale i na ZŠ se rozezněly sirény a všichni jsme běželi do sklepa moderní školy, který sloužil jako šatny, ale i jako kryt. Každou první středu v měsíci se zkoušejí sirény, ale nikdo není poučen o tom, co má dělat, kdyby nešlo o zkoušku, ale opravdu o poplach. Jaký smysl tedy ty sirény mají? A co národ, který historii nejen nezná, ale dokonce překrucuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, my totiž na to koukáme z pohledu ženy, matky a babičky a oni ? doplňte si sami.
      Ta ministryně války asi děti nemá a po ní potopa. No, prachy si do hrobu nevezme.
      Zase bude kus světa rozflákaný a životy lidí na padrť.Bože, kdy lidi dostanou rozum.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko,to by zajímalo mého mladšího syna hodně se zajímá i historii chodil do skauta měli senzačního vedoucího, který je k té historii vedl moc rádi na něj vzpomínáme Přeji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko a mnoho lidí tvrdí, že Češi nebyli válkou postiženi, jak hluboce se mýlí.Žádná válka nikdy nebyla nic jiného, než že nahnali lidi do jatek pro blaho pár dobře zašitých jedinců. Já bych byla pro, aby si to ti dotyční vyřídili ručně někde na kolbišti a ostatní jim to pískali.Vím, je to naivní.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, tentokrát je to smutné téma, ale je pravda, že na historii bychom neměli zapomínat. Kolik takových měst bylo, hlavně tam, kde byl průmysl, který mohl vše ovlivnit, ale většinou se mluví jen o těch velkých. Na ta další města jakoby se zapomínalo a tak je dobré, že kdo k vám přijede, může se s částí historie města seznámit už na nádraží. Přeji Ti krásný den. U nás je to "apríl"v únoru.. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ty bomby, které mají ti války chtiví magoři k dispozici, jsou dnes daleko horší. Je to smutné téma, ale právě že, bohužel, dost aktuální. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, opravdu bychom neměli zapomínat. Spíš bychom měli o naší historii, která byla mnohdy neveselá, vyprávět svým potomkům a vnoučatům.
    Můj tatínek byl za války v německém lágru a maminka totálně nasazená na práci. Válka způsobila, že se ti dva poznali v továrně na letecké motory, kam vozili z lágru vězně a kde pracovali i ti, kteří museli do tzv. reichu. Možná se jednou pustím do sepsání jejich příběhu.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, taky máme v rodině podobné osudy, dva strejdové byli nasazeni jeden v Pasově a druhý v Regensburku, jiný příbuzný byl v Brémách a tam si našel Polku a vzal si ji později za ženu.Babička vždy, když jsme něco nechtěli jíst, říkala, jo, mít to doma za války.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Smutná připomínka časů ne tak dávných, na které by se nikdy nemělo zapomenout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, ono to vypadá jen zdánlivě, že je to dávno, ale můj manžel se narodil přesně v den, kdy Hitler napadl SSSR.Jak asi jeho mámě mohlo být?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Ten nápis by si měl každý číst a zapřemýšlet nad ním!
    Moc se mi líbí “zamřížovaná” fotogtafie!
    Masaryčka je můj výchozí bod, při návštěvách Prahy.

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko zapomínat na takové věci určitě ne ! Podepisuju se pod komentář Marušky - MarijaKes. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, i tak máme dost starostí a ještě válečný konflikt? to nemůže nikdo chtít a současné konflikty za každou cenu ukončit. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Fukčarinka - tak nějak jsem na rozpacích, připomínat ANO, nezapomínat ANO, ale hlavně mít čistou mysl při vážném rozhodování. Ne jen vykřikovat a nesmyslnně se hnát ... za každou cenu ať jsem malý mraveneček vidět a když ne vidět, slyšet? Maruška to ve svém komentáři vystihuje přesně. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, kdyby tak to šlo říct těm nahoře a to ve všech zemích, já vám do té války nepůjdu, běžte si tam riskovat život sami! Jiřina z N.

      Vymazat