sobota 9. března 2024

Králova Zahrádka

Na pátek 8.3. jsme si s Marcelou, kamarádkou, usmyslely, že se konečně vydáme vlakem na východ, do České Třebové a okolí. Původně jsme tam měly jet už v sobotu 2.3.24 - ale Marcele do toho něco vlezlo a já sama do lesa ani náhodou. Znamenalo to ovšem hodně brzké vstávání a cesta do Prahy na Hl.n. O tomto městě a jedné vesničce v okolí pojednáme zde, na blogu, zítra, dnes se vydáme do lesa na bledulky, které ve velkém rostou v Králově zahrádce, o které vím několik let a nyní byl čas ji navštívit. Není to ode mne chytré, o program výletu psát až zítra, ale co, jen podotknu, že bylo velmi chladno, dopoledne i svítilo sluníčko, potkaly jsme dost dalších zájemců o plantáže bledulí a také nějaké děti s učitelkami, a ač jsem během let navštívila různá naleziště těchto jarních cibulovin, tato lokalita je opravdu velmi působivá a množství neuvěřitelné. Jen mi bylo líto, že dost rostlinek bylo pošlapaných a poničených.

Milé KOČKY, posuďte samy: 

( ministerstvo zdravotnictví varuje - pohled pouze pro silné a vyrovnané povahy!)







































manžel se mě po návratu domů zeptal, proč jsem těch bledulí nacvakala víc jak 300 kousků, když jsou všechny stejné?....vlastně jsme si výlet s Marcelou darovaly k MDŽ...

26 komentářů:

  1. Jiřinko, to je úžasné místo. Nádhera. Koukala jsem, že mezi nimi už kvete i devětsil bílý. Na Dymníku je vidět i růžový, jen se tam teď nedá jít kvůli těžbě. Krásné fotografie jdi pořídila. Bledulky vždy potěší. Těším se na pokračování Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško a celý den jsme potkávaly samé prima příjemné lidi, to byl bonus. Jen průvodčí ve vlaku z Prahy k nám byl morous. Užij si hezký den. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko milá, dobré ráno přeji. Musí být úžasné procházet se tady a kochat se tou nádherou.....devětsil bílý ani růžový u nás není, aspoň o něm nevím. Těším se na zítra a Tobě přeji pořádný odpočinek. Naber síly na další dobrodružství. A díky, že jsi mne vzala s sebou. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, udělala jsem si dobrou přípravu, mapy, jízdní řády vlaků i autobusů a volba pracovního dne, aby něco vůbec jezdilo a vyplatilo se. Pobyt v lese jsme si užila a pořádně se unavila.Takže jsem pak v rychlíku do Prahy usnula jako špalek, od Přelouče přes Kolín do Libně jsem měla půlnoc.
      Hezkou sobotu i neděli. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Lezarts
    Krásný koberec. Je škoda, že ho někdo pošlape!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko a nad těmi lány se vznášela jemná vůně. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Takové množství bledulí se vidí opravdu jen vzácně, fakt nádhera 😉🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, tvůj muž by si rozuměl s tím mým :o)
    Byli jsme před lety na podobném místě - na Krásném na Vysočině - mokřady, popadané stromy, byli jsme jak čuňátka :o) Ale je to nádhera...
    V Kostelci mají úzké pěšinky mezi těmi lány a i tak na Fb prosí, aby po bledulkách lidi nešlapali. Některé věci prostě nikdy nepochopím...
    Děkuji a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, napsala jsem odpověď na tvůj komentář a ,,ktosi ukradol!,, Tak popřeji hezkou sobotu a neděli a třeba se vrátí? Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Toto mne vždycky ohromí. U nás na zahrádce se svým květem pochlubily 2 - slovy - dvě.
    A to je úspěch. Vloni byla jenom jedna, která se na mne usmála. Vůbec u nás nejsou soutěživé a mohly by. Sněženek máme docela dost, tak by s nimi mohly začít závodit. Ale asi jsou po mně. Já nejsem taky soutěživý typ :-).
    Měj pěknou sobotu, Jiřinko '
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsou to prostě sólistky! Tak ať se snaží a dělají ti radost dlouho. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Super, a to jsi nemohla dát vědět že tu jsi, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, budeš se divit, ale myslela jsem na tebe, hlavně při přípravě a práci s mapou, jenže jsme datum pořád odsunovaly a nakonec jsem tě s tím nechtěla otravovat, ještě jsem říkala Marcele, aby se nedivila, kdybychom tě v lese potkaly.Možná bych tě poznala?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jinak se to jmenuje Přírodní rezervace Králova zahrada ;) místní by ti za tu zahrádku dali co proto....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to chápu, ale mně se ta zdrobnělina líbila, kamarádka na kytky není a dost se divila, že mě z lesa odtamtud nemůže snadno dostat pryč. Ona raději ( stejně jako můj manžel ) chodí do ZOO. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ono ačkoli se jedná o rezervaci, mnoho lidí se tu chová jak naprostá hovada. A ještě vedou k tomu aby do těch bledulí lezly i děti. Já sama jsem teď při návštěvě sjela nějaké prarodiče s vnoučaty kteří je do těch bledulí posílali aby je mohli vyfotit. Prý si děti dávají pozor, vědí že jsou v rezervaci, jezdí tam každý rok. No nevím, když jdu pozadu, stejně jak ty děti vím prd po čem šlapu.... to množství bledulí je neskutečné, vsadím se že jste byly jen na kraji, když víš kudy a kam tak najdeš místa s dalšími statisíci květů a jako bonus ještě bez lidí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já jsem byla od toho domečku dolů po proudu potoka dost daleko a pak jsem šla tam nahoru, ale opatrně, tam jich byla spousta, předně tam bylo hodně mokro a pak jsem právě nechtěla pošlapat kytky. Taky jsem si hodnou chvíli užila na začátku lesa na prvním pořádném nalezišti vpravo od cesty.Přitom jsem hodně roků na bledule chodila do Zubrnic a do Pekla u Č.Lípy i jinam, ale tolik jako tam u vás jich tam nebylo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. My tam byly s dcerou, vnučkou a známou v pondělí odpoledne. Nabíraly mne tu po práci. Když jsme tam šly s dcerou poprvé, a viděly ten flek na začátku, tak jsme si říkaly Jo, je to paráda, ale kvůli tomuhle sem všichni jezdí? A pak jsme šly tedy dál. Jelikož byl slunečný den, stejně jak teď, už zdálky byla cítit ta krásná vůně. A když jsme došly opravdu tam kam jsme měly, padla nám brada. Tohle jsme v životě neviděly.... a padne mi pokaždé, a to už jsem tam letos byla pošesté. Je to opravdu neuvěřitelné a nedohlédneš konec. Jdeš jinudy, po jiné cestě a tam zas a zas další plantáže. A rozrůstají se dál i na místech kde dřív nebyly. A s nimi i podléšky, takže na některých místech jsou bílomodré koberečky. Hodně prospělo místu navrácení meandrů potoka který byl za bolševika narovnán. Vzniklo i mnoho tůní a tůněk a tak se zde prostě bledulím daří víc a víc. Až na ty lidský hovada ....

      Vymazat
    3. Vendy, na podléšky, tedy na hodně podléšek, jsem zvyklá na stráních mezi mým rodným Benešovem n.Pl. a Františkovem, pod hradem Ostrý, jako děti jsme tam denně lítaly a bývaly k vidění i růžové, ale včera v lese zatím podléšky vidět nebyly. Zato jsem tam našla místa takového mechu, že vypadal jako umělý, hustý, vysoký a tmavě zelený, nebýt to mokré, tak se v tom dalo ležet.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, nádhera, až se tají dech. 👍👍👍 Bledule a devětsil, prostě nádhera.
    Budiž ti útěchou, že můj muž by reagoval stejně. Oni tomu ti naši "chlapci" nerozumí.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my když jsme na výletě spolu, tak já mám na fotkách památky, kytky a nanejvýš kapučíno a dort, manžel rezaté věci a dráty, nebo něco plechového.Jako bychom byli každý jinde, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Odpovědi
    1. Šárko, když jsem jela včera přes Přelouč, tak jsem na tebe myslela, a ani pořádně nevím, jestli tě tam ,,zasazuju,, právem. Ahojky a hezkou neděli. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko,to je nádhera.Koberec bledulí.Přeju krásnou neděli.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, snad tě také ta zelenobílá nádhera potěšila. Jiřina z N.

      Vymazat