pondělí 29. dubna 2024

Do Polska

 Dnes se, milé KOČKY,  porozhlédneme po některých polských zajímavých místech, která jsem měla možnost vidět. Pravda, kdysi jsme občas zajeli třeba do Jelení Hory, tehdy dost omšelého města nebo jsem byla v Klodsku, ale v poslední době stojí za to si udělat pořádný výlet, jak říkávám - až k Baltu.

Tak příklad: první delší zájezd jsem si dopřála na 9 dní - Wroclav - Poznaň - Toruň - Gdyně - Gdaňsk - Leba - Malbork - Olštýn - Waršava - Krakov.( po čase jsem jela podobný znova, trochu jinak)

Soukromě jsme podnikli několik jízd autem po městečkách poblíž hranic - třeba Zabkowice Sl, Ziebice, Paczkow, několik jednodenních zájezdíků a také taháky: hrady Ksiaž, zámek Moszna. S vnučkou jsme si udělaly radost zase v oblasti severně od Krkonoš na vícedenním zájezdíku, přitom jsem zjistila, že Jelení Hora se pěkně vyloupla z šedi.

Kostel Míru ve Svídnici:




Wroclav:



Poznaň:


oltář - kde jsou samé ženy:


tady maji na věži orloj - kozlíky


Toruň: takto ji vidí ptáci a turisté, když vyšlapou schody


Gdyně - Leba




komodský varan na dovolené u Baltu:
 


Malbork:největší cihlový hrad na světě - znáte Křižáky od Sienkiewicze




Gdaňsk: ( s Malborkem dva nej taháky na tomto zájezdu )





Mazurská jezera: plavba po nich


Olštýn:


Waršava:





Krakov:










zámek Wojanow:


Jelení Hora:




38 komentářů:

  1. Tak Jiřinko, kdo si počká,ten se dočká 🥰Procházka parádní,lepší by byla osobní,ale i tak stačí. Krásné fotografie jsi nám vybrala. Splněno a doufám, že usnu jak špalek, přeji pohodový týden 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, na počátek srpna máme s Janou půl roku zaplacený zájezd do Polska - ale do oblasti, kde jsem ještě nebyla. Snad to dobře dopadne a pojedu. Bude pak i něco na blog! Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, to je nádhera. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to bych ráda, aby bylo líp. Zatím se v tom plácám. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Polsko je zajímavá země ,mám v plánu se tam vracet.Vybrala jsi nádherné fotografie.Já znám
    Mazurská jezera,po nich jsme se plavili týden na jachtě s přáteli a potom zámek Wojanov.
    Kdyby jen nebyl Balt tak daleko.
    Jiřinko,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já si cíle vybírám, ale zklamaly mě Sopoty, jen nevím, zda to bylo počasím nebo únavou, byli jsme tam kvečeru a už jsem všeho měla dost. Jinak jsem vždy byla spokojena. Tak ať se vám tam líbí, oblíbené cestovce jsem nabídla další jeden zájezdík, jsem zvědavá, zda ho udělá. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko milá, to byl krásný ranní výlet. Děkuji za něj. Ať se vydaří dnešek Tobě i nám všem. Zdravím a mávám z Brd :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, to jsou opravdu krásná místa a vybrala jsi i hezké fotografie z celého Polska od Krakova po Gdaňsk a Gdyni. Máš to krásně procestované a mnoho krásných fotografií a vzpomínek. Tak nás, co už cestovat do dálek nemůžeme, aspoň potěšíš pohledem na krásné fotografie do těchto míst a za to Ti patří dík. Přeji Ti příjemný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já mám ráda ty barbakany a podobné stavby. Když jsem viděla fotky, jak vypadala Waršava těsně po válce, bylo mi fyzicky špatně. Oni postavili vše znova, třeba zámek podle obrazů, které byly po Evropě. Na mnoha místech Polska jsou ty ruiny pořád! Ale stojí za to třeba v tom Slezsku se porozhlídnout, je to součást mnohdy naší historie. Opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, Polsko se dá objevovat do aleluja... Malbork právě kvůli Sienkiewiczovi bychom chtěli vidět, ještě na něj nedošlo...
    Přeji hezký den a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, jestli ti to nevadí, napíšu ti k tomu jinde. Vtipné bylo, že jsem Malbork navštívila dvakrát ve stejné datum - ale po třech letech.Obě vstupenky si schovávám.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Polsko při svých výjezdech opomíjím, takže jsem tam nebyl už celá desetiletí, pominu-li ovšem příhraniční pěší výlety :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, třeba v Krakově mi bylo nesympatické určité kupčení s ,,židovskou minulostí ,, jsou tam dost antisemitsky založení.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Z toho, co jsi sem dnes dala jsem navštívila jen Waršavu, Krakow a Wroclav.
    Polsko jsme dříve tak nějak turisticky opomíjeli, ale ono je tam toho hodně k vidění.
    Měj klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ale tos viděla to nej. Wroclav jsem navštívila díky adventním zájezdům vícekrát a klidně bych jela zas. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Díky za fotky! Je pořád tolik míst, co neznám....
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, taky navštěvuji blogy, kde se dostanu na místa,která neznám osobně. Pa a přijď zas. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, krásné fotky a úžasná přehlídka navštívených míst. 👍👍👍
    Znám jich jen pár, ale moc ráda se tam vracím. Pro mně je Polsko velikým překvapením, žila jsem v bludu, že jsme na tom lépe, ale nejsme. Překvapila mně hodně dálniční síť, čistota a milí a vstřícní lidé. Ráda bych se tam ještě někdy vrátila.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to máš pravdu, v mnohém se můžeme přiučit - ale jsou oblasti, kde to není kdoví co.Ty domky zemědělců a očividná chudoba. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, skvostný článek. Do Jelení Hory jsme jeli r rodiči se stanem. Tedy někam asi dál, ale v Jelení Hoře byly všechny ulice uzavřené kvůli nějakým cyklo závodům a my jsme tábořiště nenašli. Rodiče se naštvali, mamka si koupila typický polský svetr, ještě něco k tomu a jeli jsme ještě týž den přes jiný přechod domů. 🤣U Baltu byl jen můj starší syn v deseti letech na podnikovém táboře. A já pak už jen na několika zájezdech, nebo malém odskočení pouze v rámci příhraniční turistiky. Proto děkuji za tu nádheru na tvých fotkách. Na městské skřítky si Poláci potrpí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tak to je historka, která mě baví, trpaslíci ve Wroclavi jsou proslulí a je jich tam už více než 360 a v každém městě, kde jsem byla, jsem si našla něco zajímavého. Jsou ale místa, kam bychnešla - a to Vělička a nebo Osvětim. Čtu o tom hodně, ale už to není pro mne. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. JIřinko, díky moc za krásné fotky. Sleduji teď v ČT pořad Karavanem po Polsku a jsem nadšená. Ani jsem netušila, jak moc je to krásná země. Opatruj se, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, byla jsem na ten pořad upozorněna, ale ještě jsem se nedívala. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko zdravím, navštívila jsi krásná místa . Měj se dobře, hodně zdraví ! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji ti a chystám další díl na 1.5. Opatruj se - Jiřina z N.

      Vymazat
  14. To by se mi taky líbilo)) Díky za další tip na cesty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tobě nemusím radit, ale někdy se taky nechám inspirovat! Hezké cestování nám všem. Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Lezarts
    Naši severní sousedé mají co nabídnout turistům! Hezké fotočky👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, když jsem přijela z Polska poprvé, zůstalo mi po probírce fotek ještě 2 300 ks. Jiřina z N.

      Vymazat
  16. Jiřinko, taková krása - mám radost, že Ti výlet takhle pěkně vyšel a už teď se těším na Tvoje další cesty - je to vždycky náramný pokochání. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A až se nám podaří setkat, milá Vivi, budeme si vyprávět. Jiřina z N.

      Vymazat
  17. Něco málo z fotek poznávám i já. Taky se mi Maďarsko zalíbilo.
    Hezký prvomájový den.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  18. Polsko,můžu.Byla jsem dvakrát na dovolené v Gdaňsku,navštívili jsme Malbork,ten se mi líbil moc.Byla jsem v Krakově i ve Varšavě,v Gdyni.Na Hel jsme jeli lodí,to byl super zážitek,byli jsme v tuleňím centru.Děkuji za připomenutí,ráda vzpomínám a snad se zase podívám.Rozhodně je za čím do Polska jezdit.Hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, považuji tu zemi za bezpečnou a ráda se tam opět podívám. Letos už máme s Janou zaplacený na počátek srpna další zájezd právě do Polska. Ale zase jinam, kde jsme ještě nebyly. Jiřina z N.

      Vymazat
  19. Překrásné :) Z těchto měst jsem navštívila pouze Wroclaw v rámci vánočních trhů. Bylo fajn, že jsme měli průvodce, který nás mimo jiné po městě trochu provedl, takže jsme viděli i něco víc než jen trhy. Hodně mě láká Krakov a Gdaňsk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti moc přeju je navštívit a budeš jistě spokojená, já jsem tam byla dvakrát a hned bych jela zas.Gdaňsk se mi líbil velice. Jiřina z N.

      Vymazat