pátek 19. dubna 2024

Poprvé

 Jestli se mi podaří vás, milé KOČKY, pobavit, bude to dnes. 

V roce 1970 jsem si v únoru pořídila dceru a později v tom roce mého manžela jeho přítel, stejně jako několik dalších lidí, požádal, zda bychom s nimi, jeho 4 člennou rodinou, nejeli na dovolenou do tehdejší NDR k moři, tedy k Baltu. Vlastně s 5 člennou - měli s sebou psa boxera!

Já jsem nabídku zprvu odmítla, dcera byla kojené miminko a nikam se mi od ní nechtělo, ale moje máma, asi se těšila na to, že bude mít mimčo chvíli pro sebe, ač jsem jí zakázala jí dávat knedlíky s omáčkou a kdovíco v rosolu, mě přesvědčila, ať jedu a tak jsme nakonec s tou partou vyrazili. Jelo se vlakem z Děčína směr Berlín a dál na sever, do Prerowa. Myšlenkami jsem byla u našich u dcery, ale zvědavá jsem byla na to móóóře. Bylo mi něco přes 22 let a nikdy předtím jsem u té louže nebyla. 

Táhli jsme stany a všelijakou výbavu, byli jsme mladí a žádný problém. Někdo jel ve dvojici, jiní brali i děti. Stany jsme si postavili do kruhu jako stanovou vesničku, těsně vedle FKK, takže naši chlapi mívali zajímavé výhledy na nahaté Němky, které vařily na plynových vařičích bez oděvu. Dělil nás plot vysoký asi 40 cm - tzv. symbolický.

Počasí bylo kupodivu docela pěkné, ale vítr a dost studený foukal stále, jenže poprvé u moře? - tak jste prostě spokojení s tím, co je. Žádné palmy, žádné pomerančovníky, jen vlny, písek, tráva, tam někde v dáli Finsko, Švédsko, a tak dál. Nedaleko se proháněly čluny pohraniční stráže, aby jim nějací odvážlivci na nafukovacích matracích nezdrhali do ciziny. 

Tehdy měli Němci hranolky a nějaké to maso za pár babek ( marek ) a taky jsme si sami vařili, takže dovolená to byla pěkná a levná, dokonce jsme podnikali výlety vlakem třeba do Stralsundu. Pamatuji si na Muzeum mořský svět a kostel - ale je to dávno a fotek tehdy bylo je pár.

A proč s tím nyní přicházím - sama se divím, jak jsem byla hubená a ta jedna fotka naše známé kdysi vyprovokovala k větě: to je vše, co jí po něm zbylo. 






29 komentářů:

  1. Jiřinko, byla si fakt kočka a léty se to nijak nemění. Ty fotky jsou jako filmové plakáty z šedesátých let...
    Přeji příjemný den a odpočívej!!! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to víš, vzorem byla M.M., B.B. a Jackeline Kenedyová.Ke koupi moc věcí na mne nebylo, tak jsem si rukávy kabátu a nastavovala kožešinkou a šaty lovila namátkou - měla jsem asi patery.Nejhorší to bylo ( a je ) s botama, když nemáš nožku jako Popelka.
      Krásný a poklidný víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jako píše Helenka- filmová hvězda. Moc se mi líbí ta poslední fotka. Ta je chic)))) a takové šaty bych taky chtěla)))) Hezký víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to díky. Při výšce 175 cm a váze mezi 58 - 62 jsem vypadala jako stožár, holčiny byly odvykle o hlavu menší a měly taková ta macatá stehýnka a já jim záviděla. ( třeba sestra je o kus menší).
      Jedla jsem hodně a nějak to nebylo vidět.
      Dneska zas bývají holky o hlavu vyšší a o dvacet kilo těžší. Leze jim pupek z krátkého trika a nevadí to.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Také jsem na první dovolenou do zahraničí opustila malé děti.Měla jsem hodné rodiče a tatínek vždy říkal,že pokud mám možnost se někam podívat ať neváhám.Potom už cestovaly s námi.Oplácela jsem to zase svým dětem hlídáním vnoučátek.Krásné retro fotky, sluší ti to na nich.
    Měj se hezky Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko, na to, že jsi byla po porodu, jsi byla KOČKA. Také jsme takovou dovolenou absolvovali, bydleli jsme v maringotce a bylo to super. Rádi jsme na to vzpomínali. Pohodové dny přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, to jsem ráda, že jsem ti připomněla hezké časy. Já jsem přibrala jen osm kilo a po porodu byla ta kila pryč a paní vrchní ve Vdf porodnici povídala: takhle to má vypadat. Přitom dcera měla asi 3,5 kg a vypadala dobře a to jí vydrželo dodneška.
      Tak ahojky a měj se moc dobře. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ta poslední fotka je naprosto super. Doklad, že i tenkrát to ženám slušelo, doklad, že jsi byla ,,kočka". Měj se hezky, měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mít ten rozum co mám dnes a zdraví i vizáž tehdy - to by to bylo všechno jednodušší. Vítr mi tam udělal účes ,,nakopnutý drn,, jak s oblibou říká kamarádka Jana. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, moc ti to slušelo a stále sluší. Takové dovolené byly opravdu super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, člověk nic neřešil a jen si užil každý den. Procházky po pláži a výlety a pak návrat domů k miminu. Moc jsem se těšila a měla jsem trému, zda mne dcera pozná.
      Měli jsme tam jednoho kolegu a ten se denně v moři koupal za každého počasí a říkal, když jsem si to zaplatil, tak tam vlezu. Ono se to dalo, ale musela ses pak převléknout do suchého.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, na fotkách ti to úžasně sluší. 👍👍👍
    Měla jsem to podobně jako ty, poprvé jsem moře viděla v tehdejší NDR, bylo mi už 27 let a měli jsme syna, kterému byly necelé dva roky. Ubytovali jsme se v kempu na Usedomu a všude kolem nás byli nudisté a FKK. Kdysi jsem to tom psala na blogu. Stud mi zabránil se na pláži vysvléknout, takže jsem se v Baltu vykoupala, až když jsme po týdnu přejeli do Stahlbrode, kousek pod Stralsund.
    Měj hezké dny a opatruj se. 🍀🙏💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my jsme tam zažili jedno ráno, že pláž byla pokryta velkým množstvím cibule, prý se převrhla ve vlnách loďka, která to převážela, tak si turisté nasbírali. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ahoj Jiřinko,moc ti to na fotkách sluší,my jsme moc hlídací babičky nemli, já si to užívám a hlídám hodně jedny vnučky bydlí vedle nás a tu nejstarší mají rodiče ve střídavé péči tak synovi vypomaham.Preji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, neumím si představit, že bych vnučky, především, když byly malé, neviděla a nebyla s nimi v kontaktu. Já jsem hlídávala i cizí. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, budu se opakovat předešlé komentáře, jsi kočka , moc ti to sluší ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mělas mi to říct tehdy, to moc lidí nechválilo a asi mi to chybělo, dnes je mi to téměř jedno. Ale díky. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,i já se budu jen opakovat,sluší ti to,jsi kočka.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu jako K.Gott - to jsem nečekala, Marťo. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Lezarts
    I pod stanem fešanda!
    Hezké vzpomínky.

    OdpovědětVymazat
  12. Jiřinko, krásné fotky, nádherné vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Jiřinko, skvělé fotky a ta poslední je jak z módního časopisu, prostě modelína 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozdě, Evi, pozdě, už mám prošlou záruční lhůtu. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko krásné fotky, jsi jak filmová hvězda ! Pa Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Jiřinko, moc hezké fotografie. Úplně si představuji, jak si je prohlížíš s vnučkami a vyprávíš... děkuji za možnost tohoto nakouknutí.

    OdpovědětVymazat