středa 8. května 2024

Chorvatsko

Chvíli to vypadalo, že jsem opustila seriál nazvaný drze tipy na letošní dovolenou. Ale ne, jen jsem nechtěla, aby nové výletíky okoraly a zvadly...

Tuto zemi do tohoto seriálu s chutí přidám, i když, milé KOČKY, přijela jsem tam poprvé asi poslední z Čechů, neb to bylo až v září 1999 a to tam už každý byl nejméně dvacetkrát, hihi.

( kdyby bylo po mém, připojila bych Polsko a Slovinsko a možná i to Chorvatsko k České republice, musela bych asi zabrat i kousek Rakouska a Maďarska, to se ví - ani jsem netušila, že jsem takový agresor, ale udělala bych to poklidně a bez boje, musela bych je ukecat a něco jim naslibovat )

Vysadili nás při mém prvním zájezdu do Ch. z busu v Primoštenu, a dojem byl obrovský, asi 20 m od nás šumělo moře, nad námi voněly borovice a vzduch byl teplý a zvláštní - ubytovali jsme se a šli na procházku a hned jsem se do tohoto místa zamilovala - stmívání a podvečer měly kouzlo. Pak jsem této zemi postupně věnovala dalších asi deset návštěv a to pokaždé jinam - ostrovy Krk, Rab, Brač, Hvar, Korčula, na pobřeží Makarská, Brela a Tučepi, Ston, Šibenik, Slapovy Krky, Plitvice - zkrátka jsem poznávala dostupnou a příjemnou zemi. Dubrovník a jiná místa - báječné dovolenkové prostředí. Pula a Opatija, Trogir a Split...Jen ten Zadar jsem zatím neměla možnost projít.Vždy jsem jen jela okolo busem a hladově koukala na městečko v dáli. Především jsem si v Ch. dopřávala zmrzlinu a sluníčko. Koupání v moři a dlouhé procházky po jeho břehu. A taky jsem si všímala jejich staveb silnic, dálnic a tunelů a to stavěj na skalách - ne na poli jako tady!

Vyberu fotky, které mám ráda a jsou z několika poznávacích zájezdů - na některé manžel dostal ,,kudlu na krk,, a musel jet se mnou, co na tom, že se mu tam moc líbilo, příště se cukal zas a znova - a moje sestra jela párkrát s námi - takže jsme na něj vyvíjely tlak dvě.










u takových stromů vždy myslím na Kelty a druidy:


pod palmami myslím na víno, zmrzlinu a nebo české piviště:


a další krásný den je za námi:








jeden z busu:


hemžení:






v Tučepi:






Fungovalo to tak, že nás v pátek odpol. z Prahy přes noc odvezli, v sobotu ubytovali a druhý den byl u moře volný, pak nás vozili busem nebo lodí na poznávací výlety a předposlední den byl zase volný u moře, stejně jako každé pozdní odpoledne nebo večer - a pak, další sobotu večer nás ( některé spálené a červené a některé už bez kun - zvířátka, kterými se tam tehdy platilo) dopravili přes noc do nedělní Prahy, aby se někteří celí nažhavení v pondělí vrátili do reality všedních dnů.  

Zajímavost: na Brači jsme zažili zemětřesení a nebylo to moc příjemné. Obvykle jsme měli polopenzi nebo jsme si vařili sami. Konec konců jsme si občas došli i na jídlo do restaurace. Jak to tam vypadá letos, nemohu sloužit - už jsem tam několik let nebyla a nechystám se tam. Moje kroky, pokud někam povedou, jsou nasměrovány jinam.


27 komentářů:

  1. Jiřinko,nádherná místa,která jsme navštívili,když jsme jezdili do Chorvatska.Mám ho ráda a moc se mi tam líbilo.Ty jsi začala cestovat pozdě,my tam byli poprvé o 20 let dříve ještě s malými dětmi.Jenže ty cestuješ do zahraničí pořád a my už ne.I když jsme už nad tím přemýšleli,kdo ví.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem měla moc ráda ty dovolené s vnučkami od jejich asi tří let do nedávna - a to jsem je brala po republice na mně milá místa, proložila jsem si to jedním, dvěma zájezdy v létě na více dní a pak nějaký ten adventní na méně dní. Zatím mě to baví, ale už se občas bojím, abych to zvládla. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, to jsou moc krásné fotografie, moc hezká místa. Já jsem asi jediná z této party blogerek, která vůbec u moře nebyla, leda tak u moře práce , ale nevadí. Tady je také krásně a teď už ani po cestě k moři netoužím. Podívám se na fotografie a to mi stačí a nestojí mě to vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výstavní je ta fotografie schodiště s květinami. Ta je fakt TOP !!!

      Vymazat
    2. Jaruško, léta jsem toužila po pyramidách a památkách v Egyptě a pak přišlo rozčarování a přešlo mě to. Pracovala jsem s jedním st.pánem ing., který tam byl asi 3 roky a ten mi to rozmluvil. Jinak máš pravdu - i u nás je pořád kam jezdit, na některá místa jsme se vypravili i vícekrát a někde nás to teprve čeká.Ale je fakt, že ta ty roky jsme viděli v ČR hodně.
      A to jsme na dovolené začali jezdit dost pozdě, předtím byly jiné starosti. Třeba Slavonicko a Novohradsko mám prochozené a na kole proježděné opravdu poctivě, stejně tak rozhledny a některá místa - jako Český Ráj, Domažlicko, Mikulov, Znojmo, Jeseníky, aj.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, pokochala jsem se a zavzpomínala. Chorvatsko je krásná země, projeli jsme ji celkem dost za 17 dovolených, omrkli jsme i vnitrozemí. Zadar by se ti určitě líbil...
    Terka jede v sobotu na loď, trochu jí to závidím :o)
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to se mi líbí, že si při mých skromných příspěvcích každý zavzpomíná na své zážitky a někdo může čerpat třeba z indiánek tam natočených, prý v Paklenici.
      Ahojky a užij si volný den. Jiřina z N.
      Čímpak dnes překvapíš v kuchyni?

      Vymazat
  4. V Chorvatskou jsem byla několikrát. Poprvé to byla ještě Jugoslávie. Mám od moře hodně vzpomínek. Jak píše Helenka, Zadar by se Ti líbil, ale co! Kvůli tomu ,že jsi tam nebyla se svět nezboří :-) Ty jsi velká cestovatelka, takže jsi toho viděla víc než dost.
    Klidný odpočinkový den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nikdy jsme netušila, že tomu dám tolik času a peněz, jeden známý z Turnova se mi směje, že jsem za ty peníze mohla mít v Praze tři domy.
      Ale co, pro mne to byly důležité cesty.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts
    Za dnešního počasí fotografie zahřejí i potěší !
    Je jisté, že jsou to místa, které navštívím jen díky fotografiím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, ty si na své zahradě s kávičkou můžeš zavzpomínat na pěkná místa a můžem si nechat zdát o Francii.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ráda jsem se podívala a říkám si, v Chorvatsku se musí snad líbit každému, i když ne každý rád leží na pláži. Chorvati jsou nám blízcí, i když ... soused je Chorvat, tak jsem slyšela leccos, ale on se od nás Čechů poněkud odlišuje. Za ničím se nehoní, spěch on nezná a drží se hesla, dám přirovnání z filmu: Správný Chorvat v zimě nepracuje a v létě tančí. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, vyhýbala jsem se klasice - lehátko na lehátku a plno lidí, to není nic pro mne.Kamarádka si lebedila s knížkou na skalnatém místě na dece, já chodila okolo v kruzích s fotoaparátem.Pak jsme třeba pluly lodičkou do městečka na zmrzlinu a projít se - když jsme třeba byly na Rabu. To jsme oblékly i sukně! klobouky a hrály si na dámy.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Nikdy jsem v Chorvatsku na dovolené nebyl. Asi dvacetkrát jsem byl v Záhřebu, kam jsem jezdil na jeden mezinárodní projekt, pracovně jsem byl i na jiných místech, třeba v Pule. Ale když u moře tak v únoru :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, v únoru? - to aby sis tam vzal rozmrazovač. Já se zásadně nepovaluji na plážích, ale buď chodím na procházky nebo jsem dvakrát měla sebou kolo a jezdila jsem na něm.Taky jsem tam dost plavala a využívala léčebné kůry v mořské vodě - v Chorvatsku se dá najít čistá voda.Bez písku v plavkách, jako to je v Itálii.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Joj Chorvatsko je prostě Chorvatsko))) a chorvatské fotky se poznají na první dobrou))) Já tam zavítala 17x , ale mé cesty jsou už teď namířeny taky někam jinam.
    Hezký den přeji. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to chápu, taky - pokud to ještě půjde, namířím do míst, která vidět chci a budu si to moct dovolit. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Hezké fotky!! Pro mě vzpomínky na minulost. Přeji pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je to minulost, ale moc pěkná, byla jsem tam jedenáctkrát na střídačku s jinými místy v Evropě - a zase to chce změnu. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, další krásné fotky, které vyvolávají vzpomínky na dovolené. Díky za ně, pá 😉👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ono je to pro nás přeci jen už daleko, ale moc hezky tam bylo - užívej si jara.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, nádherné fotky :) Vzpomněla jsem si na naši dovolenou před osmi lety v Chorvatsku. Byli jsme v Trpanji na poloostrově Pelješac. Mám někdy dokonce na blogu i pár článků s fotkami :) Hned bych se tam podívala znovu... na Korčulu, do Dubrovníku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byla na Korčule na výletě, lodí z Makarské - užila jsem si ten den - sestra tam byla na týdenní dovolené rok předtím, tak mi dělala průvodce. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, nádherné fotky. 👍👍👍 Dlouhé roky jsme jezdili na Hvar a odtud podnikali výlety trajektem na pevninu. Začali jsme jezdit v době, kdy kolem silnic byly natažené dráty s nápisem "MINE", což značilo zaminované území. Párkrát se nám stalo, že nás zastavili s tím, že se vepředu ještě střílí. Na Hvaru byl božský klid, tam se nebojovalo. Několikrát nás sice evakuovali kvůli požárům, ale stejně jsme se vraceli. Pak se situace uklidnila, vybudovala se část dálnice a začali jezdit Němci, Rakušané a další. A z nás, kteří se nebáli tam jezdit ve válečných dobách, či jak říkali Chorvaté "oluj", se stali druhořadí turisté. Chorvaté nás začali nazývat paštikáři, v restauracích nás nechávali bez povšimnutí sedět, zatímco před Němci a dalšími se lámali v pase. Totéž se dělo i v obchodech. Zkusili jsme Brač. Bydleli jsme na jižní straně ostrova, kousek od známého mysu Zlatni rat. Za pár dnů začal hořet náš milovaný Hvar a my sledovali postupující a nekončící požáry v místech, která jsme milovali. Když nám začalo hořet nad domem, kde jsme bydleli, bylo rozhodnuto. S Chorvatskem jsme se v roce 2003 nadobro rozloučili a začali jezdit do Itálie. Tam jsme se nikdy nesetkali s tím, že by nás pokládali za druhořadé turisty. Stále však na Chorvatsko vzpomínám.
    Měj hezké dny. 🍀🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, poprvé, když jsem tam jela, tak kolem Knína to vypadalo jako ve válečné zóně a to byla studená sprcha na moji psychiku.Ale pak ve Splitu a jinde jsem se vzpamatovala a moc se mi tam i později líbilo, ale nechápu ty lidi, že se najednou začali vraždit sousedi.
      Stejně tak jsem viděla v Dubrovníku stopy po kulkách, které tam z kopce stříleli Čerhohorci, no, válka!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Chorvatsko,tam se mě líbilo - Gradac,Podgora, Nivnice, Trogir a pak Podgora navrch. Moře nádherné, ale celkově palec nahoru Turecko se vším všudy - more, výlety, ubytování a hlavně na rozdíl od Chorvatů si vážili českých turistů 👍

    OdpovědětVymazat