čtvrtek 30. května 2024

Na víckrát?

 Milé KOČKY, už připravené příspěvky na blogu musím odsunout na jindy a vklínit mezi ně čerstvé novinky. To bylo tak - potřebovala jsem si vyčistit hlavu a ačkoli nejsem momentálně fyzicky na tom nejlépe - řekla jsem si, že se někam vydám na výlet, sama, vlakem, s foťákem a trochu si užiju... už delší čas jsem uvažovala o městě, které mám ráda, není daleko a jen jsem čekala, až se sejde počasí a moje chuť vyrazit a 

Litoměřice 

budou moje.  Přišla středa 29.5.24 a předpověď slibovala to lepší, já jsem si věřila, že to zvládnu a jelo se. Od nás do Lito je to hodina. Město znám, byli jsme tam mockrát - tedy jediné místo, které tam neznám, na rozdíl od mnohých jiných návštěvníků města je Výstaviště. Už jsme tu byli v kteroukoli roční dobu a tohle rozhraní jara a léta také nebylo špatné. Čekala jsem chladný den s mraky a troškou sluníčka a nakonec mi bylo horko, až jsem měla zpocená záda. Celkem jsem si prošla a nafotila místa mně známá i méně známá, fotek jsem nacvakala docela hodně, některé pro vás vyberu a budou - počítám - tři-čtyři díly, uvidíme? -  abyste o nic. milé blogerky - nepřišly. 

Město Litoměřice patří mezi nejstarší města v Česku, (zmínky v r.993 ) - vypíná se na mírném návrší nad Labem u soutoku Labe a Ohře. Místo je zvané Zahrada Čech. Okolo jsou vidět krásně kopce Lovoš a Košťálov, Milešovka, hrad Házmburk, známé jsou vinice u Žernosek, ovšem také je v sousedství nechvalně proslulá pevnost Terezín.

V tomto prvním dílu se budeme věnovat tomu, co mám na městech ráda: hradby, věže, krásné domy nejen na náměstí a kostely, v Litoměřicích je kostelů spousta a všude na vás při procházkách nějaké ty věže vykukují a nabízejí se k focení. Kostely jsou ale obvykle zavřené a jen někde můžete přes skla dveří fotit interiéry, někde ani to ne. Památných a historických domů je v městě veliká spousta. Je zde rozsáhlé podzemí, nad městem je rozhledna Mostka, v Íčku vám při návštěvě dají takových materiálů...

Tohle je bývalý tunel dráhy -  na ni ještě přijde řada...






tahle levandule až pokvete!...


budova soudu:


 
kolem hradeb:




 
kostel sv. Ludmily: 



 
kostel Všech svatých:


Muzeum: v budově staré radnice









podloubí:







kostel sv.Jakuba









malé černé Šlik:


Bude-li zájem, přidáme, ne? 

34 komentářů:

  1. Jiřinko, díky za hezkou reportáž, už jsem tam dlouho nebyla. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, nakonec jsem ze včerejší výpravy do Litoměřic udělala příspěvků docela hodně, a snad všem přijdou vhod. V pá - ne tu nebudu, protože jedu s dcerou a jejím manželem na dlouho plánovaný výlet - tak tu bude místo pro Litoměřice. Snad to všechny potenc. cestovatele navnadí, aby se tam jednou podívali také. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásná fotoreportáž z města, kde už jsem dlouho nebyla.
    Zdravím velkou cestovatelku)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Evi, to jsi hodná, ale je to se mnou bída. Nicméně se snažím, ale jde to někdy ztuha.
      Hezký víkend! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, moc děkuji za reportáž, Litoměřice si slibuji už dlouho!
    Ať je brzo líp! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji. A na Lito si dopřej dost času. Já jsem včera po 4,5 hodinách pochůzek po městě byla sice unavená, ale naladilo mě to - dnes jsem měla energii na práci v domácnosti! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Také se tam chystám, ale vždy je nějaká akce, kterou si nechci nechat ujít a Litoměřice mi neutečou. Dům s grafity je pěkný. Trémuj kondičku po malých dávkách a bude líp. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice - poslední dobou to jde se mnou z kopce. Ale - třeba se to zlepší.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krása, byl jsem tam naposledy před lety na výstavě fotografa Zdeňka Thomy. Hlavně centrum je moc povedené :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, mně se tam moc líbí, jak ti stavitelé třeba kostelů dbali na to, aby to bylo vidět z různých stran a ulic. Žádné nahodilosti.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko to jsou úžasné fotografie z města, které mám také ráda a také jsme jej navštívili hned několikrát. Jediné co mi vadí, že stejně jak tady v Litoměřicích, tak v Telči dovolí vietnamským obchodníkům vystavovat ty hadry a jiné zboží v historickém podloubí před obchodem. Dost to kazí celkový dojem čistoty těchto míst. Děkuji za úžasnou podívanou a fotografie se Ti opravdu moc povedly a tak se kochám a vzpomínám...Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to máš pravdu, taky bych si uměla představit, že by na náměstí byly fontány plné vody a okolo spousta květin, jako to mívají v cizině, včera jsem tam viděla nějaké Holanďanky s kolama a ne všude to ve městě bylo úplně ok. Sprejerské ,,výtvory,, a pod. mi nejsou zrovna sympatické. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Díky za tenhle výlet. Rodina mého táty pochází z těchto míst Litoměřice Terezín.
    Je to moc hezké město, ale nejvíce se mě, kavárenskému povaleči, líbila Kavárna s párou:-)))
    A musím přiznat, že jsem ochutnala i vyhlášené bílé víno. Prý i vinobraní tam mají vydařená , zatím se mi nepodařilo to ověřit:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, nahlédnutí do Kávy s párou bude...vyčkej. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. V Litoměřicích jsem byla jen na výstavišti, takže fotky pro mne jak dělané. Moc ráda jsem si prohlédla.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to se můžeš pár dní probírat tímto městem a ani tě nebudou bolet nožky.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, díky za fotky. Také bych ráda do Lovosic a Litoměřic, tak uvidím, co na to můj řidič. Měj se hezky, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vy to máte kousek - a klidně jeď vlakem. Myslím si, že z Prahy tam jezdí i bus...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiří ko, ty jsi Šik TOULAVKA,ale nezapomeň odpočívat.VLitomericich jsem nikdy nebyla, tak aspoň malá ochutnávka s Tebou🍀👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, bude toho tady během pár dnů víc a zatím co si budeš prohlížet fotky, budu se já po tři dny snažit dělat reportáž o pár km severněji - ale má pršet!
      Tak uvidíme, zda bude moje snaha k něčemu dobrá. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Marťo, děkuji ti. Ono i v okolí Litoměřic je hodně zajímavostí, já mám štěstí, že jsme je pochodili, když jsem byla mladší a schopnější. Ty kopce a vesnice a zámky, hrady, přírodu - dnes už bych tomu tolik dát nemohla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Ráda jsem se s tebou prošla Litoměřicemi.Byli jsme tam také vícekrát,ale při cestě z dovolené to byla jenom krátká zastávka.Je to moc hezké město.V Zubrnicích jsme se stavěli zase při cestě na dovču.Jiřinko,přeji hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ty Litoměřice nenudí ani po několikáté. Mám tady v okolí města na opětovné návštěvy, jako Lysou, Roudnici, Mělník, a další, taky Ml.Boleslav. Vždy najdu něco, čeho jsem si minule nevšimla. Tak prý má hodně pršet a to se mi zrovna moc nehodí, i když před domem bych to uvítala. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Ahoj Jiřinko, krásné fotky,byli jsme tam týden před pár lety moc se nám tam líbilo vyjížděli jsme každý den do okolí doma jsem si udělala seznam kam pojedeme.Preji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, to ti věřím, já pocházím z Benešova n.Pl. a do Litoměřic a okolí jsme jezdili na výlety už dávno, ale nyní to město vypadá stále lépe. Třeba na Lovoš jsem šla 11x a na Milešovku asi 3x. Varhošť a další kopce několikrát. Hezké výletování ti přeji Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Krásné místo i fotografie, díky ti za ně, Jiřinko :). Přeji ti, ať je lépe, občas odpočinek neuškodí, ale ty určitě víš, co tvoje tělo zvládne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, právě nevolnosti po chemo mě přišpendily na víc jak týden do postele a už jsem toho povalování měla plné zuby - tak jsem si naordinovala Lito. Pomohlo to, druhý den jsem jela v domácnosti jako motorová myš. Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Je dost možné, že ze všech, co tady napsali, to mám do Litoměřic nejdále. Ale byla jsem tam, vlakem... Před covidem jsem měla jízdenku na léto a mohla jsem cestovat, vybrala jsem si L. na otočku! To byste nedali. Prohlédla jsem si centrum, byla v tom muzeu a dole v podzemí, vylezla na věž Kalich a taky si pamatuji Máchovy schody. Z fotek mě hodně zaujal ten renesanční dům. Pro mne vítaná vzpomínka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to ti moc chválím. My jsme jednou takhle s mužem jeli vlakem do Broumova a tam okolo a taky jsme to stihli za jeden den. Jiřina z N.

      Vymazat
  16. Jiřinko, asi mám komentář ve spamu…🤦🏼‍♀️
    Janinka

    OdpovědětVymazat
  17. Opravdu kouzelné a milé město. Tvoje fotky jsou moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, pochvala potěšila. Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat