pátek 3. května 2024

Zajímavosti Německa

 Německo jsem, milé KOČKY, měla dlouho ,,zapsané,, jako problémové. Mám v rodině lidi, kteří Němce nemusí a mají vůči nim výhrady, nakonec jejich důvody chápu. Zájezdy do Německa jsem podnikala postupně a to jak Adventní, na 1 - 3 dny, tak později Velikonoční kašny, a ještě později poznávací do různých míst - asi největší dojem na mne udělalo několikrát se podívat do oblasti Mosely, Rýna, a některých dalších, opravdu půvabných měst.

Rothenburg o.d.Tauber, Dünkelsbühl, Nordlingen, Bamberk, Landshut, Worms, Trevír, Bernkastel, Mnichov, Ulm, spousta dalších míst - mne přesvědčila, že je správné poznávat i taková místa našich sousedů. Třeba loni Míšeň a pak klasika - Drážďany, Erfurt, musela bych jich vyjmenovat ještě daleko víc. Třeba jen nedaleké Zhořelec a Budyšín jsou dobrým cílem na výlet. Mám nejraději městečka s řekou a s kopečkem nahoře ozdobeným hradem, nejlépe středověkým a takových se tu najde opravdu hodně. Oblasti s vinicemi - tak to se pěkně fotí. Kupříkladu Lauf a Norimberk, Coburk a další - proč se nepodívat na často s naší historií spjaté - především s Karlem IV. - města a hrady? 

V této věci mám opravdu kam sáhnout a bude velmi těžké vybrat vhodné fotky.

jarní:

 















podzimní:
















zimní:








milé blogerky, ať se vám v tuzemsku i ,,venku,, hezky cestuje a rády se vrátíte k sobě domů...






vaše:





28 komentářů:

  1. Jiřinko, jsi úžasná cestovatelka! Moc pěkné fotky. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, při vybírání fotek jsem si uvědomila, že jich mám z Německa docela hodně.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Ráda jsem si s tebou zacestovala.
    Přeji hezký víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, když jsem jela prvně na Velikonoční kašny, byl to pro mne příjemný šok.Já jsem z mládí znala jen koledníky s pomlázkou.
      A v Bavorsku taková nádhera v každé vesnici. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, to jsou úžasné fotografie z mnoha krásných míst. Já vždy obdivuji v Drážďanech, kde ze sítí a rozbombardovaných ruin, dokázali ty památky znovu postavit a dnes se opět skví v plné kráse. Díky za úžasnou podívanou. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to si pamatuji,jak to v Drážďanech i jinde ( Stralsund a pod. ) vypadalo. A na západě ta města měli po válce v dost špatném stavu po bombardování. Ovšem i Waršava a jiná města byla de facto zničená na 90 proc. Postavili si to znova a dobře udělali. Pokud v takovém městě mají panely, kde je to na fotkách, obvykle si to nafotím.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, nadšeně souhlasím! Německo zatím nikdy nezklamalo, mám hezké vzpomínky na krásné výlety.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, naposledy jsme byly s kamarádkou na pěkném vícedenním zájezdu ve Švábsku a tam jsme měli notnou dávku pěkných zážitků. Odtud mám i rotwailera - ale jen plyšáka.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko, krásné fotky obdivuji kolik jsi toho procestovala.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, ono by se cestovalo, ale když teď jezdím nejvíc na ten Karlák, tak to musím zohlednit. Teď 9.5. to bude 5 let, co jsem si začala s chemoterapiema a v září to bude 6 let, co mi našli Vetřelce a tomu se moc cestovat nechce. Ale bude muset.
      Kvůli němu nebudu sedět doma. Užívej si, děvče, co to dá. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Musím přiznat, že v určité době, kdy jsem ještě dojížděla do zaměstnání do Trutnova, tak jsem na Němce a jejich výletování k nám, trochu alergii měla - bylo jich tam plno a zase plno. :-))) Před revolucí jsem byla v Drážďanech a v Míšni, jo a taky na dovolené v kempu Jersleber See, navštívili jsme tenkrát Magdeburg, Berlín, solné doly aj. Ale nějak moc si už z toho nepamatuj. Hned po revoluci jsme vyjeli do Norimberku nakupovat :-))))) a moc pěkný byl poznávací zájezd- Bavorská města, památky a hory. Ale dá se říci, že až tak moc procestované Německo nemám.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka
    P.s. jsem ráda, že se Ti knížka líbila. Musím říci, že zatím jsou ohlasy pozitivní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, knížku půjčím vnučce, aby měla inspiraci. JInek jsem se opravdu velice podivila, jak vyzrálá a praktická je tvá Hanička. Tak mladá a tak to má v hlavě srovnané, to se dnes tolik nevidí.
      Hani, líbila by se mi ( být mladší ) ta cesta hradů - od nás přes Bavorsko až na konec pod Alpy. Jenže na to už asi nedojde, viděla jsem vždy jen část.Budeš li mít možnost, podívej se do Laufu, já jsem tam jela až loni a spokojenost. Moc se mi taky líbí kláštery v Německu, Francii a Rakousku.
      Pěkné dny k Úpě. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    To bylo krásných 4 ročních období u německých sousedů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to hledání fotek pro článek mi připomnělo mnohé hezké zájezdy. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko Ty jsi cestovatelka, úžasné zážitky musíš mít ! Pozdravuju, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, něco se povedlo, to jsem ráda a něco zatím ne, znám hodně lidí, kteří cestují víc a dál, ale já vyskakuji jen do výše svého důchodu. Přeji ti krásný květen bez starostí.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Německo vůbec neznám,krom pár příhraničních oblastí.Jako dítě jsem k němu měla taky zvláštní vztah a když jela maminka na zájezd do NDR,měla jsem o ni velký strach.
    Trochu nás s Německem seznámil syn,jezdil tam i na měsíční školení.Tak něco nafotil.
    Vybrala si pro nás krásná a zajímavá místa.
    Jiřinko,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, stejně jako Česko není Morava, není Německo jako Německo - každá ta oblast je jiná a všude se dají najít zajímavé památky a různé krásné stavby. Třeba kláštery a pod. V bývalé NDR jsem znala jen oblast kolem Žitavy a Budyšína, kam se za totáče jezdívalo.
      Využijme pěkných jarních dní k výletům. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, pokochala jsem se zajímavými místy
    Přeji Ti pohodový víkend 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, snad jsem vybrala ty echt německé. Já mám moc ráda městečka s hradbami a věžemi a ač už sotva lezu, ráda po nich chodím, nakukuji do dvorků a fotím. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. V německu jsem byla se školou. Už ale nevím jaká místa jsme navštívili. Je to už hromada let. Ale nebylo to ani jedno z těch, které jsou na fotkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zprávičku - příště třeba uvidíš některá z těchto. Mají co nabídnout. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko,v Německu,v Berlíně jsem byla loni,však jsem Ti to psala.Musím říct,že jsme toho viděli hodně a líbilo se mi tam,je tam toho dost k vidění.Dala jsi sem zase pěkné fotky,ráda jsem se podívala.Přeju hezkou neděli.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, kdysi jsem, ač nerada, jela se sestrou do Berlína a nakonec se mi zájezd líbil. Letos máme namířeno krom jiného do Postupimi. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Skvělé fotky. Ty bys mohla vydat knihu fotografií. Máš opravdu hodně procestováno, paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, díky, uvidíme, zda mi osud ještě něco dopřeje. Pa a moc tě zdravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko, ty jsi studna tipů na výlety, nejradši bych hned taky někam vyrazila. Moc krásné fotky míst, které jsem neměla zatím možnost navštívit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, já si hodně vybírám a poslední dobou už brzdím, abych to zvládla. Jiřina z N.

      Vymazat