čtvrtek 6. června 2024

Dárek nad dárky

 Před časem mi naši mladí slíbili výlet a na mé přání a po dohodě jsme si usmysleli, že to bude na tři dny a to do Budyšína - pátek, sobota a neděle - tedy 31.5. - 2.6.24 - s výletem v sobotu do Bad Muskau a na výletě mne napadlo, že ještě přidáme Kromlau. ( Jarušce z Rbk moc děkuji za spolupráci po tlf.! )

Milé KOČKY, do poslední chvíle jsem si přála pěkné počasí a ono se nám to povedlo jen půl na půl. Cestou tam a cestou zpátky boží dopuštění na dálnici, ale na místě a na výletě do Bad Muskau musím s povděkem konstatovat, že to ušlo a dokonce se dalo i fotit! Ubytování objednala dcera moc pěkné, měli jsme se báječně. Mladí mne rozmazlovali, ač jsem se červenala...Pokusím se vám, milé KOČKY, přiblížit jak město Budyšín/Bautzen, tak zámek s parkem v Bad Muskau, případně park v Kromlau. 

Pro dnešek začněme od prostředka - výpravou do Bad Muskau - zámek byl částečně pod lešením, finišují tady opravy, hranici mezi státy zde tvoří řeka Nisa a tak park částečně je v Německu a větší část zámeckého parku se nachází v Polsku! Věnovali jsme procházce po parku opravdu hodně času a jistě některým z vás přijdou fotky z něho vhod? Zámek se nám líbil, nadšení jsme byli z toulek v parku. Rovněž tak posezení v kavárně z r.1920 v městečku se nám moc líbilo.

Hranici zde tvoří řeka Nisa:



mapka parku: 























zítra se podíváme o kousek vedle...co říkáte? milé blogerky...




24 komentářů:

  1. Myslela jsem na tebe, Jiřinko a mám velkou radost, že sis výlet užila. Už první ukázka je krásná, procházku takových parkem bych nikdy neodmítla...
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, kupodivu jsem na tebe myslela především v tom ubytování, že by se vám tam taky líbilo - my jsme tomu říkaly s dcerou, že bydlíme pod mostem! - on ten dům byl blízko Sprévy kousek od mostu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko i když vás cestou trápilo počasí, dorazili jste v pořádku a pak se vyčasilo a to je dobře. Fotografie nádherného zámku i parku se ti moc povedly. Zámek je opravdu nádherný. Vše je krásně upravené a moc se to mi líbí. Procházím fotky několikrát a kochám se tou krásou. Děkuji za úžasnou podívanou a těším se na další fotografie navštívených míst. Hezký den Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, zámek - ten bílý, tzv. starý, ten červený nový, byl léta bez střechy, jen obvodové zdi a nyní ho opravili a bude to opravdu parádní objekt. Park je rozsáhlý, v pěkném počasí nemá chybu.Za tři, resp. dva dny jsem pořídila přes 600 fotek.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Krásné fotky z krásného místa. To je moc dobře, že jste si to užili.
    Těším se na pokračování.
    Měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, opravdu mi to udělalo dobře a moc jsem to potřebovala. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    To by bylo něco pro mě. Krásné fotografie a místo má půvab!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, já jsem měla na tohle místo spadeno několik let - když nevyšly zájezdy, tak jsme to vyřešili takhle. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko, krásné fotky, krásný výlet těším se na pokračování Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, tak to mám už připravené a dva dny tu bude pokračování Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, to je nádhera. Nemohu se vynadívat. Nedokázala bych pořídit jen pár fotek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, asi bys na tom byla jako já, pořád se mi zdálo, že musím udělat ještě další a další snímky. Ahojky a opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, škoda toho počasí, ale zámek a přilehlý park, to je prostě nádhera. Jsem zvědavá na další fotky, zdravím 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tam jsou zámky dva, ten starý bílý a nový a nyní opravený, červený. Park nemá obdoby. Jsou tam kouzelná zákoutí i věže na výhledy. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, ráda je na fotky podívám, protože tahle oblast je nám vzdálená a od nás se tam často "nejezdí". Bílý a červený zámek, jako v Hradci n. Moravicí a Nisa pohraniční řeka jako podobně tady u nás Olše. 😃 Výborně vybrané místo a těch 600 fotek za dva dny - to je jako u mne> 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, v Hradci n.M. jsem byla dvakrát ( bydleli jsme u kamarádky v Kravařích u Opavy a jezdili po okolí ) a nadšení nebralo konce, taky jsme navštívili jeden zámek vedle. Hned bych tam jela. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko ahoj, to je moc krásný park a ty rudé pnoucí růže, to je něco ! Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, taková vzácná a milá návštěva navečer - to je radost - bude se mi hezky spát. Měj se moc pěkně a zase příště na viděnou. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, to je moc krásné. Jedu si články zase zpětně a kochám se tvými výlety. Měj se moc hezky 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, chvíli výlety, chvíli civilní život- snad to ještě vydrží. Měj se báječně a přeji tobě i ostatním krásné letní dny. A děkuji tobě i ostatním za návštěvu na mém blogu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, máš můj obdiv,ale to se opakuji. Přeji pohodové dny.🍀

    OdpovědětVymazat
  12. Parádní výlet a krásné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, moc ráda chodím po zámeckých parcích. Bývají promyšlené a poskytují krom jiného hezké průhledy. Jiřina z N.

      Vymazat