pátek 21. června 2024

Kdo za to může?

 Asi moje od školy trvající náklonnost k dějepisu a zeměpisu? nebo k četbě jako takové? zkrátka, jsem si jako holka dost četla a třeba u Sienkiewicze se mi přihodilo, že jsem byla zvědavá na některá místa v Polsku, (u jiných knížek zas na jiná místa v Evropě) a když se konečně ukázalo, že bych mohla i někam vyjet ( nejen na manžela = trapný pokus o vtip), rozuměj po změně režimu,  - snažila jsem se nabídek podle mých možností i využít. Takže třeba k našim severním sousedům jsem před lety začala jezdit cíleně za určitými památkami či městečky, v době, kdy tam téměř nikdo nejezdil, pak proběhlo několik různých adventních zájezdíků a pak poznávací třeba s vnučkou po zámcích a hradech, něco s Janou a už se to zastavit nedá ... nyní vidím, že se to hodně změnilo, na dovolenou k Baltu do Polska jezdí už celé rodiny auty a chválí si to. Podle mne je to bezpečná země a má co nabídnout, můžu směle tvrdit, že mne před časem začalo těšit vyzobávat rozinky z polské bábovky.

Mé milé KOČKY, já střídám zájezdíky na jeden, dva dny, s těmi soukromými autem do příhraničí a prošpikuji je občas něčím pořádným, jako byly dva velké okruhy aneb trochu sobě podobné 9 denní zájezdy Polskem před několika lety. Jenže jsem se namlsala a nedám pokoj, chci vidět víc...Počátkem letošního srpna nás s Janou čeká dlouho objednaný a dávno zaplacený zájezd do východní části Polska, do oblasti, kam se moc nejezdí a jsem na to moc zvědavá - jsem totiž docela drzá jako vopice, protože pořád doufám, že mi Vetřelec nezkazí plány a dovolí mi jet a užít si to. Ne jako před pár lety, kdy mi zájezd do Pobaltí na poslední chvíli utekl a jel místo mne Jany manžel, neb já jsem jela zcela neplánovaně na pojízdné posteli na sál.

Jinak na ty dějiny člověk kouká, když o tom jen čte a jinak, když se v místě může procházet, vidět různé stavby, památky a prožít si tam pár dní. A není to jen ten vyhlášený Malbork, který mi přirostl k srdci - jsou to mnohá města a vlastně celé Polsko se svými událostmi napříč staletími - mnohdy spojené s historií Českého Království.

Jano, už se na naši cestu velmi těším, bude se ti tam líbit a běda, jak ne, hihi ( snad nám vyjde i počasíčko? ) 

nakoukneme dnes do Waršavy?









 mohla bych sem dát i pár snímků, jak vypadala Waršava po II.sv. válce - aby války chtíví viděli, jak to končívá...

24 komentářů:

  1. Polsko jsem si oblíbila a myslím,že se tam budu ráda vracet.Je tam hodně zajímavostí.I já jsem četla hodně Sienkiewicze.Vybrala jsi krásné fotografie.
    Jiřinko,hezký den i víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na rozdíl od Maďarska, kam jsem jela, aniž bych tušila pořádně, co mě čeká, o Polsku jsem toho ,,věděla,, docela dost, teoreticky, nicméně skutečnost mě často překvapila, asi jako u nás, jsou místa krásně opravená a jinde jsou to doslova ruiny.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, kamarádka jezdila několik let za kolegou právě do Varšavy a jeho žena architektka ji provázela. Dost jsem jí to záviděla...
    Děkuji za fotky a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, věřím, že to bylo zajímavé a poučné, letos máme v programu také Waršavu, ale ne klasiku, střed města, nýbrž nějaké letní sídlo se zahradami mimo město, těším se na to. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, Moc hezký článek i fotografie. Naši byli v Polsku na dovolené loni, jak Petr s rodinou, tak i Pavel. Oběma se tam moc líbilo. Je tam plno krásných míst a když vyjde počasí na toulky památkami i krajinou, tak prý je to super. Tak si zájezdy s Janou užijte a ať Tebe žádný "neduh" netrápí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ta místa u Baltu, kde hoši byli, jsme navštívili dvakrát a taky se mi tam líbilo, letos až k Baltu nejedeme, ale určitě někdy ještě chci vidět znova Gdaňsk, ten mi učaroval, stejně jako Poznaň a další města. Všem doporčuju, aby se do Polska podívali.
      A hlavně, není to zas až tak daleko. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Poláci jsou odporně pilní, třeba v Opoli postavili nově čtvrť středověkých domů... Když jsem tam asi před deseti lety projížděl na kole, třpytily se historické stavby novotou, tak snad jim to už trochu opršelo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsme byly s Janou na zájezdu loni a líbilo se nám tam, jak jinak. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ve Waršavě se mi líbilo moc. Když si člověk uvědomil, jak to tam vypadalo po válce, tak musí prostě obdivovat. A ono je toho víc, co stojí za návštěvu.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, přesně vím, o čem píšeš, já jsem viděla fotky z Waršavy v r.45 a nebylo tam nic, než trosky ( ale v některých německých městech to samé). Ale dali to dohromady a stojí za to se tam vypravit. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, Polsko, směr na východ, tak to tam mám ráda. Je tak zajímavé, tolik hezkých, poučných a krásných chvilek jsem tam zažila. A Tatranský národní park v Polsku, kam se na ně hrabeme. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, po návratu 9.8. se svěřím s čerstvými dojmy. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásné Jiřinko, Polsko nás taky dlouho láká, tak snad v nejbližších letech 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já už přihlížím k tomu, aby na dovolené bylo bezpečno a tam zatím asi je.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Vidíš, jaká jsi cestovatelka! A já, s polskými kořeny, procestovala jen minimum z této země. Na druhou stranu už tam letos podruhé za sebou budeme trávit dovolenou, je to docela benefit být někde, kde se domluvím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, ty jsi mladá, ty toho ještě nacestuješ! Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Polsko máme co by kamenem dohodil,ale moc jsme toho nenavštívili. Těšín, Rybník a pak ještě jedno město, bohužel název není možno z mysli vydolovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, kdybych věděla, že se to bude líbit, dala bych toho o Polsku sem více. Zdravím - konec konců pod názvem Polsko lze na blogu leccos najít. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Byla jsem hodně překvapená, jak je Polsko nádherná země, plná nejen historických staveb, ale i nádherné přírody. Nebyla jsem tam, ale s velkým zájmem jsem sledovala pořad S karavanem po Polsku, opravdu zajímavý pořad. Zdravím, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě to, ale já jsem ten pořad neviděla a možná ho někde třeba najdu v opáčku? Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Lezarts
    Přestože zjišťuji, jak se Polsko vyšvihlo po mnoha stránkách, stále nemám odvahu tam vyrazit.Mám z dětství velké trauma z jedné nepříjemné pŕihody z výletu k Polským hranicím. Budu se těšit na tvoji novou reportáž až se vrátíš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tak to můžeme probrat, až se zase sejdeme.
      Dnes jsem si rovnala myšlenky a přemýšlela jsem, který zájezd do Francie a který do Itálie bych nazvala jako nej. Těžká volba...
      Pa Jiřina z N .

      Vymazat
  12. Polsko jsem si oblíbila a letos tam opět jedu na dovolenou.Loni jsme byli právě na hradě Malbork a musím říct,že mě tento cihlový hrad nadchl.Prošli jsme toho dost,letos máme naplánované zase jiné místa,města,tak se mám na co těšit.Jiřinko,přeju hezkou sobotu,u nás prší,tak to vidím na knížku.Pa KOČKO,Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, to se ví, tak velká země toho nabízí hodně, u Malborku jsou ještě dvě stavby, které s tím jsou spojené, ale o nich málokdo ví. Mrzí mne, že manžel už do ciziny autem nechce, to bych si to jinak naplánovala. Na zájezdu musím brát za vděk, co cestovka nabízí.
      Každopádně ti přeji hezkou dovolenou a skvělé zážitky. Jiřina z N.

      Vymazat