neděle 16. června 2024

Krásná česká země

 Tak a hned na úvod - kdyby se mě náhle někdo zeptal, kde se mi nelíbí, asi vyhrknu: v Ústí nad Labem, přesto, že je tu spousta krásných kopců, prostředkem teče řeka, na břehu trůní hrad Střekov, na druhém břehu se vypíná Větruše, na ni se snadno dostanete pěknou lanovkou, v okolí jsou vodopádíky a najdeme tu i mnohá pěkná zákoutí, nad městem dohlíží rozhledna - Erbenova vyhlídka...mají tu ZOO, ale stejně, město se mi nelíbí, některé důvody bych mohla napsat a je jím třeba nevábný smrad z továren, což mi vadí především, když jsem návštěvou u sestry v Krásném Březně, jiné důvody raději nebudu uvádět, ale kdo v Ústí byl, jistě ví...

milé KOČKY - 

víte, že v Ústí je u nás nejvíce vychýlená věž kostela? 





zato jsou místa, která se mi líbí vždy, a taky se snažím tam občas zajet, pokochat se a vůbec nehledím na to, že už jsme tam byli vícekrát:

jedním z těchto oblíbených míst je hrad Švihov:





také Znojmo, 




překrásná je Kroměříž, 




Loket, 





Domažlice, Děčín a mnohá další místa. Celá Šumava, Chebsko a Mariánlázeňsko. Jeseníky,  Telč, Slavonice... však některé už víte, kam mě srdce táhne...

nejlepší je, když se sejdu s někým milým v pěkné kavárně na předzahrádce u kávičky a máme společné téma, joj, to je v Česku krásně...

hezkou neděli vám všem


25 komentářů:

  1. Jiřinko, před lety jsme na chvilku vzali děti do Ústí, měly trochu šok. Všechna další místa na tvých fotkách jsou prostě... Krásná a naše.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my vždy říkáme, že je u nás všude krásně, jen snad u cementárny moc ne. Neděle zatím vypadá dobře, na rozdíl ode mne, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko v Ústí jsem nebyla,ale Znojmo, mé rodné 👍❤️🍀
    Přeji pohodovou neděli 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je náhodička. Znojmo by bylo dokonalé, kdyby tam ještě mělo za Dyjí moře.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Krásný nový den,přeju z Ústí 🌷No to je prostě Ústí 😳Žiju v Ústí už 40let,musí říct, že ho mám ráda 💟 Chápu,že ne každému se u nás líbí to už tak chodí..🤷Hezký pohodový den🍀 Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Věrko, taky se mi tam líbí, když přijedu na návštěvu, ale pach droždí mi v noci u sestry v bytě dost vadí a ještě více někteří obyvatelé ve městě, jezdili jsme tam více, když ještě žila mamka, nyní spíše lákám sestru k nám. Ale u nás v Nerátkách byly také pořádné smrady, nyní se Spolana neprojevuje.
      Na hrad Blansko jsem si vyšlápla až hodně pozdě, nevěděla jsem o něm.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. V Ústí jsem snad nikdy nebyla, takže nemohu dát slovo do pranice, ve Znojmě či Kroměříži ano a líbilo se mi tam moc.
    Pohodovou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to jsou ty moje stesky, když se musím držet doma, venku je hezky a já tady trčím.
      Přeji ti nedělní pohodu. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts
    Neratovice mě nikdy nenapadlo navštívit, jela jsem jenom po okraji a stačilo mi to. Asi i díky tomu, kde bydlíš o to víc tě baví cestovat?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to bývala vesnice, která se spolu s Havířovem vyšvihla díky průmyslu na město. Nyní už to tu nesmrdí, ale je to pořád vesnice s mnoha paneláky na okraji. Fabrika už není, co bývala a tak by se tam dal filmovat nějaký horor.
      První dva roky jsem tu byla nešťastná, ale zvykla jsem si. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko, já to mám takhle s Plzní,Švihov je kousek od nás, ráda bych se podívala do Kroměříže.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, naposledy jsem byla v Plzni asi před dvěma lety a chystám se tam opět, líbí se mi tam ZOO a historická část města.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Dobrý večer, teprve nyní se dostávám na blog a čtu si a kochám se. V Ústí jsem nebyla, ale v Plzni ano, mnohokrát a mám ji moc ráda. Mám na ni krásné vzpomínky, když jsme tam jezdili s tatínkem na výlet každé prázdniny a courali se spolu městem a on mi vyprávěl, dali jsme si něco dobrého...byl to náš den. To byla Plzeň ještě rozbitá, dlouho se tam nic neopravovalo. až po roce 1989 hodně prokoukla...vždycky si říkám, jak by se to asi tátovi líbilo. A ZOO, Jiřinko, ta je skvostná.
      Každý máme svá oblíbená místa a města.......a taky ta oblíbená méně.
      Tak dobrou noc, cestovací sny a dobrý start do dalšího týdne. Eva

      Vymazat
    3. K Plzni i jiným městům mám vztah, stejně tak mám oblíbené Stříbro a další, hlavně Horšovský Týn.Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Asi je normální, že některá místa jsou člověku sympatická a jiná méně. Jinak, vyfotila jsi pěkné fotky, jako vždy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rajo, ono to Ústí nad Labem také není špatné, posazené do krajiny je hezky, ovšem má to háček. Ale dá se tam výletovat i tak - což ty fotky dokreslují. Třeba výhledy z hradu Střekova nemají chybu. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Téma se mi líbí, ale já se chytnu toho Ústí n. L. Už jsem tady, myslím, psala, že před lety jsem měla jízdenku na léto, kdy jsem mohla cestovat po republice. No přece nepojedu vlakem do sousedního města, že. Tak jsem jela přes republiku do Ústí n. L. Spíše jsem si užívala cesty a výhledů z vlaku, ale zdárně jsem tam dojela. Ještě že jsem navštívila Větruši a tam se mi líbilo. I v Ústí žijí lidé a já jsem se přesvědčila o jejich ochotě. Jak jsem tam spěchala, únava z dlouhé cesty zapracovala, upadla jsem a moje, naštěstí lehké zranění, vyžadovalo lékařské ošetření. Tak jsem poznala i ústeckou nemocnici a vzali mě k ošetření, i když jsem z takové dálky. Takže já se, možná jediná, Ústí zastanu a každé město nemůže být výstavní, přesto lidé si zaslouží pochválit. 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak na rovinu, mně tam vadí koncentrace problémových lidí, jinak město má i šrámy po II.sv.válce a je to místy znát. Třeba nahoře, na Severní terase, asi není ten pach tak znát, ale dole u Labe ano a tak se mi u sestry spalo, především v zimě, mizerně. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Já města moc nemusím a tak je ani moc neposuzuji.Mám ráda spíše taková klidná,malá městečka.Přes Ústí jsme jeli na dovolenou,měla jsem v plánu se podívat aspoň na Větruši,ale nakonec jsme ji vypustili.Lidé,kteří ve městě žijí ho budou určitě bránit a to je dobře.Jiřinko,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to chápu, prostě někde se nám líbí víc a jinde méně. Tohle jsem na blog dala spíše jako provokaci a vida - povedlo se najít zastánce. To je prima. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, moc hezké fotografie. Ústí tak trochu známé a máme prochozené. Je tam hezké okolí k procházkám a tam v těch místech je hezky. Horší je to asi kolem chemický v průmyslové zóně. Smůla je v tom, že se z toho za dřívějšího režimu začalo dělat panelové město a to není moc hezké, a ta dlouholetá díra kousek před Lidickým náměstím zrovna také nevypadá vábně, ale snad už s tím konečně také něco budou dělat. Jinak cesta podél řeky na Střekov je moc pěkná, Bertino údolí, cesta lesem z Větruše v Vaňovskému vodopádu, náročná, ale hezká, ZOO také stojí za návštěvu. My jsme se nahoru nechali vyvézt vláčkem a šli pomalu dolů...tam je to také hezké. S okrajovými částmi města a vyloučenými lokalitami, to už je horší. Například v části Mojžíř je asi krásný kostel, ale tam bych z vlaku nevystoupila ani s ochrankou, stejně jako bych nejela do Trmic i když je tam zámek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou, Jaruško, přesně ty momenty, které neználci nevidí a místní si zoufají. Sestra, když přijede do Kr.Března vlakem, upaluje domů a bojí se. U vás na severu to není o moc lepší, místy. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Nedávno jsem tam byl služebně a viděl jsem spoustu zajímavých míst (např. i zmíněnou šikmou věž), ale přiznávám, že jen tak na výlet bych asi zamířil jiným směrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, ono je to taky ovlivněno tím, co koho zajímá. Ale jinak si rozumíme. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Krásná místa... Krásné fotky 🌸 Příjemný pátek přeji 🍀

    OdpovědětVymazat