úterý 25. června 2024

Lekníny

 Milé KOČKY, dnes mám hrátky s doktory na Karlově náměstí a tak jsem pro vás připravila něco pěkného - to abyste měly hezké úterý - 

z mých zájezdů mám dost snímků s lekníny a proto některé z nich tady pro vás zavěsím - počítám, že není mnoho žen, kterým by se tyto, na vodní hladině vznášející se krásky, nelíbily?

nebo snad ano? 



 







jistě mi tedy uvěříte, že se nám s Janou na zájezdu z takové zahrady ani odejít nechce? - my obě totiž přeferujeme zájezdy s návštěvami zámeckých zahrad - a že jich už bylo! Jano, vydrž, ještě snad i bude!

24 komentářů:

  1. Jiřinko, nádhera! Taky mám moc ráda zámecké zahrady...
    Opatruj se! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty první dva snímky jsem vybrala z jezera Bled, odtamtud mám snímků leknínů docela hodně, to víš, byl čas - tak proč ne? ty další jsou z barokní zahrady v Itálii kousek od města Lucca.
      Pěkné teplé odpoledne.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásné fotografie Jiřinko. Lekníny mám ráda a chodím je fotit na rybník Cihelna. Také je má jedna rodina v jezírku před domem a vypadá to moc pěkně. Držím Ti palce ať to dnes v horkém dni zvládneš. Martin je hodný, že Tě odveze domů. Drž se. Pá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, v zatáčce pod Františkovem n.Pl. je Ploučnice mělká a kvete tam v řece taková ta rostlina jako vílí vlasy, vždy jsem si jako holka myslela, že by to byla pěkná ozdoba a když jsme to jednou utrhli, bylo to slizké a nic moc. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko vybrala jsi krásné záběry. Lekníny na hladině mají zklidňující efekt. Zastav se, prohlédni si mě, jak jsem pěkný. Jiřinko a tobě držím palce i u nohou, ať vše dobře dopadne. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, dnes jsme se tam sešly pěkná sbírka věrných pacošů - jedna paní 12 let nepřetržité chemoterapie a já - ani nemluvím, a byla tam jedna novicka a tu jsme se snažili motivovat - má ještě děti školou povinné a se svou nemocí ještě není srovnaná.Psychika podle mne spolu s léčbou hrají hlavní roli.
      Hlavně, aby vše fungovalo, jak má.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Plující květiny - je to prostě krása !
    Tak ať je vše OK !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, můj brácha se švagrovou mají u chatičky jezírko s rybičkami a lekníny - a kupodivu rybičky se ztrácely - po pátrání zjistili, že lekníny rostou a kvetou a rybky krade kočka a užovka!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Já když něco chci moc fotit, a nemám to v blízkém okolí tak si to prostě koupím na zahradu a je vymalováno. Vlčí máky, magnólie, lekníny, koniklece .... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý nápad, milá Vendy, to by takto měl řešit každý, asi by mi ubylo krádeží kytek na nechráněném pozemku před domem. Horší je, i když nápady mám, sil mi ubývá a rýt záhony už nezvládám jako dřív.Tak - ať ti zahrada dál dělá jen radost a slimáci se přestěhují o 100 km dál. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jirinko, lekníny se musí líbit snad každému. Na našem pidi jezírku máme dva květy, zatím teda nic moc, ale určitě se nějaké ještě ukáží. Držím palce, ať je vše v pořádku, moc zdravím, pá 😉😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to běh na dlouhou trať a taky s nejistým výsledkem, ale dělají se prý velké pokroky a tak uvidíme. Prostě s tím musíme ( mnozí ) nějak žít. A děkuji ti.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lekníny jsou nádherné, taky je máme doma na jezírku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, líbí se mi ty kvetoucí ostrůvky na jezerech...případně zahradní rybníčky s nimi.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Leknín byl odedávna považován za symbol krásy, čistoty a milosrdenství. Říká se, že dostal své jméno na počest nymf, které žijí, stejně jako tyto rostliny, ve vodě.
    Vyfotila jsi krásné "kousky" a věřme, že přinášejí i štěstí. 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to mi dělá radost, že se líbí. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Nádherné.....lekníny i fotky. Díky za ně)))) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky jeden způsob, jak rozdávat radost mezi lidi?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Jsou to pěkné pohledy na vodu a kvetoucí kráskY. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Lezarts
    Velice fotogenická květina!
    Také se mi tu na rybníčku několik pohupuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si užívej zahrady, máš to tam jistě krásné, ale určitě ti, Renátko, hodně připomíná zakladatele. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Máš pravdu. lekníny se líbí všem. Už i proto, že jsou na vodě a voda je osvěžení v horkém létě. Osvěží i pohled na ni. Také lekníny ráda fotím. Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jsou to takové krásky, něžné a půvabné a přitom má člověk pocit, že tam někde pod nimi ten český Vodník sedí...Jiřina z N.

      Vymazat