středa 19. června 2024

To mi nejde do hlavy

 Vzhledem k tomu, že jsem ve vlaku v pondělí neměla co na práci, všímala jsem si mnoha věcí, o mluvě školáků psát nebudu, to známe všichni, že poměry hrubnou.

Milé KOČKY, ale! - byla jsem zvyklá, že mnohá nádraží přetékala nákladními vlaky a nyní - nic. Nikde nevidíte, až na malé výjimky, nákladní vlak, Podařilo se mi jeden nafotit v Mladé Boleslavi, kam přijel jeden napěchovaný osobními vozy, kde by si chlapi jistě vybrali, občas vidím nějakou tu cisternu u Spolany, když je posunují, v Jestřebí pár vagonů na písek. A to je vše. Jinak se vše vozí asi kamiony, taky podle toho vypadají naše silnice a není nikoho, kdo by ty odpovědné donutil k tomu, aby se na České dráhy obraceli a dávali jim vydělat.

Ještě jedna věc mi vrtá hlavou - Arriva poskytuje obvykle rychlíky a jízdenky za méně peněz, !!! kdežto České dráhy provozují  pomalíky ( zastávkové vlaky za vyšší jízdné ), máte někdo ponětí, proč to tak je? pokuta za to, že někomu musejí zastavit? 

Nebo to je v Kocourkově normální? Jak ráda bych potkala ty odpovědné a dobře placené pány a zasypala je otázkami.

Něco málo pro Janinku:





 
a vida, projíždí nákladní vlak: 



a mně přijíždí další spoj: 


v Rbk ještě kvetly vlčí máky: 


 a nejen ty: 



v Rybništi mají smysl pro recesi: 


už si to šinu zpátky na jih:


čekáme ve Chřibské na protijedoucí vlak a mraky se pohybují po obloze: 


to šedé na kopci je hrad Bezděz: že je něco vidět přes nepříliš čisté okno, je zázrak - 


fontána v Nerátkách: na závěr dne...


a honem domů...

18 komentářů:

  1. Máš pravdu. Už dlouho se všechno vozí v kamionech. Nejen, že se ničí
    silnice, ale i doprava ve městech se komplikuje a je nedýchatelný vzduch. Pak se volá po stavbách obchvatů a to jsou opět obrovské peníze. Jen ta auta se vozí po kolejích. Ta se do kamionu nevejdou. Na železnici je také problém to, že už nejsou jeden celek, ale koleje vlastní nekdo jiný než budovy, po kolejích jednoho majitele se prohání vlaky různých společností. Cenových rozdílů jsem si nevšimla mezi společnostmi. To tak nesleduji. Měj hezký den, já jedu na zahradu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, my tady máme v pokladně tři různé pokladní - na dráze. Jedna je protivná a nepříjemná a dvě ok. A ceny jsou různé, např. v Arrivě už si kupuji jízdenku raději až ve vlaku, obvykle mě přijde na méně. Takže třeba cena z Nera do Prahy na Hl.n. může být 10,- a 15,- a 22,- Kč. Je to k smíchu, ale pravda. Po Praze ovšem jezdím zadarmo na průkazku, která mě kdysi stála jednu fotku, 20,- Kč a asi 2 min. - než to paní na Florenci vypsala. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. U nás nákladní vlaky jezdí hlavně v noci a je jich celkem dost. Ale co se týká Kocourkova, myslím, že to byla fungující a spořádaná vesnice, v porovnání s některými "ději" v naší společnosti.
    Děkuji za krásné fotky a přeji příjemný den, Jiřinko! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, vy jste na hlavní trati - tam to fičí 24 hodin denně. To u nás se mluví asi 50 let o tom, že udělají elektrifikaci a druhou kolej z Prahy na Ml.Boleslav a Andrsen je proti tomu začátečník.
      Pěkné dny ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Vlakem téměř nejezdím, takže určitá srovnání nemám šanci posoudit, ale že teď hrají v dopravě zboží prim kamiony, to tedy registruji. Svůj jízdní řád na kole jsem si musela upravit tak, abych neměla pocit, že mi hrozí, že budu smetená do příkopu.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, na to si dej pozor a ostatní kolojízdy milovnice také, moji dceru jednou bus odfoukl do příkopu a ani nepřibrzdil, asi to šofér ani neviděl?Já jsem jela za ní a leknutím jsem málem vrazila do stromu. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, vlakem nejezdím a tak nemám ponětí o cenách. To spíš dcera, ta jezdí často do Prahy,vím, že říkala něco o nepochopitelnosti ve srovnání cen u různých společností. Jiřinko posílám 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tento stav na Dráze přesně ukazuje, jak to u nás v republice funguje v posledních letech - organizované zmatky.A věř mi, že ti nahoře za to berou pěkné peníze.
      Ale s potěšením jsem sledovala, že některá nádraží se opravují a ze starých ruin se klubou pěkné budovy.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, u nás si ve vlaku můžeš koupit hned tři různé jízdenky (od tří různých dopravců) na jednu trasu. České dráhy mají samozřejmě nejdražší a průvodčí nesmí prozradit ta správná slůvka, abys měla lístek levnější. Přiznám se, že tomu moc nerozumím. Jeden spoj a tři možnosti... Jinak vlakem jezdím ráda, člověk toho hodně vidí a zažije :-) Zajímavé fotografie, hezký den, Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, ke mně si přisedla na část cesty paní o něco asi mladší než já a dokonce jsme si popovídaly, v ruce ani jedna mobil! Jinak ráda jezdím vlakem a koukám se ven.
      Jízdenku si na nádraží buď musím koupit na všechny druhy vlaků - nebo na Arrivu nebo na jiný druh vlaku, podle toho, co mě čeká na cestě. A nemáš jistotu, že ti prodají správnou - může se ti stát, že na nějakém jiném vlaku ti řeknou, že to u nich neplatí.
      To nevymyslíš. Bývaly jízdenky, ty staré, tvrdé, papírové a na ni jsi mohla jet na několik míst - na ní vyznačených. Ale pro mne je vlak docela přijatelný dopr.prostředek, zas tak drahé to nemám. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, vždyť i já si tu u nás pamatuji úplně plné nádraží nákladních vlaků. Některé vlaky byly tak dlouhé, že je museli posunovači ještě rozdělovat a i tak vagóny stály od mostu až po přejezd na Šluknov. Pak se to po revoluci začalo utlumovat a dokonce byly vytrhané i některé koleje. Pamatuji noční volání posunovačů: " patnáctá na třináctou, devátá na jedenáctou" ... také pískání zarážek a ťukot nárazníků...někdy když se to nepovedlo tak i hlasitější "ŤUK" při připojení...Pravidelné hlášení vlaků...jezdilo jich mnohem víc a až do Jiříkova...a dnes... mnohdy není na nádraží ani "kolo"...a nádraží zeje prázdnotou. Za to přejít silnici je o život. Na nádraží denně koukám a vidím, že když přijede nákladní vlak, tak většinou pak odváží kmeny stromů a...do Německa...občas přijedou s cisternou. Jinak je tu pusto a prázdno. Měj krásný den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodám, že fotografie jsou moc hezké, jen ty počmárané vagóny mi docela vadí. Odstranění těch rádoby "uměleckých děl" hlavně z osobních vlaků, stojí nemalé peníze.

      Vymazat
    2. Jaruško, tohle já nesnáším, stejně, jako haldy nedopalků všude možně, ale co nadělám. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jaruško, dva bráchové pracovali na dráze léta a tak o tom něco od nich vím. Zajímavé, že v nedaleké cizině potkáš dlouhý nákl. vlak a na něm? - kamiony a nákl. auta. Knkr. Itálie, Rakousko, Švýcary a pod. U nás to nejde?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, vlakem jezdím často a řekla bych, že kultura cestování ČD opravdu není přímo úměrná rostoucím cenám. Občas si připadám, že ten rychlík vyhrabali někde ze skládky, hrůza. Panterem se jezdi hezky, ale jezdí jen v některé časy a málo. Hezky den 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já musím uznat, že u nás rychlíky Arrivy docela jezdí na čas, a jsou obvykle dost plné a levnější než pomalíky ČD. Tak jsme přestala jezdit busem do Prahy a jezdím vlakem. Místo na Ládví se dostanu až na Hl.n. a mám to na Karlák dobydup.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,vlakem jezdím opravdu často.A jak píše Šárka,i já mám někdy pocit,že vlak, kterým jedu vyhrabali někde na skládce a o cenách se snad ani nebudu bavit.A o čistotě,servisu a ochotě už vůbec ne.Máme se co učit,dohánět od jiných zemí,třeba Švýcarsko...tam jsem opravdu koukala,vím,že je to jiná liga,to je jasné,ale aspoň o nějaké zlepšení se pokusit.Jinak vlakem jezdím ráda,sleduji krajinu,často se pobavím s cizími lidmi,je to fajn.Jiřinko,KOČKO,měj se heuky a opatruj se! Marťa.

    OdpovědětVymazat
  9. Oprava: Měj se hezky.Zase píšu rychle.Marťa.

    OdpovědětVymazat