pondělí 22. července 2024

Asi naposled

Pár týdnů jsem si říkala, že jsme už delší dobu nebyli na výletě ,,kolem komína,, - a že až bude vhodné počasí, vyrazíme na Bezděz, na který asi polezu naposledy, pak se podíváme opět do Bělé pod Bezdězem, abych zjistila, jestli se tam něco nezměnilo k lepšímu a poté...ale to si zatím nechám jako tajemství.

Ve středu večer 17.7.24 mi manžel řekl, že na čt hlásí pěkné počasí a ptal se: kam to bude. Když jsem mu nepředloženě řekla asi 4 plánované výlety, byl jako vždy nevrlý, co tedy a tak jsem trvala na Bezdězu, i když opět protestoval, že jsme tam byli mockrát. ( ty ostatní plány znova nanesu jindy po jednom! - já snad na jednotlivé papírky napíšu nápady a dám do krabice a budeme je losovat, hihi )

Ve čtvrtek bylo krásné modré nebe a teplo už od sedmi - vyjeli jsme směr Mělník, Kokořínským údolím do Dubé a odtud směr Doksy. ( měla jsem v úmyslu také opět vyjet na Nedvězí, ale, prý jindy...škoda, byla dobrá viditelnost ). Pak pěkně do obce Bezděz a po zaparkování ( 100,- Kč ) jsme si vyšlápli nahoru. Zastavení v občerstvovně na čaj a vzhůru po cestičce lemované kapličkami křížové cesty - manžel po asi třetině kopce rezignoval a uchýlil se do stínu pod kopec, kde na mne trpělivě čekal. Já jsem statečně stoupala jako šerpa krok za krokem nahoru, pomalu a fotila jsem, pěšina byla v opravdu nepěkném stavu a všichni Bezdězu chtiví mne předbíhali - ale houževnatost mi dovolila vystoupat až ke čtvrté bráně tohoto nepřehlédnutelného hradu, dominantě kraje. Hodně se nahoře změnilo, protože prodejna suvenýrů, pití, pohlednic a vstupenek je jiná, ovšem výhledy dolů do Máchova kraje jsou stále stejné a stále krásné. Cesta dolů byla o hodně náročnější, než ta nahoru, pivo jsem si nahoře na rozdíl od jiných nedala, abych zvládla cestu dolů bez zlomenin a škrábanců...kameny jsou ohlazené, klouzavé, některé tvoří schodíky, nestejně vysoké, ty mi dělaly dost problémy - kotníky jsem měla jako po středověkém mučení.

Ale! - vylezla jsem tam. Zvládla i cestu dolů bez úhony. 

Milé KOČKY! Zajímavý jev - starší lidé se zdravili a mladí nikoli. Turistů nahoru na hrad směřovalo povážlivě hodně. Dost se divím, že někdo neudělá něco s přístupovou cestičkou, která je v hodně špatném stavu a nedej bože, aby zapršelo a dolů by člověk mohl jet leda na vlastním pozadí. Potkala jsem spoustu lidí a zajímavá byla jedna maminka s malou holčičkou, asi 6 letou a ta se zajímala o historii hradu a povídaly si spolu.

moje cesta tam a zpět: zde první brána - vlevo dole by to chtělo vyspravit!


kapličky křížové cesty jsou holé -



druhá brána:









třetí brána:










ta loužička vzadu? Máchovo jezero, vážení...








zde můžeme vidět čtvrtou bránu:





O hradu se píše:

Bezděz je zřícenina raně gotického hradu, který nechal postavit Přemysl Otakar II. 1267 a jde o jeho nejlépe dochovaný hrad. Je známý tím, že zde byl vězněn pozdější král Václav II. se svou matkou Kunhutou. Roku 1642 byl dobyt Švédy, později byl v majetku Valdštejnů, nyní je majetkem státu.

viz třeba: https://www.atlasceska.cz/pamatky/hrad-bezdez-16771


Pikantní je, že poprvé jsem byla na Bezdězu v r.1957 na školním výletě ve třetí třídě ZŠ. Šli jsme z nádraží v Doksech a dodnes si vzpomínám na hroznou žízeň.

A ta Bělá p.B. na vás bude čekat tady, už zítra!, milé blogerky.





24 komentářů:

  1. Jiřinko, jsi úžasná turistka. Moc pěkné záběry. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tentokrát jsem to zase nějak zvládla, ale je vidět, že už mi za půl roku naskočí dvě sedmičky za sebou a že už to není taková legrace. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, klobouk dolů před Tebou i Tvým manželem!! Pěkné pondělí přeju Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, manžel po třetině cesty šel dolů sedět do stínu a jsem moc ráda,že nešel se mnou nahoru.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, cesta jak je vidět, je horší s horší. Všude jinde dělají pomalu asfaltky a tady by stačily dřevěné kůly a vysypat to netříděnou šotolinou a vytvořit tak schůdky. Po těch kamenech je to na zabití a když je nechtějí rovnat, což by asi bylo hodně náročné, tak by to bylo nejjednodušší řešení....a práce pro nezaměstnané. Vždyť na vstupném se tam vybere dost peněz. Když si vzpomenu, co musel stát přístup na celkem neznámý Falkenštejn, tak tady by to bylo mnohem levnější a návratnost poměrně brzy. Fotky máš hezké. Přeji ti prima den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, máš pravdu v tom, že tam nikdo asi žádnou údržbu nedělá, schodíky rozviklané a poškozené, tam, kde je cestička na rostlé skále, je to nebezpečně uklouzané a hlavně cesta zpátky ( pro mne, když teď i hůř vidím ) je dost náročná a možná i nebezpečná. Ale zkusila jsem to a jsem celá. Hurá.
      Jinak klasika - zákaz vjezdu vozidel až nahoru a co myslíš, jezdili tam a vyháněl je nějaký muž na motorce.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, jsi skutečně turistka s velký T! Skvělý výkon! Ta cesta je už roky hrozná, nemám na Bezděz hezké vzpomínky - před lety jsem tam vylezla celkem bez obtíží, ale u vchodu na mne cosi padlo a musela jsem pryč... Říkám si, že bych tu tíseň měla pokořit. Uvidíme!
    Jsi fakt borec!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme tam kdysi byli s mamkou a jejími přáteli - samí letití důchodci a došlo k zajímavé situaci - všude okolo bouřka a uprostřed nad námi kruh s modrým nebem! Kdybych to neviděla, neuvěřím.Jo a bylo to pěšky, od nádraží, takže únava velká!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, máš můj velký obdiv. Taky jsem tam byla, tak vím, jak je cesta náročná.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, proto jsem si dala pomalé tempo, abych neudělala nějaký chybný krok. Jsem opatrná. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko já se stydím, tam jsem nikdy nebyla, ale co nebylo, může být. Jsi dobrá, že jsi tam šla říct, že už tam nepůjdeš. Příště nějakou lepší cestu. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, kdybych měla znova vylézt na všechny kopce, kde už jsem byla, musela bych žít do 168 let, hihi. To je jako mi mladší vnučka říkala, že bychom se mohli znova podívat na místa, kam jsme je s dědou brali na dovolené.
      Měj se prázdninově. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jsi fakt dobráááá ! Já byla na Bezdězu už docela dávno, ale tu cestu nahoru si pamatuji.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Lezarts
    Musím uznat, že tě za ten výšlap obdivuji! Já jsem to už před roky vzdala.
    Raději hrad obdivuji z pláže té “Máchovské louže”. Tak Ti patří moje díky, že jsi to tak hezky nafotila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, pravda, cestička ze Starých Splavů do Doks je pohodlnější. Nebo od Břehyně pohled na Bezděz taky dobrý! Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, hluboce se klaním, jsi borec. Muž tam loni moc chtěl, ale.... prý tam něco natáčeli. Dobře, že to tak bylo, protože bych to nedala. Nahoru bych se doštráchala po několika hodinách a dolů by mne museli odnést na nosítkách. No jo, už to nejde tak, jak když je člověk mladý a zdravý. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, mají tam docela novou lanovku, v nouzi by tě s prázdnými lahvemi asi dolů svezli.
      ( to si dělám legraci ). Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, s chutí jsem se zasmály. I ty Filuto! Artróza obou kolen. Na jedno už mám čekací listinu s číslem, no a teď asi bude i na druhé. Jen abych mohla chodit, asi v minulém životě jsem byla poutníkem. Zdraví Iwka

      Vymazat
  10. V Bělé jsem byla před lety s dcerou, když jezdila jako obchoďačka. Je to vcelku hezké městečko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, přesně tak, dříve se jezdilo přes městečko, nyní je léta obchvat, už jsem Bělou na blogu kdysi měla, tak jsem jí teď udělala nové fotky. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Ahoj Jiřinko, hezké fotky jsi dobrá, že jsi se tam vydala i když je tam taková cesta necesta.Mas můj obdiv.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, sama se divím, že jsem to celkem zvládla, týden po chemošce a v tom horku, měla jsem jen obavy, abych neupadla a nenechali mě tam ležet do jara.
      Tak další výlet bude v úplně jiném a také zajímavém prostředí.
      V sobotu jsem byla v Táboře a kupodivu jsem neměla foťák sebou!!! Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Když jsem lezla na Bezděz, byla šílená vedra a při pohledu z hradu na Máchovo jezero jsem málem omdlela. Měli jsme jít pěšky, ale nakonec jsme volili autobus. A já jsem si řekla "Bezděz nikdy více". :D Ale výšlap s tebou jsem zvládla, hurá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tak letos to nejspíš opravdu byl můj poslední výstup na tento kopec. Já jsem kdysi měla krizi při výstupu na Čerchov - ale dnes už vím, proč.
      Přeji ti samé krásné dny léta. Jiřina z N.

      Vymazat