úterý 23. července 2024

Bělá pod Bezdězem

 Tohle malé městečko stojí za zastavení, máte li už cestu okolo. Poběhala jsem si ho zas a znova, manžel tentokrát se mnou nešel. Ráda vám ho ukážu, jak ho viděl můj fotoaparát ve čt 18.7.24 -

milé KOČKY:

kostel sv.Václava u augustiniánského kláštera:


městská památková rezervace:



Česká brána s pozůstatky opevnění:


radnice:


















kostel Povýšení sv.Kříže :




 
a konečně jsem došla k zámku - polovina budov už má novou střechu:
píše se o něm: 
Renesanční zámek vznikl na základech gotické tvrze. V roce 1693 byl barokně upraven stavitelem B. Canevallem, při čemž získal 30 metrů vysoké věžovité průčelí. Půdorys budovy má tvar nepravidelného úhelníku a tvoří ho 5 křídel.
Koncem 18. století byla do zámku umístěna manufaktura a od roku 1855 vyšší lesnické učiliště. V roce 1960 byly na nádvorních fasádách obnoveny renesanční fresky s mytologickými motivy.
Dnes zámecké prostory využívá regionální muzeum.










přeji vám všem, aby prázdniny pomalu utíkaly, pokud zrovna máte volno a aby utíkaly rychle, pokud jste v práci a na dovolenou se chystáte...

20 komentářů:

  1. Bělá pod Bězdězem je hezké městečko,líbí se mi,že tam mají pořád kvetoucí záhony.
    Nová střecha zámku sluší,snad nezůstane jenom u ni.Ráda se tam zase vrátím.
    Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, těch zámků, co by potřebovaly finanční injekce a pracovité lidi je tolik. Ale i tak jsem ráda za každičký posun k lepšímu. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, ráda jsem omrkla fotky, nebyla jsem tam roky! Záhony mají tedy krásné, jen co je pravda.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, to náměstíčko s parkem dělá dojem malého lázeňského městečka. Obvykle, jedeme-li okolo, si procházku nedám ujít. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. O návštěvu tohoto městečka jsem přišla. Nemohla jsem se zúčastnit několikadenního pobytu v těchto končinách (s kamarádkami) kvůli manželovým zdravotním potížím. Bude to tak nějak tři roky zpátky. Byť jsem viděla od kamarádky spoustu fotek, tak i ty Tvoje jsem si ráda prohlédla.
    Pěkný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dávám to sem především pro lidi, kteří už nemohou nikam jezdit a proč by si nemohli zacestovat s někým na blogu? Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, parádní fotky. Umíš se dívat a máš smysl pro kompozici. Opravdu jsi představila pěkné městečko. Přeji ti hezký den. My čekáme na déšť a nějak se před námi oblačnost rozpadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, mám to stejně, tady je sucho a slibují a slibují... Zato přijeli posekat trávu a vzali to i s mými kosatci, jsem zas naštvaná.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,to je veget,sedím doma v křesle a cestuji díky Tvým výletům.👍🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to mě moc těší. To by chtělo sedět na tom tvém trenažéru a pouštět si video - jak lezu na Bezděz, třeba, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. V Bělé pod Bezdězem jsme také před lety byli. Je to od nádraží docela daleko. Zámek vypadá pořád stejně. Čerstvě opravená byla tehdy zámecká kaple sv. Josefa, ale otevřená nebyla. Tak jsme si také pak přišli město. Park je opravdu krásný a vypadá jako lázeňský. V altánu se tehdy když jsme tam byli, zrovna fotila svatba.oc hezké fotografie a pro mě vzpomínka na pěkný výlet. Měj krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ten zámek, kdyby byl opravený - mohl by svojí rozlohou hostit velkou výstavu nebo archiv a hned by mohl sloužit.Je to obrovský objekt, však víš. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Městečko, které stojí za návštěvu, mají to tam moc hezky upravené a je co obdivovat!

    OdpovědětVymazat
  8. Podle fotek to vypadá na hezké městečko!! Park, historické budovy a zámek - je na co koukat. Přeji hezký konec týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě i ostatním hezký celý srpen i zbytek července. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Krásné městečko 😊 Třeba ho někdy taky navštívím, ale je tolik krásných míst, že jeden život nestačí 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, však si říkám, celý život poznávám Česko a částečně i Slovensko, nemluvě o Moravě a pořád to neí vše, co bych ráda viděla a poznala, ale musím uznat, že to tu máme pěkné a mohli bychom si toho více vážit. Více se o vše starat a pečovat.Na špínu, nepořádek a počmárané budovy a hnusné kafe cizince nepřilákáme.
      Taky na kyselé ,,ksichty,, ( abych mluvila hezky česky ) je neulovíme.
      To mne tak občas napadá, když vidím odpadky v kašnách nebo studních - kde by měla spíš být záplava květin a zurčení vody. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Hezké místo i fotky Jiřinko ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, malé městečko, ale má určitý půvab. Jiřina z N.

      Vymazat