středa 17. července 2024

Do třetice

Naše oblíbená trasa - Chrudim -  Luže - Košumberk -  Nové Hrady - Litomyšl - Polička - Betlém v Hlinsku -  případně skanzen Veselý Kopec.

To je nářez a všem doporučuji si tahle místa časem projít, prohlédnout a potěšit se jimi. Však i v jejich okolí se najdou méně známá místa, kde najdete něco zajímavého a pěkného, my jsme např. kdysi navštívily s druhou babičkou a vnučkami Pohádkovou vesničku a zabydlely se v ní na tři noci. Stihly jsme tehdy krom jiného zajet na hrad Pernštejn - a musím říci, že mne pěkně dlouho z prohlídky bolely nohy. A to tam tehdy nebyly ještě přístupné obnovené zahrady!

po ránu v Chrudimi :




Luže:




hrad Košumberk:



zámek Nové Hrady:





Betlém v Hlinsku:





skanzen Veselý Kopec: 




skanzen Krňovice:



zámek Opočno:




a nedaleko je Dobruška a nedaleko...je toho v naší prťavé republice tolik...

Pařez v Pohádkové vesničce:


Užívejte si, milé blogerky, letních dnů...

20 komentářů:

  1. Jiřinko, díky tvým příspěvkům si uvědomuji, jaké a kolik krásy mám opravdu blízko. A nutno říct, že si je tu a tam dopřejeme a pokocháme se.
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já zas musím přiznat, že mne baví objevovat a navštěvovat kde co po republice - ale už mi díky věku a okolnostem řídnou možnosti jezdit daleko od bydliště, ale zatím nic nevzdávám. Máte to tam pod Orlickými horami moc pěkné! Jiřina z N.

      Vymazat
  2. To je krásy na tom světě👍 Tahle je od nás kousek dál, ale díky Tobě, Jiřinko, já cestují pořád a moc ráda. A báječně to zvládám ( na rozdíl od reality). Jsi báječná, KOČKO. Prima den a nezapomeň na nějakou dobrūtku 🍉🍦
    Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, někdy zatoužím jet někam znova a znova, protože se dočtu, že něco opravili, zvelebili a tak nemám problém se vracet, ale - pravda, raději navštěvuji pro mne nová místa.
      Měj se co nejlépe.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Lezarts
    U tebe by se mohlo učit ministerstvo zahraničí a turistické kanceláře, jak propagovat krásy naší zemičky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, obvykle znají jen Karlštejn, Prahu a Český Krumlov a to je málo. Mám nápady na cestu pěškobusem po republice, ale nemám k sobě ( zatím ) nikoho vhodného.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Krom Luže, Košumberku, Krňovic a Opočna znám a byla jsem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, máš to tam u domu, ještě ta Litomyšl k tomu, to je prostě moc krásné místo k bydlení. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Milá Jiřinko, moc krásně se s tebou virtuálně výletí - projít, prohlédnout a potěšit se místy, který jsi navštívila, je zkrátka zábava a moc fajn. Já se teď vrátila ze Šumavy - Kašperský hory atd. a trošku mi to tvůj výlet připomíná. Jedno je jistý - na světě je krásně (i díky tobě). Papa, tvá Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi pěkně vyšuměná, Vivi, Šumavu jsem naštěstí prochodila v mladším věku, nyní bych musela mít v patách sanitku, hihi. To je pohoří, kterému jsme v ČR věnovali asi nejvíc času a pak Novohradským Horám. Pozdrav letí za tebou, milá Vivi. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Moc se mi líbí oba skanzeny a Pohádková vesnička je kouzelná, tam se dětem musí určitě moc líbit. Zdravím, pá 😊😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my jsme si vybrali tehdy ubytování v Pařezu, ale i ostatní domky v nabídce byly zajímavé. A jídlo v restauraci bylo moc dobré. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Moc krásná místa. Z tohoto výběru jsme kdysi dávno navštívili jen zámek Opočno. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, tam bych se ráda zase jednou podívala, i v okolí je toho dost k vidění a máme rádi i Nové Město n.M. a Peklo a pak Náchod a kde ne? Jenže, ty doby,kdy jsme co sobotu někam vyrazili, už je asi pryč. Tak se musím v tomto uskrovnit. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ráda jsem nakoukla. Díky za prima fotky.
    Mávám od moře )))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezký článek, Jiřinko 😊 Na Nových hradech jsme byli loni, na Veselém kopci letos a určitě se chci podívat Hlinska a na Opočno, zámek mém v plánu už dlouho 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tak ti přeji krásné počasí, to je potřeba, a pak už jen příjemný doprovod. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Ani nedýchám nad tou nádherou!Taková krásná místa,je tolik úžasných lokalit,kam bych se chtěla podívat,jen mít trochu víc času.Jiřinko,Ty jsi pro mě hodně velká inspirace.Děkuju.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, pomalými krůčky můžeš za čas dojít daleko...Jiřina z N.

      Vymazat