pondělí 1. července 2024

Dostihy

Prohlížela jsem nějaké fotky z dřívějších zájezdů do Francie a do Itálie a podle nezůčastněných lidiček by se to dalo nazvat jako dostihy, někam vás dovezou busem, vypustí do města nebo nějakého parku a stanoví, do kdy se musíte vrátit. Buď jdete s průvodcem nebo se pustíte podle svého a u mne to je tak, že koukám, co vyfotit, abych měla co nejvíce památečních snímků, které si obvykle v zimě se zalíbením prohlížím - a že jich je. Fotit chci vše, mosty, věže, hradby, zajímavé domy, sochy, parky, fontány, květiny, kostely, tržnice, případně nějaký ten přístav, lodičky, hory...podle situace,  také mít čas na posezení v kavárně či hospůdce a chvíli pozorovat lidičky. Fotím si klepadla, detaily hodné fotky, svaté ve výklencích na domech, dokonce i někdy pěkné výlohy s oblečením.

Jako příklad najdu pár fotek: třeba se vám, milé KOČKY, něco zalíbí?





někde strop,


jinde okno:


či podlahu:


tady tři hrady najednou:






oknem busu:


v zahradě vily:


na ten kopec směřujeme:


doma kolikrát vidím věci, které jsem na zájezdu nespatřila, ale foťák ano!






takže? - dostihy bez koní...





17 komentářů:

  1. Krásné detaily.Hodně obdivuji ty hrady.
    Jiřinko,přeji ti hezký začátek nového týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už při výběru zájezdu zohledňuji, Jitko, své touhy a nápady na cesty. Takže mne až tolik nepřekvapí, co pak vidím.Ovšem ty detaily ano, třeba v Itálii je jich požehnaně.
      Každému přeji, aby si cestoval podle svého, kam ho srdce táhne. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Asi právě proto, že to jsou dostihy, jsem moc ráda, že nejsem závislá na organizovaných zájezdech. Před cestou kamkoli mám celkem načteno, pak by mě mrzelo, že se nestihnu podívat na to či ono... Ale ty, Jiřinko, ty v tom tedy umíš chodit a zvládneš vidět i vyfotit parádní snímky.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, napsala jsem to nadneseně, ovšem záleží na průvodci, jak to pojedná. Já zatím stíhám, pokud se mi něco nezdá, odtrhnu se a jdu si po svých.Pravda, každý nemá možnost jet jen s manželem a solo, já prostě využívám zájezdů a jsem spokojená, jsou i tací, že jezdí léta na jedno místo, tam se na 14 dní plácnou pod slunečník a nejdou nikam. Každý podle svých přání, vy třeba hodně navštěvujete krásné antické památky, což se mi líbí, letecky je to jistě pohodlnější, ale na to musí být také podmínky - zdraví, peníze a pod. - každý máme jiné možnosti. Určitě jsem vděčná za tu příležitost cestovat a někam se podle svého podívat, což bylo kdysi pro mne nedostupné.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Helenko, ještě jsem se vrátila ke tvému komentáři a musím přiznat, že jsem bývala velký poděs, když vidím, jaké fotky jsem tehdy nasekala, kde mi chybí u věže vršek a jinde ,,spodek,, - ale časem jsem se ,,snad,, zlepšila. Jsem prostě amatér a fotím především pro sebe, abych měla vzpomínku na určité místo.
      Tak přeji všem, kdo na můj blog zavítají, pěkné prázdninové týdny a hodně příjemných zážitků ve společnosti bezva lidí. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Cestovní “dostihy” nemusím. Mám raději pomalost a kvalitu. Ale stíhám taky fotit ostošest a v zimě si stejně jako ty ráda fotky prohlížím a vzpomínám.
    Hezké dny přeji. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jak jsem psala nahoře, kvalitu si vybírám už se zájezdem - volím místa, která prostě chci vidět, ale vyskakuji jen do výše svého důchodu. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Stíháš toho fotit hodně, tak že jsi naprostý vítěz v běhu na dlouhou trať. A já z “virtuálního hlediště” Ti tleskám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, jsme ( naše ročníky ) na tom tak, že kdo nepije a nekouří a hospodaří s důchodem opatrně, může si leccos dopřát. Ale na velké vyskakování to není. Musím si stanovit, co chci a kolik na to dám.
      Nakonec ve svých 76 letech si žiju uspokojivě. Nehladovím, neprší na mne, já se mám. Kéž by mi to vydrželo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko,moc hezké fotky je supr, že toho stačíš tolik vyfotit a fotíš i místa, věci kterých bych si já ani nevšimla.Preji krásné odpoledne.Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, to mne ani nenapadlo, že se tu rozproudí tak zajímavá debata. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Moc hezké fotografie Jiřinko. Hodně toho stíháš na zájezdech nafotit. Já mám raději na focení klid a na výletech jsem raději pánem svého času, což na zájezdu nejde, protože se člověk musí přizpůsobit většině. Pokud jedu s někým, tak se také přizpůsobím, ale to nemáme v plánu stihnout toho co nejvíc, ale hlavně si užít výlet se vším všudy. Když jedu někam vlakem, tak si zase musím hlídat jízdní řád...Jen že teď už ani vlakem nikam nejezdím, protože manžel nechce být dlouho doma sám, protože někdy i přes den potřebuje moji pomoc, tak že na cestách pak ani já nemám ten správný klid a myšlenky jsou doma.... Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to je právě zrovna jeden případ, kdy bys jezdila a několik důvodů ti v tom brání a proto si vážím toho, že za á můj manžel sice se mnou už na zájezdy nejezdí, ale klidně mne pustí kdykoli s Janou nebo někým na zájezd, za bé si můžu navštěvovat různá pěkná místa, o kterých jsem kdysi za mlada četla a tehdy mě ani ve snu nenapadlo, že je mohu vidět. Poznala jsem i téměř celou Českou ( a část Slovenska ) republiku, tu jsme si osahali soukr. a pěkně postupně, tak za mne spokojenost. ( konec konců o tom je deset let mého blogu)
      Já nikomu nic nezávidím ( až na malou nohu!) a jsem spokojená s tím, co mám, vím, že mnozí nemají ani to.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, mám to přesně tak. Vlastně mě moc nebaví chodit s průvodcem, protože se hodně ve svém výkladu opírá o data a jména, která se mi vykouří z hlavy a je mi blbé dávat průvodci najevo, že ho moc neposlouchám odbíháním od skupiny a focením všeho možného. Většinou je to postávání a pomalé přecházení a z toho mě rozbolí záda a jsem nevrlá. Když si mohu dělat, co chci, chodit po svém, je to trochu o něčem jiném. Potřebná data si pak přece mohu najít na internetu, když si chci na fotkách něco ověřit. A mockrát se mi stalo, že jsem na fotce v počítači objevila detail, který mému oku unikl. Jenže pokud přesně nevíš, kde bude stát autobus není možné si naplánovat dopředu trasu tak, abych viděla, co vidět chci. Proto většinou začínáme s průvodcem, který nás zavede k tomu nejdůležitějšímu, nejcenějšímu, nejzajímavějšímu a pak čekám, zda nám dá rozchod. :-D Nafotila jsi zajímaví fotky. Jednak ty detaily a také ty hrady jsou skvělé. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popsala jsi mne, Maruško, dokonale, hihi. Já to mám stejně. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko a mě dva dostihy čekají 🥰Ovšem,nejsem kůň a co stihnu,to stihnu, žádná křeč. Nejdříve Valtice a Lednice s ochutnávkou vín🙈

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, každému, co si přeje a na co má. To je moje rada a náš táta říkal: ať si každý dělá co chce, ale za své. Měj se na jihu Moravy moc pěkně a hlavně, ať vás neopijí rohlíkem. Jiřina z N.

      Vymazat