sobota 27. července 2024

Půvaby na Blatech

 Že jste to vy, milé KOČKY, udělám dnes výjimku a rozepíšu se šířeji o vesnicích v této oblasti, zvané Veselská Blata.Vesničky jsou zde nazývané buď vesnická památková zóna nebo častěji vesnická památková rezervace, ale mezi námi, je to jedno, jsou krásné a hlavně - buďme rádi, že je máme!

Přímo naproti Soběslavi jsou to především vesnice: Nedvědice, Debrník, Svinky, Vlastiboř, Záluží, Komárov, Klečaty, Zálší, Mažice a možná je jich zde více, co vám říká takový výraz selské baroko

znám některé vesnice/krasavice i jinde, i když nedaleko, jako Zbudov, Břehov, a kousek od Hluboké i Mazelov, Plástovice - moje velmi oblíbené!, Malé Chrášťany, a kdo by neznal slavné Holašovice, ty jsou zapsané i v UNESCO. Ovšem v těch jsme v út nebyli...

Nejlepší je, podívat se na takové krásy svýma očima, já vám zde jen naznačím a vy, které jste tam již byly, mi to jistě rády potvrdíte, že je to prostě pohádková oblast.

Jen je mi mírně trapné, když kolem těch domečků poskakuji s foťákem a lidem,kteří tam bydlí, to nemusí být příjemné, ale asi jsou zvyklí?

Doporučuji se zde pohybovat pěšky nebo na kole - bohužel musím použít starší fotky, neb se mi nynější ale vůbec nepovedly.


 














a na závěr pozdrav z Veselí n.L.:
 



Moc hezké fotky mám z těchto vesnic s vnučkami, když jsme před lety jely s druhou babičkou na krásnou dovolenou ke Kunžaku, ale ty sem nechci dávat. I když vnučky od té doby dost povyrostly!




...zítra se, milé blogerky,  podíváme do Bechyně, kde jsme, ač neradi, výlet museli později odpoledne předčasně zakončit.

24 komentářů:

  1. Jiřinko, nádhera, kochám se. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, v létě to je trochu hezčí o ty květiny. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, děti doteď vzpomínají, jak jsem jim před spoustou let předváděla selské baroko - Adamovi bylo a si 6 a pravil: "to je přece náves jako z pohádky".
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, sice nemám chalupu ani chatu, ale takové rázovité domy se mi moc líbí a obdivuji je všude možně, v každém kraji něco najdu. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Malebná krása !
    Pěknou sobotu, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani - a pokud jsou ty domy, resp. statky opravené a natřené, svítí do daleka a je to nádhera. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásná místa, také se kochám, díky za fotečky 😉

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Jiřinko,moc krásné fotky krásná krajina.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, vidím, že jsem udělala dobře, že jsem to sem dala. Jiřina z N:

      Vymazat
  6. Krásné to tam bylo....těším se zítra do Bechyně, a moc. Hezký večer a neděli, Jiřinko milá. Zítra se připravuješ na pondělí. Myslím na Tebe a mávám. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, v pondělí v 6.40 mám být na místě a v út na půl osmou...pak zas na odpojení ve čt. Tak budu mít týden zajímavých povinností. A v sobotu večer odjezd. Jsem zvědavá, jak to zvládnu. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, TY to zvládneš, KOČKO. A 6,40 je skvělý čas - tedy na dojezd, ale jsi mezi prvními, ne-li první. Pa Eva

      Vymazat
    3. Evi, oni berou ty cukráře po ránu. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Při pohledu na tyto vesničky se mi vždy vybaví pohádky o “Hloupém Honzovi”, jak se v jedné z těch krásných chaloupek, válí na krásné peci:-))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což Honza, ten se válí, ale jeho máma, musí napéct buchty a ty provoní celou chaloupku. Renátko, tvarohovou,, rohovou s rozinkami, ještě horkou, bych si dala.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, ty vesničky na jihu mají svoje kouzlo a moc se mi tam líbí. Borkovická blata jsme navštívili a prošli tuším v roce 2019. Je tam krásně, ale chce to čas na projití a počasí. Roste tam i rosnatka masožravá. Určitě místo stojí za prohlídku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, o tom vašem výletu vím a ráda bych to také viděla, ale zatím nám to nevyšlo, protože se jelo ještě jinam. Ale třeba to napravíme.Ono navštívit 7 - 9 vesnic, všude vylézt z auta a poběhat vesnici, nafotit ty nejhezčí statky, raději bych se tam někde na 3 dny ubytovala a prošla to v klidu, i když, já na výletě nespěchám.
      Hezkou neděli. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,hned jsem zvolala, Holašovice,tam jsem byla.No a vzpomínám jak už je to dlouho,no jo,letí to. Rok 2013🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Holašovicích jsem byla poprvé ještě s mamkou, kterou jsme tam vzali na výlet a to už je dost let. Pak znovu jen s manželem a pomalu by to chtělo udělat tam výlet opět.
      Stejně jako na Kleť - Jiřina z N..

      Vymazat
  10. Nádherné místo, fotky stavby Jiřinko, super výlet ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jihočeské vesnice jsou prostě moc krásné a s tím nic nenadělají ani moje amatérské fotky. Květuško, měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat