pátek 26. července 2024

Tři mouchy jednou ranou

 Občas mě to táhne do Jižních Čech a v poslední době tyhle touhy na mne zase jednou sedly. Asi ty geny, táta pocházel ze Strakonic.

V sobotu jsme byli s mladými v Táboře, ale to jsem nefotila - už jsem Tábor na blog dávala vícekrát a pak - byla jsem tam za jistým účelem a ne na klasickém výletě.

S manželem jsme se na výpravě na jih domluvili na úterý 23.7.24 a vyrazili jsme hodně brzy ráno.         ( manžel preferuje brzké vstávání k mé velké neradosti ). Tudíž jsme do prvního cíle, města  Soběslavi, přijeli docela brzy po ránu a v celé oblasti   ( a taky kolem Sázavy ) byla jakási mlžka., která se během dopoledne rozpustila na slunečno a lehce oblačno. Zajímavé je, že tudy často jezdíváme, třeba k Třeboni, k J.Hradci a nebo do Slavonic a nikdy jsem tomuto městu nevěnovala velkou pozornost a to jsem nyní musela napravit. Obešla jsem si náměstí, kostely, hradby, došla ke hradu a pofotila zajímavé domy. Všimla jsem si, že mnoho bývalých obchodů je prázdných, opuštěných, výlohy špinavé, okna slepá. Později jsme na náměstí navštívili íčko a kavárnu a dali jsme si čaj s kouskem buchty. Dopoledne utíkalo - a byl čas na další etapu - návštěvu oblasti nazvané Blata. Ale o tom zítra. A jistě rády, milé blogerky, uslyšíte, že třetím zastavením bylo městečko Bechyně. To si schovám pro vás na neděli. Takže je to vlastně toulání kolem Lužnice...

( tahle řeka je divná, ubírá se od rakouských hranic na sever, aby si to u Tábora rozmyslela a elegantním obloukem to nabrala na jih a kousek od Týna n.Vl. konečně spojila své vody s Vltavou...vodáci to znají! - asi chtěla poskytnout Bechyni pěkné výhledy z města na vodu?)

Milé KOČKY -  nyní mám pro vás pár snímků ze Soběslavi: o městě jsou první zmínky z r.1293, bylo majetkem pánů z Rožmberka.







tohle je Černovický potok, vlévající se po chvíli do Lužnice:



hradby: 





Rožmberský hrad a Hláska - nyní je tam městská knihovna:






na zítra jsem nachystala chuťovku...těším se na vás, milé blogerky.





18 komentářů:

  1. Jiřinko to je nádhera. Fotkami ze Soběslavi jsi mě moc potěšila. Byli jsme tam na super dovolené s celou rodinou s užívali si vnoučat, ještě když byly dětmi. To bylo super. Podnikali jsme výlety, hráli hry..jen večer ti komáři. To bylo něco!děkuji za připomínku a přeji ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, my jsme na věž nešli, ale město jsem si poběhala docela hodně. Manžel mne část procházky doprovázel a pak na mne čekal na náměstí. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko milá, dobré ráno přeji. Výlet v Soběslavi musel být fajn, překvapila mne příjemně, nikdy jsem tam nebyla. Kolik schodů bylo na věž? Rozhled asi báječný :-) Díky, že jsi mne tam vzala s sebou.
    Vracím se ještě k včerejšku - to vůbec není fiasko Tvoje jak jsi psala v komentáři !!! Naopak!!! Ty jsi věnovala spoustu času a energie, abys své návštěvy potěšila a pobavila a já Ti za to moc děkuju. Bývá však těžší přemýšlet a pak si třeba přiznat, že nevím nebo si nejsem jistá. Ale i to patří k životu. Jo a až půjdu do Pb, koupím si oplatku :-) trojhránky nemívají :-(
    Tak hezký den a další cestovatelské zážitky přeju a těším se , že mne zase někdy vezmeš s sebou......Pozdravujeme do Nerátek. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi i to je možné, ale nevadí, třeba příště bude mít hádání větší úspěch. Zatím pac a husu a kdo ví, jak to bude s oplatkami? Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Děkuji za nahlédnutí do Soběslavi a těším se na chuťovku - ty já ráda :o)
    Jiřinko, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, ono chuťovky a chuťovky - ty děláš pořád dobroty rodině a já si jimi plním své cestovatelské sny. Tak snad nám naši ,,strávníci,, budou za ně vděční? Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Město mého mládí))) co by dítko školou povinné jsem tam jezdila každý rok na úžasné prázdniny. Mám tam stále přátele a tak jsme se tam letos zastavovali cestou z Třeboně.
    Hezky víkend Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je příjemná zpráva.
      Pamatuji si, jak jsme se kdysi vraceli tudy z dovolené ve Slavonicích a manžel, nerudný z toho, že tu nemohl najít místo na zaparkování, odtud odjel a už mi tam jindy nezastavil, až nyní, to jsem mu jasně řekla, že tam chci být celé dopoledne. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Soběslav jsme jenom projížděli a s tebou jsem měla možnost si ji prohlédnout. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, ráda si najdu taková místa, už jich tolik není, kde to u nás v ČR neznám.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. V Soběslavi jsem nikdy nebyla, vypadá to na pěkné městečko. Hezký den, Jiřinko 🌞

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy jsem tam nebyla a jak vidím Tvoje fotky, tak bych se tam taky docela ráda prošla.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mám moc ráda městečka s historií a tady je několik momentů ze středověku. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Nádherné fotky. Jinak na soutoku Vltavy a Lužnice jsem už kdysi dávno byla. Je tam taková malá kaplička. A v nedalekém lese tenkrát rostla hromada hříbků. Báli jsme se je sbírat, protože Temelín je v podstatě na humny. Jinak, mám ten dojem, že to místo bylo i ve filmu Kameňák. Tam rybařili takoví ti dva dědové. Ale nevím už, jestli to bylo ve druhém nebo ve třetím dílu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, to jste mohli klidně sbírat, je to bezpečná at.elektrárna. Pracovala jsem kdysi v podniku, který to také stavěl. Sestřenice bydlí v obci na kopečku u Vodňan a z kuchyňského okna na ty její chladící věže kouká. Kdyby to bouchlo, mají v tu ránu domek v Německu.
      Hezký konec července! Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Z Tábora jsem měla manžela , měli jsme tam i svatbu a jezdili tam často za maminkou manžela , mám tam i příbuzné z jeho strany. Maminka bydlela u Lužnice,´. Soběslav znám 4 roky jsem tam chodila na střední ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, super, tak to jsem ti tímto asi kápla do noty. Jiřina z N.

      Vymazat