sobota 13. července 2024

Výletní odpoledne

 Byla sváteční sobota, 6.7.24 a Jana s manželem, dvěma vnučkami, autem a s přívažkem ( moje osoba ) jsme se po obídku vydali na výlet - prvním zastavením v tomto horkém dni byla Lysá nad Labem - zámecký park - zde jsme se prošli, pofotili sochy, také klášterní terasy a poté jsme si dopřáli malé zastavení v místní cukrárně - na její předzahrádce. Následoval plánovaný přesun do Poděbrad, ale o tom zase zítra, milé KOČKY.

V kostele Narození sv.Jana Křtitele bylo výjimečně otevřeno a tak jsme si ho prohlédli a v tom vedru, které zrovna panovalo, jsme se tam i ochladili. 

Pozor - část varhan je v opravě a můžete si adoptovat píšťaly!

kostel je barokní  - od Kaňky a Luraga.

Koho to zajímá, jistě si najde čtení o Kuksu a Lysé a jak to spolu souvisí. 






Na ohradní zdi kolem kostela sv. Jana Křtitele se nacházejí sochy světců ze 17. a 18. století. Sochy pocházejí z okolních zrušených kaplí a pousteven.




polovina varhan je ještě v opravě...



Autory soch v zámecké zahradě jsou Matyáš Bernard Braun a Ignác František Platzer.






V zámku je domov důchodců ....





Mladší vnučka Jany dostala za úkol spočítat sochy a napočítala jich 57 - můžete to, milé blogerky, kdykoli zkontrolovat. Na klášterních terasách jsem tentokrát vydržela jen chvíli, jaké tam bylo vedro. Ale velmi se tam daří růžím a levanduli.


 Vaší pozornosti, milé blogerky, doporučuji také malou obec Byšičky kousek od Lysé n.L. a výklenkovou kapli se sochami okolo, západně od této obce ( u trati z Čelákovic do Lysé ). 


16 komentářů:

  1. Dobré ráno přeji a děkuji za krásný start do nového dne. Dnes zase platí, když nemůžeš spát....
    A podívání opět stálo za to. Barokní sochy jsou nádherné a umístění soch že zrušených kaplí a pusteven je skvělé. V podvečer tu byla bouřka a teď se hezky dýchá. Tak pěkný den bez vedra, zato s pohodou přeji. Eva🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to jsem ráda, že se ti postarám o program v případě, že nelze usnout. Já to taky řeším buď čtením nebo přípravami na blog. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, to je nádhera, ráda jsem se s tebou aspoň virtuálně prošla. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, s těmi vnučkami Jany to zase bylo jiné, než jen s kamarádkou. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Moc krásný výlet, Jiřinko! Do Lysé na sochy se už dlouho chystám, děkuji za tipy na Byšičky.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, do Lysé to mám kousek a už jsem tam taky párkrát byla, neomrzí se to.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Mám to “co by autem doftčel rychle”. Netušila jsem, že zahrady jsou přístupné. Možná že s sjednocuje stanu nájemnicí zámku a budu tam moci bloudit:-))) (To byl pokus o černý humor)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, hlavně tam nechoď, když jsou teploty nad 30 st. Ovšem jinak v parku je krásně pokaždé, během roku. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Nádherné fotografie Jiřinko. Hned mi něco říkalo, že autorem některých soch je Matyáš Bernard Braun. Jeho sochy jsou úžasné a lze je obdivovat také u zámku v Duchcově a na spoustě jiných míst. Byl opravdu hodně "výkonný" a těch soch od něj i od jeho studentů je opravdu hodně a všechny jsou dokonalé. Fotky se mi.mov líbí. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, poctivě jsem všechny sochy zas a znova fotila ( pokaždé je jiné světlo, to znáš, až tam pojedu příště, asi zase zafotím? ) a bohužel nelze dávat tolik fotek na blog - ale jako inspirace? Jana měla tři dny volna, tak někam chtěla a vyfásla vnučky, proto jsme volily tento program, aby si každý z nás přišel na své. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. V Lysé nad Labem jsem byla asi jen dvakrát na návštěvě u tety a o zámku jsem vůbec nevěděla. Moc děkuji za typ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zámek slouží jako domov důchodců, ale park je přístupný a jestli je kostel otevřený často, to netuším. Ale stojí za prohlídku určitě! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. V Lysé nad Labem jsme byli 4x na výstavě Šikovné ruce seniorů. Vždy jsme si přivezli nějakou cenu,dobrý pocit z výletu. Ubytování bylo v Poděbradech 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super - tak to jste byli opravdu dobří! Ani se nedivím - a jsem ráda, že to tam znáš - tak ti moje fotky určitě připomněly hezké chvíle. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Opět moc hezké, v Lysé jsem ještě nebyla 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, pokud tam zavítáš, vyber si nepříliš horký den a projdi si park kolem zámku a zajdi i na terasy. Jiřina z N.

      Vymazat