pondělí 26. srpna 2024

Až do neděle - část I.

 Vážení a milí hosté mého blogu, milé KOČKY, do příští neděle, kdy už naskočí na kalendáři datum 1.9. - ( to to ty prázdniny ale vzaly smykem, což? ) tady nebudu a tak jsem vám zde připravila jeden vydatný a snad i pohledný příspěvek.

Pro mne, když se řekne září, naskočí okamžitě pojmy jako jablka, švestky, štrůdl, koláče se švestkami a mákem, a také víno. Nebo burčák - my ho sice nepijeme, ale je o něm slyšet. Na Mělníku bude vinobraní a to zas bude opilých řidičů. Ale držme se tématu. Protože pro mne začátek září je i začátek školního roku -   ( přesto, že mám školu dávno za sebou ), také někteří z rodiny mají svátek a narozeniny, je to měsíc, který v rodině stojí za to. My s manželem obvykle v září vyrážíme na pár dní někam na dovolenou. Už nejsou všude nevychované a rozeřvané děti a nehrozí diskotéky do dvou do rána a je klídek. Mnohdy jsme si udělali dovču právě v tento termín na Moravě - ať to bylo v Mikulově, ve Znojmě, v Kroměříži, v Kuželově nebo třeba v Kobylí, tam všude jsme byli velmi spokojeni. ( a to nemluvím o Jeseníkách a Opavsku nebo Luhačovicích ). Pan ubytovatel nás nasměroval na Hody do vesnice Bořetice, to byl pro mne tehdy nádherný zážitek. Také jsme navštívili ZOO Hodonín a prohlédli jsme si i půvabné město. Udělali jsme si výlety - na zámek Milotice, do Kyjova, na hrad Buchlov i zámek Buchlovice - užívali jsme si krásné Moravy... nesmím zapomenout na výborné červené víno od pana majitele. Manžel víno nepije, bolí ho po něm hlava a tam - nic mu nebylo.

Vidím, že toho bude tentokrát opravdu hodně a tak to rozložím na tři dny. A s jedním dnem prémiovým? S novými a doufám, že pěknými zážitky a fotkami se z cest vrátím a pak se ráda o vše, co na cestách zažiju, s vámi, milé blogerky, podělím.

Začněme popisem cesty do Kobylí na tuto vzpomínkovou dovolenou - předesílám, že už má místečko v archivu, není to nic čerstvého. 

Stavili jsme se v Netíně u hrobky Lobkowiczů: + křížová cesta



a pokračovali jsme do Náměště n.O.: tu mi nyní připomněla MarieKes svou návštěvou.

My jsme tehdy jen něco pojedli ve městě, prošli se zámeckým parkem a po mostě...





odtud pokračování v trase přes Rajhrad:




k němu se můžete dočíst:
Klášter benediktinů založil roku 1045 Břetislav I. na místě velkomoravského hradiště. Patří tak mezi nejstarší kláštery na Moravě. Mnohokrát byl vydrancován různými vojsky, vypálen a znovu vybudován.
Současnou barokní podobu mu vtiskl Jan Blažej Santini-Aichel v letech 1721 - 46. Vlastní klášter je komplex jednopatrových budov soustředěných převážně kolem rajského dvora s dominantou kostela sv. Petra a Pavla.
Dnes se v prostorách kláštera nachází stálá expozice dokumentující nejvýznamnější osobnosti literatury na Moravě v průběhu 9. až 20. století. Prohlédnete si také interiéry historické benediktinské knihovny s 18 tisíci svazky knih, dobovou kuchyň nebo klášterní zahradu.
Zajímavostí je, že vzácné exponáty zdejší knihovny využíval ke studiu mimo jiné i J. Dobrovský.







Hody v Bořeticích:







a známá Vrbice se svými sklepy:












zítra a ve středu se podíváme, kam jsme z Kobylí výletovali a kudy jsme to brali cestou k domovu...

upozornění: Od středy nebudu moci pracovat na blogu ani komentovat vaše blogy. Vše si vynahradím po návratu. Mějte se tady všichni moc hezky.


 







25 komentářů:

  1. Jiřinko, připomněla jsi mi hody mého dětství a dospívání. Díky. Užij si další pěkné cestování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, od jisté doby mám na Hodonín jiný pohled - a víš proč. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Samá krásná a zajímavá místa.Tekuté víno nepiju,ale hrozny bych si dala.
    Jiřinko,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, od r.2017 taky nepiju, dříve jsem si občas 2 decky vína dala. Kořalky ne, ale černé pivo občas si dám.Hrozny mám ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, no co napsat - hrobka se nám moc líbila, v Náměšti jsem byla několik dní, Rajhrad mám v srdci, na prohlídce jsme byli sami. Ty Vrbice jsme si užili letos, tak snad jen ty hody...
    Moc ti přeji krásnou dovolenou, hodně zážitků ve zdraví a pohodě.
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, hlavně, aby nám tam nepršelo a snad to bude v pohodě. To se uvidí v neděli večer, s jakou se vrátím. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Hezké vzpomínání, moc pěkné fotografie a mnoho hezkých vzpomínek. Tak ať se vám týden dovolené vydaří a užijte si ho co nejlépe. Blog vždy počká...neboj. Přeji vám šťastnou cestu, hezký pobyt a dobré světlo na focení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, raději si nic konkrétního nepředstavuji, ale těším se a to jedno vysněné místo, to bych chtěla pořádně nafotit, když jsem na něj tak dlouho čekala. Dám ti po návratu vědět. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Taky jsem zažila část dne na moravských hodech . Jen ty kroje - to byla nádhera.
    Tvoje archívní fotky jsem si ráda prohlédla.
    Měj se a užij si to na cestách.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my jsme tam byli jako v jiném světě. Podobně se mi líbily kdysi slavnosti na Domažlicku.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, připomněla jsi mě naší dovolenou a návštěvu jedné vesnice blízko Hodonína, zrovna tam byly hody. Kroje něco úžasného. Přeji 🍀při cestování ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc mě mrzí, že spousta těch zvyků se ztrácí. Na Severní Moravu mám políčeno už nejméně rok a půl a pořád to nevychází. Chtěla bych tomu věnovat nejméně týden. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Pěkný článek. Jiřinko na hodech na jižní Moravě jsem vždy unesená těmi kroji. Mám manžela z Kyjova a na hody, jsem jezdívala ke tchyni ráda. To byla vždy paráda. Užij si příští dny, přeji pěkné počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, díky. Tak mít manžela z Kyjova, to zavazuje. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, vzpomínám si na víkend v Kobylí, kde jsme byli pozváni do jednoho rodinného sklípku. Je to už pár let zpátky, ale tenkrát jsme se památkám moc nevěnovali, pá 😀😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my jsme tam s mužem málo pili a hodně výletovali. Já jsem v té době občas červenému dala šanci. Jiřina z N.
      včera mi večer nešlo komentovat ani u sebe

      Vymazat
  9. Lezarts
    To byla dovča, jako víno :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko - každá z těch na Moravě byla moc fajn. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Šárko, mám to v ČR ráda téměř všude. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. To je krása.....ty kroje ach))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, a ta hudba a víno a je to moc prima sledovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Ahoj Jiřinko paráda nádherné fotečky na hodech jsem ještě nebyla je to krása

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko, tak to někdy vyzkoušej. Bylo to velmi milé a dojemné. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. zdravím Jiřinko, nádherné fotky, zjistila jsem, že jsem tu nebyla hodně dlouho♥ omlouvám se ♥

    OdpovědětVymazat