pondělí 19. srpna 2024

I to je život

 Máme kamaráda, řekněme, že se jmenuje Jirka a ten - věřte, nevěřte, je od narození slepý.

Milé KOČKY, on je sice slepý, ale je ženatý, má skvělou manželku a několik dětí, je zaměstnaný a je neuvěřitelný, ale proč o něm ( poprvé od té doby, co spravuji svůj blog ), píšu? 

Vzpomněla jsem si dnes na něho, jak s námi šel prvně na výlet - a to na Varhošť - poblíž Litoměřic. Vystoupili jsme z vlaku a vydali se na trasu. Jirka se na mnohé ptal a já, naprosto neznalá, jak s ním jednat, o čem mluvit a co mohu a co ne, jsem mu měla odpovídat na otázky: třeba jak vypadá modrá barva, co je tohle a co támhleto, nahoře pak - co jsou daleké výhledy, o kterých slyšel od ostatních... Takže jsem ho např. nechala sáhnout na kopřivy, na různé jiné rostliny, celou cestu jsme mu odpovídali na jeho všetečné otázky a snažili se mu vše přiblížit v rámci možností. Nejvíc mě zdrtil, když prohlásil, že by chtěl jednou řídit traktor! Pochopitelně nejlépe zjistil, v čem tkví půvab výletu, když jsme nahoře udělali malý ohýnek, opekli jsme buřty, párky a dali mu je s chlebem, hořčicí a okurkami. Bylo nás tam tehdy asi 12 a moc jsme si výlet užili, nebyl v této sestavě poslední, ten výlet. Ale byl zajímavý právě tím, že jsme se následně každý zamýšlel nad tím, jak se máme dobře, když vidíme, slyšíme a jsme docela zdraví. 

tyto fotky nejsou nafocené na Varhošti, ale poblíž Nového Oldřichova...









23 komentářů:

  1. Úžasné místo,náročný terén.Takové lidi obdivuji,na rozdíl od jiných,kteří hledají důvody,jak nepracovat.Také znám pána,který je slepý a každé ráno,když jsem chodila do práce jsem ho potkávala zavěšeného do manželky.Pracovali v jednom podniku kousek od nás.Pán byl šikovný i jinak,nabízel antény a vysílače.Jiřinko,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, taky znám lidi, kteří nepracují a dělají vše pro to, aby ze systému dostali co nejvíc a vlastně jen jejich lenost jim brání najít si práci. Ještě, že jejich dávky nejsou závislé na mém rozhodnutí. Měli by smůlu.
      Moje máma měla 6 dětí a pracovala v Benaru na dvě směny a nikdy nedostala nic zadarmo. A doma vše taky viselo na ní - no, nic. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásné fotky a moudrá slova!
    Jiřinko, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

  3. Jiřinko, článek je zajímavý a vybízí i k zamyšlení o tom, jak má plno lidí spoustu výmluv, že to co ono nejde...Jinak on je výstup na Varhošť hodně náročný. Přece jen to převýšení nějakých 300 metrů a jen z nádraží je to tam asi 12 km. To je tedy nášup!
    Sama bych měla co dělat, abych se vydrápala na vrchol. Tam jsme totiž právě kvůli té vzdálenosti a náročnosti, s manželem už nešli, protože jsem věděla, že už by to při svém zdravotním stavu nezvládl, když vzdal Lovoš ještě u zahrádek pod Kybičkou. Nedalo se nic dělat. Plány by byly, ale síla už není. Co jsme za mlada nestihli, teď už nedoženeme. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, na tyhle výlety jsme chodívali před lety, to nám to ještě běhalo. A přiznám se, že díky tomu znám kdejaký kopec a kdejakou rozhlednu. A přátelé si pochvalují, že jsme toho hodně viděli. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Působivé čtení a pravdivá jsou Tvoje větičky na závěr.
    Moc hezké fotky !
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, shodli jsme se, že přijít o zrak je asi těžší psychicky, než nikdy nevidět. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ano, je fakt štěstí vidět...Třeba ty krásné fotky.
    Ale vysvětlit, jak vypadá modrá? Bůhví? Každý ji možná vidíme jinak :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já jsem to vysvětlila po svém, že modrá barva je taková chladnější a červená nebo žlutá teplá, jinak jsem to neuměla. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. To je pravda:) jako voda nebo nebe vysoko-tam je taky zima..

      Vymazat
  6. Nedovedu si představit, že by mně nějaký ze smyslů nefungoval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, to je právě to, že my je máme! Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Velký dar, že máme vše, tak jak má být. Díky za krásný příspěvek k zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vem si jen, kolik toho pěkného za rok vidíme, cítíme a slyšíme.Díky za to. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko moc Tě zdravím a děkuju za Tvůj příspěvek ! Ano, važme si všeho a hlavně svého zdraví, protože všechno může být najednou jinak... Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc na tebe myslím, jak se pereš s protivenstvími, nemá každý pohodlný život.
      Jsi úžasná žena, ale taky zkoušená a já ti držím palce, aby bylo lépe. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Lezarts
    Čím se máme lépe, tím více ztrácíme pojem o tom co je vlastně v životě podstatné, jak málo stačí ke štěstí.Například mít přátelé kteří, se umí podělit…❣️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, těším se na podzim - budou i setkání s kamarádkami, alespoň v to doufám. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, jak se říká vážit si svého zdraví je potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, někdy se podivuji těm na motorkách, jak zbytečně riskují. Jiřina z N.

      Vymazat