úterý 13. srpna 2024

Na zájezdu - čtvrtý den

Přecházíme do druhé poloviny zájezdu a to, milé KOČKY:

 4. den zájezdu

LUBLIN – jedno z nejstarších polských měst s bohatou kulturou. Procházka Starým městem, Krakovská brána, městské věže, Tržní náměstí. Na nádvoří Lubenského hradu navštívíme překrásnou gotickou kapli s mimořádně cennými byzantskými malbami z roku 1418.
 
( focení je v těchto starých kostelích dovoleno, ale bez blesku a není tam moc světla! počet návštěvníků je omezen a na určitou dobu...)





















KOZLÓWKA – zámecký skvost s překrásnými zahradami. Barokně klasicistní rezidence Zamojských náleží k nejlépe dochovaným šlechtickým rezidencím v Polsku. Zámek obklopuje barokní, geometrický park s hrobem napoleonských vojáků a krásnou fontánou.



z této strany byl balkonek už osázený soškami andělíčků a z pravé strany zámku, vedle kaple, na tom pracovali a anděly měli složené na oploceném prostranství - tak je můžete vidět mnou vyfocené - připravené vystavit své tlusté prdelky na odiv nad zábradlím
 







 v jednom koutě zámku probíhaly opravy a andělíčci čekali na umístění na střeše: 
v zimě jim umrznou pr..lky.





Na všech zámcích, kde jsme měli komentované prohlídky, jsme směli fotit bez blesku a máme hodně fotek, ale nebudu je zde dávat, bylo by toho moc...je to samý pánský pokoj na kouření, dámský budoár, obrazy, vázy, šavle, vykládané podlahy, štukované stropy a křišťálové lustry...nábytek s tajnými šuplíčky, jídelna s honosným nádobím, pikantní historky a upozornění, že smíme šlapat jen na místa s kobercem.

následoval tradičně odjezd na ubytování...





20 komentářů:

  1. Jiřinko,to je tolik zajímavostí žasnu.A opět nádherné záhony.Škoda,že tahle místa jsou na jinou stranu od nás a dost daleko.Pořád nám ukazuješ,že je Polsko zajímavá země a má toho hodně nabídnout.Chystám se tam na nějaký výlet.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polsko je, Jitko, jak víš, velká země a různorodá, manžel mi tam do vzdálenějších oblastí autem nepojede a tak mi nezbývá, než se poohlédnout po nějakém zájezdu, který ale musí splňovat moje požadavky - a tento jím byl. Opět jsme si splnila několik snů.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, děkuji za reportáž! Byli jste na opravdu zajímavých místech!
    Přeji pokud možno pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, moc ráda navštěvuji místa u nás v republice, ale když mohu vidět nějaké zajímavé památky jinde, v dosahu autobusu a je to pro mne finančně dostupné, proč se nepodarovat.
      Beru to jako kompenzaci za ty hrátky s doktory resp. strategii proti Vetřelci.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Svými fotkami mne utvrzuješ, že Polsko je pro turisty hodně zajímavá země.
    Díky za fotky a měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc ráda bych ti slíbila, že takových bude ještě hodně, ale to nikdo neví, co nás čeká. Měj se krásně a ostatní blogerky také. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Moc krásná místa a ty zahrady! Nádhera. Zaujaly ty základy nějaké gotické stavby..? Je to moc zajímavé. Viděli jste toho opravdu hodně. Těším se na další fotografie. Klidný den Ti přeji a dnes obzvlášť na Tebe myslím a držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, nad fotkou kozlíka ( které jsme tam ve městě viděly tři ) je foto kovového modelu kostela, který na těch základech stával.Abych pravdu řekla, nevím, ve které době byl zničen a kým. Asi se na to podívám. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Překrásné místo Jiřinko . Zapomněla jsem Ti napsat, že ve Strakonicíh je Mezinárodní dudácký festival 22. až 25. srpna 2024. Je to krásné , ale bohužel tam letos budu chybět , přeji hodně zdravíčka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, to je od tebe milé, tato zpráva. Uvážím to.. Chceme se na pár dní usalašit opět v Křepici a zase jednou se těšit okolím - tak ten termín nanesu manželovi. Když jsem v r.1998 na Strakonické dudáky koukala u hradu v Edinburku, byla jsem na ně moc pyšná! Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Parkové úpravy, ty jsou nádherné. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, měli to tam pěkně upravené! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, tak nevím co se mi líbí víc - stavby nebo zahrady.........prostě všechno je nádhera. Jsem moc ráda, že jsi mohla zájezd absolvovat a viděla vše na vlastní oči. A Tvoje fotky - to jako bych tam byla také, milá KOČKO! Tak díky a pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ty pobyty v zahradách mi daly hodně a stíhaly jsme si s Janou i popovídat. Pod stromy byl chládek a pak se třeba šlo na prohlídku zámku.Taky jsme si daly pivko napůl - říkám tomu náhražka polívky.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ahoj Jiřinko,moc ráda jsem se podívala.Preji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
  9. Lezarts
    Samá krása a elegance. Polsko má co ukazovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, p.průvodce slíbil na příští rok něco v Polsku nového, tak uvidím, s čím přijde.
      Dala bych si to k 77 narozeninám, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, pokochala jsem se, obdivuji vás, že jste to vše daly. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, leckde jsem hlásila Janě, že tam asi nepůjdu a nakonec jsme to vše oběhaly a pohoda, jeden se nesmí kácet předem. Jiřina z N.

      Vymazat