neděle 11. srpna 2024

Zájezd - den druhý

 

Pro zájemce a zvědavé pokračování našeho zájezdu do Polska:

2. den zájezdu

OPATÓW, místo našeho ubytování - další historické město s krásným náměstím, zachovalými středověkými budovami a výrobou známých Krówek, sladké polské klasiky. Prohlídka a výroba Krówek s malým překvapením. 
KRZEMIONKI (Unesco), pravěké důlní komplexy, prohlídka nadzemní i podzemní části nejstarších pazourkových dolů světa. 
ŠWIETY KRZYŽ – výjezd vláčkem na hřeben Svatokřížských hor, návštěva poutního místa. 
V závěru dne KRZYZTOPOR mohutná a tajemstvím opředená pevnost, noční prohlídka nejtajemnější mohutné polské hradní ruiny.

V Opatowě:

 




pokusili jsme se o balení krowek a dostali je darem...




do muzea a do dolů za pazourky:



po prohlídce muzea jsme se vydali do podzemí a asi 500 m sledovali, kde kutali ve vápenci pradávní kopáči - mne samotnou překvapily velké kusy pazourků ve vrstvách a to rovnou třech!
některé kusy byly obrovské - světla tam ovšem moc nebylo a proto nejsou fotky kvalitní




přesun na ŠWIETY KRZYŽ:
kostel, vysílač











po večeři odjezd na ruinu obrovského zámku a noční prohlídka tohoto objektu s loučemi - procházela se tu po hradbách i Bílá paní, ale nepodařilo se mi ji pořádně nafotit













pro vaši představu:


návrat na ubytování...









 

22 komentářů:

  1. Noční prohlídka hradu s loučemi by se mi líbila.Fotografie jsou moc působivé.
    Díky tobě zjišťuji,co je v Polsku zajímavostí a stojí za to se tam vracet.
    Jiřinko,hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je to tak. Však i tam, kde jsme byli, jsme nestihli navštívit všechno, co tamní oblast nabízí zvědavým cestovatelům, p.průvodce prý nachystá další zájezd na další roky. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. A už je tu pokračování - moc krásné ty večerní fotky! To bych oželela i tu bílou paní... Nádhera!
    Jiřinko, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, ona chodila po hradbách a potom po nádvoří a vždy se nenápadně zjevila, když jsme procházeli hradem.Jenže na fotkách vypadá jen jako bílá skvrna.Ale líbilo se to.
      Bohužel tam bylo velmi těžké chodit, protože podlahy z mramoru byly vytrhány a jsou pryč a případné schodíky chybí, tak to bylo náročné, ale jsem ráda, že jsme šly na prohlídku.V době výstavby to byl snad největší zámek v Evropě. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Skvělé zážitky, Jiřinko. Noční procházka hradem je skvostná. Krowki mi nikdy moc nechutnaly, ale každý je z Polska vozil. Podívat se do výrobny je ovšem zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jsou to vlastně naše karamely. Každý jsme dostal 10 kousků a učili jsme se je balit. A není to žádná legrace, profíci zabalí za směnu 65 kg a machři prý až 100 kg! Tak jsme si nějaké přikoupili a vezli je domů jako dárek. Já jsem je prvně vezla kdysi z adventní Wroclavi a tam měli na papírkách opravdu kravičky, tady ne. Taky to nejím, ale ze zdr.dův.
      Hrad potmě neměl chybu. Ale ty louče smrděly. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Tolik roků jsem Polsko (hranice mám téměř za humny) v sobě měla zafixované jako zemi tak nějak pro mne nezajímavou. Až po poznávacím zájezdu jsem v sobě názor opravila a i dle Tvých fotek vidím, že je to země se spoustou zajímavostí a krás.
    Měj se hezky a těším se na další pokračování vašeho zájezdu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ono taky záleží na tom, kterou oblast navštívíš, když se podíváme, jak šla touto zemí historie a jak nakonec tolikrát stěhovali hranice - někde je videt, že se kdysi panstvo kamarádilo s Francouzi, pak tam panovali Rusové a jinde Prušáci a v určitých oblastech Habsburkové - ale jedno se Polákům nedá upřít - na rozdíl od nás jsou na Polsko hrdí a dávají to najevo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, to je nádhera a ta večerní prohlídka musela být dechberoucí, protože i na fotkách to vypadá skvěle. Chaloupka je jak z Večerníčků o Křemílkovi a Vochomůrkovi. Nádherná...Krówky mi moc chutnají, jen je to samý cukr a to bych moc jíst neměla. Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti nádhernou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, skanzenů jsme prošli několik, stejně tak zámků, zahrad a hradů - a k tomu nějaké ty církevní památky. Takže jsme si tamní oblast trošku ,,osahali,,. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Krowky jsou magnet pro plomby 😱, bohužel proto už na nich neujizdim🥰Jiřinko,měli jste pestrý program.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vybírám z nabídek takové zájezdy, kam mne to táhne - ať už z hlediska dějepisu nebo zeměpisu. Tady byla nabídka hodně pestrá a oblast mně neznámá - tak jsme si to dopřály. Příště to budou Hanzovní města. Na ta se třesu spoustu let.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Noční prohlídka musela být super, těším se na další reportáže 🌞❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, bylo to působivé, ale už nevidím tak dobře, jako za mlada a musela jsem dávat hodně pozor pod nohy, abych si něco nepřivodila. Osvětlení loučemi bylo nedostatečné a terén hodně členitý a místy špatně schůdný. Naštěstí to všichni zvládli. Posílám pozdravy a pozvánku na další díly.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, víš, že si teď čtu cestopis o Polsku, ale ty máš zážitky z první ruky :-) Moc hezké fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, jaká je to kniha, prosím? Polsko je veliké a rozmanité, tak se pokouším poznat těch oblastí více. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ahoj Jiřinko,ta noční prohlídka musela být supr.Moc ráda s tebou cestují, protože my se letos nikam nedostaneme snad si to příští rok vynahradíme.Oreji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, tak ti držím palce, aby to vyšlo jindy. Moc ráda sem dávám, pokud něco mám, jako inspiraci pro druhé, fotky či popis - taky se ráda u druhých namlsám, ale v mém věku je to tak, že manžel říká, že už jsme všude byli ( v ČR). Do ciziny už mi on jezdit nechce a tak jezdím s kamarádkou. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Večerní prohlídka má zase jiné kouzlo, super. Zdraví Večernice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, bylo to zvláštní a působivé. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Prohlídka musela být krásná ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, pro mne to tam bylo velmi poučné - bydleli tam, ta rodina, která to pořídila, jen 11 let, pak přišli Švédové a vše zničili a rozkradli a odvezli, stejně, jak mnoho věcí z Pražského hradu.Zase se ukazuje, že válka je pro pár lidí přínos a pro ty ostatní katastrofa. Nic nového pod sluncem a stále dokola.
      Jiřina z N.

      Vymazat