pátek 6. září 2024

V Hamburku

 Celý další den jsme, milé KOČKY, věnovali prohlídce ( a věřte, že to nebylo žádné procházení se s lázeňskou oplatkou v ruce po parku ) města Hamburku. Labe se zde vlévá do Severního moře a rozhodně nedělá ostudu svojí mohutností. Podnikli jsme i projížďku lodí po jeho toku s pohledy na přístav a jen škoda, že jsem to vše fotila přes okno, nikoli z horní paluby. Obešli jsme tamní památky, spoustu kostelů a největší sochu Bismarcka na světě, radnici a mnoho dalších zajímavostí. Stejně, nejvíce se mi líbilo v botanické zahradě. Rovněž tak v mnoha parcích, kudy nás šikovný pan průvodce na další místa vedl. Musím uznat, že to měl vymyšlené a byl velmi obětavý a věnoval se nám.

Tento den nám ráno trochu zapršelo a to bylo prima, protože se ochladilo a i když bylo chvílemi hodně zataženo, nesálalo to alespoň jako den předtím. Horší to bylo pro focení, protože jsem měla fotky ,,černé,,.

Vezmu vás na procházku sebou:

Chilehaus - zvláštní stavba z 20let minulého století







nádvoří radnice:







nyní malá pozn.:
 mně osobně se ty moderní a ostré budovy pranic nelíbí, jak známo, na severu se hodně stavělo z cihel a to jsou sympatičtější budovy na pohled.
Nachodili jsme v Hamburku 17 km a měla jsem toho právě dost.
Kostely a jejich zařízení si necháme na později.
Takže, milé blogerky, vydržte, mám pro vás v dalších dnech něco lepšího!




20 komentářů:

  1. Zajímavé stavby.Z cihel se mii líbí nejvíce.A i krásné kašny.Když se chodí po městě je lepší trochu ochlazení.Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na tak velké město jsou dva dny málo - fotek mám hodně, ale zrovna tam se mi nedařilo. Jsou moc tmavé a nechce se mi je upravovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,tolik km? Krásná místa,ale nožky dostaly zabrat 😱Přeji pohodový víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pak ta hodinová plavba lodí po Labi odpoledne mi přišla vhod. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Hezké fotografie Jiřinko. Některé budovy z Tvých fotografií jsou známé z filmů a dokumentů, nejvíc ten rohový na páté fotografii shora. 17 km po městě, to je pořádný nápor na nohy, které pak bolí hlavně z té dlažby. Děkuji za nahlédnutí a těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, byl to pořádný nápor a sama se divím, že jsme to my, starší ročníky, zvládly. Poslední kvečeru bylo posezení v ,,bavorské,, hospodě a tam by se měli učit naši číšníci - úsměvu, příjemnému a milému vystupování a ochotě.
      Přeji tobě i ostatním blogerkám pěkné dny.
      V našem lazaretu už máme dva pacienty. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. To byl tedy na nohy nápor ! Ale nafotila jsi pěkné fotky. V Hamburku jsem nebyla, takže jsem si alespoň malý obrázek udělala. I když z mnohých televizních dokumentu jsem měla také možnost do tohoto města nakouknout.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já nemusím ta hodně velká města a především nesnáším dlouhou chůzi ulicemi, kudy sviští celý den auta.Tady se to dalo, neb jsme se tomu vyhýbali. Ale přeci jen se mi více líbilo jinde. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts
    Líbí se mi staré i nové stavby, zajímavé město.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, já nemám vztah k těm hodně německy vypadajícím stavbám z doby nástupu hitlerismu - proto jsem byla zklamaná třeba i Šumperkem.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Osobně také dávám přednost starším stavbám, moderna mi přijde taková studená, ale každý z nás upřednostňuje něco jiného, a tak to má být. Jiřinko, dáváš svým nožkám pořádně zabrat, pá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, rozhodně se mi víc líbilo chodit těmi parky a zahradami než kolem těch skleněných a často do trojúhelníku postavených moderních budov. Mám ráda kulaté a oblé tvary. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Zajímavé budovy, moc se mi to líbí 😍 A teda 17km, to klobouk dolů 👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, dokud jsme chodili, tak to bylo dobré, ale jak jsme se pak posadili v té restauraci, vznikl trochu problém se přemístit do hotelu. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, to ses tedy prošla - to na výletech dobře znám…
    Děkuji za fotky, znáš mě, já nepohrdnu ani moderními stavbami.
    Přeji hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, to vím a tak jsem některé i přiložila, ale přiznám se, že v Hamburku mi fotky nevyšly podle mých představ, já prostě bez sluníčka a modré oblohy neumím fotit. Po návratu šlo asi 80 fotek do koše, až manžel zíral, jak jsem to vyházela. Prý, že mi je zesvětlí, ale já jsem neměla na to náladu - tak šly. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Zajímavé stavby, krásný výlet Jiřinko ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, bylo to příjemně pestré a nenudili jsme se ani chvíli. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, já tě obdivuji. Tolik km nachodit městem po dlažbě, to bych nedala. Fotky jsou nádherné. Zajímavé záběry na atypické krásné budovy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama se, Maru, divím, že jsem to zvládla, ale bylo nás, seniorů, v zájezdu více a dali to.
      Zrovna ten den bylo méně horko a ráno zapršelo.
      Jiřina z N.

      Vymazat