pátek 22. ledna 2021

Hrad v zimě

Milé KOČKY,

ač u nás sníh není a zima se tu snaží málo, o sobě dává vědět jen teplotami kolem nuly, šedivou oblohou a občasným vykouknutím sluníčka, aby vzápětí zatáhla oponu, já jsem byla zvyklá, že zima ve Šluknovském výběžku nebo na Děčínsku, kde jsem vyrostla a kde jsem začínala svůj svobodný život, byla o něčem jiném. Nemluvě o několika letech v Jablonci nad Nisou, kde jsem se pár roků také snažila zapustit kořeny.

Proto, když jsme ,,měli svého času partu,, a ti lidé byli ochotní s námi podnikat výlety kdykoli v roce, snažila jsem se to směrovat na všechny strany od nás, resp. od Prahy, odkud pocházelo ne málo lidí z té společnosti. Výletovali jsme každou sobotu a kam pořád chodit? Jednou, to byla zrovna docela silná sněhová nadílka a teploty hluboko pod nulou, jsem vymyslela, že se pojede do Syřenova, odtud husím pochodem na hrad Kumburk, odkud byl pěkný výhled. Z hradu jsme šli na jednu křižovatku, kde jsme se snažili nacpat do plné hospůdky a ukořistit něco k snědku a hlavně něco horkého k pití. Pak následoval pomalý přesun ke stanici dráhy Ploužnice a odtud jsme odjeli zpátky do svých domovů. V létě lze ještě vylézt na horu Tábor, odtud sejít podle křížové cesty buď do Lomnice nad Popelkou a pak na vlak nebo to obejít lesem po některých - už dávno zničených  stavbičkách - a podívat se v Lomnici na Karlov - památkovou rezervaci krásných domečků jako z pohádky.

Tahle zimní výprava byla úspěšná, trochu jinak jsme to tam šli i v létě a pak s vnučkami jindy, když jsem je na týden vyfasovala a trávili jsme prázdniny  na Jičínsku. Také jsme jeli při jiné příležitosti okolo autem a vylezli jsme i na zříceninu hradu Bradlec, ale milovníkům hradů se tam líbit nebude, je to opuštěná rozvalina. V létě je tam hezky, je to les plný ptačího zpěvu. Tahle oblast je výletům dost příznivá, s mužem jsme jako předskokani jednou jeli vlakem do Železnice, prohlédli si městečko a pak jsme přes Prachovské skály kráčeli do zastávky Hrdoňovice, dnes by mne s takovým plánem manžel poslal do Beřkovic. Pokud vás navnadím a nebo vám připomenu vaše úspěšné výpravy do přírody, budu moc ráda.

Čepice, rukavice, pohorky, správná výbava pro holky. Nebojte se zimy nic, zrůžoví vám líc.
















Všem, kteří se zde poznáte, se omlouvám, že jsem si nevyžádala svolení ke zveřejnění.


18 komentářů:

  1. Jiřinko, je ti jasné, že krom přírodních krás a spokojených lidských tváří obdivuji vašeho čtyřnohého parťáka. Fakt fešák! Pánové na fotkách prominou...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to kamarádka sebou brala jejich Teouše, a byla psina, když někdo začal vybalovat svačinu, jak Teo šel zkoumat, co dobrého ten dotyčný má.Byl to moc hodný a společenský pejsík.Jednou před Vánocemi jsem si na výletě u Navarova u hradu našla krásnou větev, že si ji dám doma do vázy, a Teouš si myslel, že jsme si ji pořídila pro jeho obveselení a celou mi ji po cestě oškubal a zničil, ale zlobit se na něj nešlo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, jak čtu, Teouš byl platným členem výpravy :o) A ta větev - kolikrát se mi přesně to samé stalo... Na Silvestra 2019 jsem našla v lese jmelí, ještě jsem Aarona s ním vyfotila na kládách a poslala kamarádům a pak jsem mohla ty větvičky sbírat po celém lese... Dal mu zabrat. Se šiškami to samé, občas si nějakou přinesu, nadekoruji v zahradě a on má o dekoracích trochu jinou představu :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  2. Jiřinko mic hezke foto.., jak já toužím někam vyrazit vlakem nebo aspoň autobusem. Spokojila bych se i s jízdou třeba jen Rybniště, do Chřibské, Jedlové, do Brtníků k ledopádům nebo jen tak procházkou do Kopce podél Křinice, na druhou stranu di
    o Ĺipové, Šluknova...i tam je všude krásně. Nemusime jet nikam daleko...Ale ten zmetek C a strach z něj nám to nedovoluje. Tak se musíme spoķojit s toulkami tady po okolí. Hlavně že jsme na vzduchu. Stejně hodně chodím sama. Krásné zimní dny Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za ty chyby, píšu na mobilu a mám na to moc silné a chromé prsty. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
    2. Járo, chyby přičítám mobilu a tvoje touhy po výletech sdílím, dostala jsem dnes zajímavou nabídku, napíšu ti dopísek. Jiřina z n.

      Vymazat
  3. Jiřinko,to je nádhera.Také jsme od práce pořádali pravidelné výlety,bylo to fajn,možná mám i nějaké fotky,ale je to už pár let.Už jsem taky 12 let v důchodě.
    My výletujeme pořád,manžel naštěstí zvládá pořád dobře volant a tak se vydáváme i do hůře přístupných míst a nikde ani noha.Jak je hezky,doma nevydržím.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, myslím si, že nemá cenu odkládat výlety a procházky, kdo chce, ten to pak dožene.Manžel naštěstí taky ještě může a chce řídit auto, ale...když někam dojedeme, už nechce se mnou někam moc chodit.Pravda, v jeho věku se mu nedivím, každý už máme své neduhy. Ale já mám plánů ještě na 40 let! tak co s tím uděláme?
      Právě mi volal kamarád z Turnova, že je na výletě kolem Mn.Hradiště.
      Jitko, ať se daří a hlavně, buďme zdraví. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Krásný výlet pohledné party lidiček a jednoho krásného hafana!
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je zajímavé, že v partě se toho ujde víc a ani si člověk nevšimne, jít sama nebo ve dvou, už by mě bolely nohy.To si popovídáš s každým zvlášť a najednou máš dvacku v nohách. Proto jsem měla ráda ty výlety po Šumavě s lidmi z práce, přes den se chodilo a večer sedělo a povídalo. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, je prima mít partu se kterou se můžeš toulat. Vybrala jsi pro nás krásné fotky, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, původní parta byla soudržná a mnozí mi zůstali přáteli do teď, ale pár se jich rozkutálelo po republice, buď se oženili nebo rozvedli, jak to tak chodí.Jedna kamarádka mi nedávno řekla a to mě dojalo: nebýt tebe, tak bych ta místa nikdy neviděla.
      Ono se člověku v sobotu ráno jinak vstává, když ví, že na něj mezi sedmou a osmou ve vlaku čeká pár přátel.
      Mám nápad, zkusím sem dát i fotky letní, kdy jsem na Kumburk vlekla vnučky.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, udělali jste si krásný mrazivý výlet. 👍❄👍 Také jsme kdysi podnikali podobné výšlapy s partou přátel, ale už několik posledních let chodíme sami. Nějak se to rozuteklo, někteří už nejsou mezi námi, dalším to nedovolí zdravotní stav. Občas si při prohlížení starých fotek vzpomenu, jak to bylo prima.
    Měj hezký den 💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Alenko, máme to stejně a vážím si těch časů, co byly, to se nevrátí. Chodívala s námi i mamka a její přátelé a mí sourozenci s manželkami a pod.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,pěkné fotky zimní přírody i evidentně prima party.Je fajn se někdy vrátit ve vzpomínkách.Já bych taky výletovala,ale ten zmetek mi v tom stále brání.Tak chodím aspoň na dlouhé procházky a vůbec mi nevadí,že často sama.Venku je totiž líp,než sedět doma v paneláku.Měj se hezky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, doma je pořád co dělat a nenudím se, ale čerstvý vzduch a popovídání si s někým normálním mi jde k duhu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. To je pěkně vymrzlý výlet. Jako my kdysi na Pustevnách. Ale když je dobrá parta, tak je veselo i při takovém počasí. Určitě se nese s sebou i něco v plucani na zahřátí. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, to jsme měli kdysi kamarádku a ta nosila ohnivou vodu na vypláchnutí pusy.Moje mamka, ta s námi také chodívala a jednou jsme po sněhové bouři vylezli na Sedlo u Litoměřic, nahoru to šlo, ale jak dolů? Tak mamka ulomila větev, sedla na ni, a sjela po ní dolů a u toho se smála, až se to po Středohoří rozléhalo, často si na ni vzpomenu.
      Jiřina z N.

      Vymazat