úterý 27. dubna 2021

Úštěk a okolí

Milé KOČKY, 
moc ráda vám zde už po několikáté představím místa, kam rádi a často jezdíváme a to klidně i v zimě, máme to totiž poměrně blízko.
Městečko Úštěk, má zajímavý střed městečka, je tu synagoga, Ptačí domky, na náměstí kostel, jestli se nepletu, je to ten, který je vidět ve filmu Kolja, když se p.Svěrák s malým Koljou přijede schovat  ke své matce. 
Za obcí je toho více:  opravený židovský hřbitov, poutní místo v obci Ostré s kapličkami, Helfenburk -  moc pěkný hrad kdykoli přístupný, nedaleká obec Konojedy s opravovaným zámkem a kostelem a vyhlášené Bochníky!!! přírodní památka. Dále můžete dojet do obce Zubrnice se skanzenem,  nebo do Kravař, kde je vyhlášená a hojně navštěvovaná restaurace, + malinký skanzen, zbytky hradeb, nad obcí se na vysokém kopci vypíná zřícenina hradu Ronova. Blíževedly s morovým sloupem a nedalekým ,,hradem, spíše s jeho pozůstatky.

Náměstí v Úštěku:









Helfenburk:








Zubrnice:








Projeli a prochodili jsme to tady křížem krážem v několika ročních obdobích a přiznám se, že to ráda kdykoli znova uvidím.


20 komentářů:

  1. Jé tak tam musí být hezky - náměstí, synagoga, chaloupky. To by se mě líbilo Jiřinko. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, jako základna pro výlety do okolí je to fajn místo. Dělávali tam i zajímavé Jarmarky s prodejem keramiky a pod., a nějaké akce adventní. Je to kousek do Litoměřic, do České Lípy, do Zahrádek...a do Velkého Března na zámek.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Nádherné fotky Jiřinko z míst, ktera skoro důvěrně znám, protože několikrát u jezera Chmelař trávili víkend s dětmi a loni jsme tam byli na výletě. Pikardská věž a vedle muzeum čertů, v bývalém hradě je kavárna. Krásný je i rybník Barvíř. Ptačí domky a schody nahoru k náměstí... také srpnové jarmarky. Kostel sv. Petra a Pavla To jsou krásy na které se hezky vzpomíná. Zubrnice hsme kdysi jen projeli, ale je tam prý hodne nových objektu ke koukání, tak že se tam možná znovu už podrobněji podíváme. V Kravařích je zajímavá Vísecká rychta. Hezký den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, přesně, jak píšeš.My jsme to měli téměř na půl cesty, kdy jsme jezdili z Nerátek do Benešova n.Pl. k rodičům a tak jsme se tu stavovali a nebo scházeli, stejně jako na Řípu na ,,Jiřího,,.Oni přijeli a na půl cesty jsme si udělali výšlap a pak jsme se rozprchli do svého. Třeba na Kalichu jsme byli vícekrát.
      Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  3. V těch končinách jsem nebyla, ale musí tam být krásně. Stačí kouknout na vaše obrázky - nádhera. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko, tak toto jsou místa, která by mne moc bavila navštívit.Nádherné fotky, kochám se.
    Přeji fajn den. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, na tom hradu se dalo udělat ohýnek a upéct si donesené buřty, věž bývala přístupná a děti tam mívaly akce...byli jsme tam už asi 6x.
      Hned bych tě tam vzala! Jiřina z N.

      Vymazat
  5. To je moc krásné místo. Ještě jsem k něm neslyšela. Nedivím se, že tam jezdíte často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, na rybník Chmelař pod Úštěkem se jezdívalo za totáče na dovolené, skoro jako na Mácháč ( Máchovo jezero ) a taky to šlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. A tady hledím na dobře mi známá místa :-), která mám moc ráda. Jen ten Helfenburk máme stále v plánu!! Letos stůj co stůj se tam musíme zastavit, vytáhneme na výlet vnuky.
    Jiřinko, určitě máš naplánováno na letošek plno výletů, že?
    Opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, nikdy mě nikdo tak nebrzdil v rozletu jako loni a letos ten mrňavej zmetek...ale pořád věřím, že ho obelstím...
      na Helfenburku se vám bude líbit, ať už tam půjdete z Ostrého nebo z Rašovic
      Pozdrav letí do Č.K. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jířo, hluboce se sklání, před tvým umem, lepšího turistického průvodce, než ty jsem nepoznala!
    Děkuji za báječné nápady k výletování po vlastech Českých👍👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji, tak to přitvrdíme, ne? Ono to nebude mnou, ale těmi místy - máme jich tu naštěstí hodně a je z čeho vybírat. Pac a husu Jiřina z N.
      všude je krásně, hlavně když kvetou lípy nebo kaštany nebo jabloně, to fotky jen svítí...

      Vymazat
  8. V Úštěku mě zaujaly ptačí domky a na hradě jsme také byli,ale v roce 1996.Fotek mám pár v albumu,ale není čas se na ně zatím podívat.Nestihám zpracovávat nové.

    OdpovědětVymazat
  9. Jiřinko, nádherné fotky. 👍👍👍 Úštěk mám moc ráda, jezdíme tam na různé akce, které se tu pořádají. Tedy spíš pořádaly. Naposledy loni Masopust. Moji rodiče kdysi plánovali, že se do Úštěka přestěhujeme. Pak z toho sešlo.
    Měj prima den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, mít domek v Úštěku by nemělo chybu. To jistě znáš i Levín.Zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, ty mi dáváš... V těchto místech jsme měli být loni, nebylo z toho nic...
    Ale nevzdávám se, doufám a věřím, že se zase začne cestovat.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, někdy jsou to těšení a přípravy taky dobré. Jiřina z N.

      Vymazat