neděle 7. března 2021

Follow me

 Neboli: následuj mě, a proč to? Zvu vás na výlet,  to máte ode mne jako dárek, pěkně den za dnem z jednoho povedeného zájezdu, ze kterého jsem dělala po návratu reportáž na blog, ale vymazali mi fotky, tak vám je i sobě - s dovolením - ráda připomenu.

 Milé KOČKY,

říká se březen, za kamna vlezem, my nebudeme za kamny jen tak sedět se založenýma rukama, my se podíváme za sluníčkem, do kraje ve Francii nazývaném Gaskoňsko. Léta jsem na tento zájezd šilhala, měla spadeno. O tom se píše tolik krásných věcí: že je to kraj husí, vína, armagnacu, sýrů a vůbec skvělých dobrůtek a já dodávám: nádherných, starých městeček a skalních obydlí prehistockých lidí se zajímavými skalními kresbami...i tam jsme s Janou vlezly.

Je to tam z ČR dálka a první den jsme se zastavili na prohlídku města Paray le Monial, abychom si trochu protáhli nohy a pak jsme teprve dojeli na místo prvního ubytování, kde se spalo po dvě noci a výletovalo po okolí.

Každý den toho bylo mnoho v programu a vše zajímavé, lákavé a překvapivé, ( třeba ceny husích jater v konzervě, hihi ), však jsem některé ty lahůdky rodině dcery ráda dovezla. O podrobnostech se nebudu rozepisovat: kdo má zájem, sám si nastuduje nebo tam zajede ( až to bude možné ) a pro letmý pohled do tohoto kouzelného zákoutí Francie tohle stačí. Některé ty snímky si mnohé z vás možná i pamatují. Každý den to bylo jiné, jen to sluníčko, teplo a zvláštní atmosféra byly pořád stejné. 

Pro mne tento zájezd na rozdíl od jiných má ještě skrytý význam - byla jsem krátce po voperování kardiostimulátoru a moc jsem si užívala pocit, že už nebudu mít problémy s padáním a nenadálým omdléváním a měsíc před objevením Vetřelce, tudíž jsem si bezstarostně užívala a netušila, co bude v září následovat, no, není to parádní? Prostě srpenec 2018 jak vyšitý! 

Třeba pobíhání po hradbách v Carcassonnu bych předtím jistě nezvládla! Nejprve vám nabídnu program CK Geops, který jsme tímto absolvovaly a nelitujeme ani minuty tam strávěné. Máte-li, milé přítelkyně, čas a zájem, pojďte se mnou:




Paray le Monial:  čili den A nebo-li den v programu druhý:






Tento dáreček, několik příspěvků z Gaskoňska, je tentokrát nastaven tak, aby se dny rolovaly pod sebou. Užijte si, milé KOČKY. Snad vám přijdu vhod.
Takže: sedmidílný seriál. 

20 komentářů:

  1. Tak jsi mě nalákala a prvni fotografie mě nadchly, že už se těším na další. Jsou to místa , kam se nepodívám a tak jsem zvědavá. Krásnou neděli Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc si přeji, aby se i lidem, kteří nemohou cestovat, líbilo alespoň takhle, zprostředkovaně, na cestách.A je jedno, jestli je to les, rybník nebo louka u nás či nějaké ty památky kus za hranicemi. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Tak jsem si to všechno projela. Byl to tedy krásný a výživný výlet. Určitě si všechny dny projedu ještě jednou.
    Klidnou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, CK Geopes dělá zájezd i kousíček jižněji od Gaskoňska, tzv. Katarské hrady a na ty jsme měly jet s Janou později a covid byl jiného mínění! potvora jedna mrňavá.
      Přeji ti krásnou, slunečnou neděli.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Tu Francii ti závidím. O Carcassonne jsem viděla krásný dokument v telce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, taky jsme na něj koukali s manželem, zase ho snímali z jiné strany. A byl to ten i o přírodě v okolí? Protože už jsme viděla i jiný, kdysi. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Tohle se jmenovalo Divoké hrady a bylo to primárně o divokých zvířatech která tyto hrady obývají. A jeden díl byl speciálně věnovaný Carcassonne a okolí.

      Vymazat
    3. To bude ono, běželo to nedávno, ale existuje ještě jeden pořad a ten byl především o hradu a opevnění a historii, i o tom, jak to bylo před asi 100 lety v rozkladu...to běželo asi před několika lety.Už si to přesně nepamatuji.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Pro mně, když se řekne Gaskoňsko, vybavím si d'Artagnana. 💓 Jednak toho knižního a potom filmového v podání Gérarda Barraye.
    Krásnou neděli a těším se na pokračování. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, v Bergeraku jsme byli na ochutnávce vín, tak mám jednu etapu městem trošinku poznamenanou ...ehm...ovíněnou. Ale nemotala jsme se.Každé to město by stálo za pořádnou prohlídku. Jejich květinové výzdoby mě berou, oni jsou schopni využít od starého kočárku, přes konve na mléko, po staré pohorky všechno, osází to kytkami a turisto, máš co fotit. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. No, vzala jsem to od konce, ale nevadí. Moc jsem si zájezd užila a hned bych se někam vypravila.
    Jiřinko, máš krásné vzpomínky a děkuji, že ses podělila.
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem ráda, že to potěšilo. Myšlenkami na pěkné téma. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jak už jsem někde psala, Francie je můj sen. Nevím, jestli se někdy splní a tak si budu užívat cestování po Gaskoňsku s Tebou. Už prví zastavení se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, Francie i Itálie jsou všude krásné, stejně, jako naše Česká republika nebo Slovensko. Přeji ti, aby tvé sny vyšly. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Cha,to víš, že se těším na vyletování s tebou. �� Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle výletování přes blog má jednu výhodu, nechytneš covid. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,ráda jsem si početla a prošla nádherné fotografie i v ostatních příspěvcích.
    Dobře jsi dělala,že jsi tak cestovala a že se s námi o to podělíš.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je fakt, že jsem si tím kompenzovala jiné věci, ale nelituji. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Tedy Jiřinko, ty jsi kočka, zvládnout zájezd na tolik dní, když po zkušenostech se zájezdy vím, že bývají nabité programem a tedy dost náročné i na fyzičku, fakt klobouk dolů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie a jsem takový poděs, že obvykle ani v busu nespím a čučím ven, kudy se jede!
      Navíc mám pocit, že když budu koukat na silnici, nic se nám nestane.
      Pěkný den Jiřina z N.

      Vymazat