středa 3. července 2024

Paní kněžna Vilemína

 Jako holka jsem ráda četla Babičku a paní kněžnu mám navždy spojenou s Květou Fialovou, stejně jako Barunku s Libuškou Šafránkovou. Nikoho nepřekvapí, když se přiznám, že Babiččino údolí jsme navštívili mockrát, Ratibořice a okolí je naše oblíbené místo a několik dovolených, strávených na Rozkoši, je toho důkazem. Stejně jako Peklo a Nové Město n.M.  - už teď se mi stýská!

Není tedy divu, že když jsem našla zájezd do Zaháně, docvaklo mi, o co se asi jedná a hned jsem přihlásila sebe a sestru na výlet. Byl květen 2016 a jely jsme - jak jinak, než natěšené. Sice asi 20 km po tamní vyfrézované silnici bylo zkouškou trpělivosti řidiče autobusu a my všichni v té konzervě jedoucí jsme nesměli ani promluvit, abychom si neukousli jazyk - ale dopravili jsme se tam a moc se nám tam líbilo, město i zámek byly pěkné, prohlídka plus informace bohaté - počasí skvělé, v kavárně měli dobré kafe i zákusky, za mne paráda. Navíc jsme na tomto zájezdu tehdy navštívili ( já poprvé a nikoli naposledy) hrad Czocha, městečko Lubaň s jeho hradbami a věžemi,  na závěr povedeného zájezdu jsme hodinku, dvě, strávili pár km před hranicemi v lázních -  

O paní kněžně, jejích rodičích, dramatických osudech její rodiny a sester si můžete, milé KOČKY, vyhledat info na Wiki - je to pěkné čtení. Paní kněžna byla na svou dobu malinko promiskuitní, ale dnes nic divného. A s jakými lidmi se ona stýkala, to byla honorace!  

Zvu vás, milé blogerky, na svižnou procházku po těchto nyní polských místech.

Zahaň:


 
sestra s Keplerem:













městečko Lubaň: 







půlka kostela? - no fuj...polepši se, Jiřo!



 na hradě Czocha: ( moje tehdy první návštěva tohoto hradu )













vnitřek hradu jsem přidávala na blog při návštěvě s vnučkou v září 2022, kdy jsme si polské pohraničí užívaly na několikadenním zájezdu...
poslední hodiny tohoto zájezdu -  kvečeru v lázních: Swieradow - Zdroj






úterý 2. července 2024

Proti své vůli

 Někdy se mi na zájezdu stane, že se má - např. pozdě odpoledne ještě někam jít a mně už se nechce. Ale pak podlehnu okolnostem a Jana mne donutí a nakonec jsem ráda, že jsem se dala přemluvit. 

To se mi, milé KOČKY, stalo jednou v Itálii, celý den se výletovalo a chodilo po zdejších barokních vilách a jejich překrásných zahradách, už jsme byli ubytovaní v hotelu a podvečer jsme měli jít na prohlídku zdejších lázní v Montecatini Terme a potom jet starou, pozemní sténající lanovkou na blízký kopec do starého města Montecatini Alto. A jsem dodnes ráda, že jsem se překonala, že jsem to absolvovala.

Nu, posuďte samy: